REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas ištikimiausių pašalinto prezidento Rolando Pakso bendražygių Dailis Barakauskas yra ištikimas ir Šri Lankos Demokratinei Socialistinei Respublikai.

REKLAMA
REKLAMA

Šis „tvarkietis“ Seimo narys yra egzotiškos, turizmu ir teroristais garsėjančios valstybės garbės konsulas Lietuvoje, praneša „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

D. Barakauskas Šri Lankos atstovu tapo prieš keletą mėnesių, o jo skyrimo istorija prasidėjo dar metų pradžioje. Tuomet Lietuvos užsienio reikalų ministerija gavo ir politiko, ir Šri Lankos pareigūnų raštus dėl tapimo garbės konsulu. Į ministeriją kreipėsi ir Šri Lankos užsienio reikalų ministras Rahitha Bogollagama.

Valstybės saugumo departamentas informavo ministeriją, kad neturi jokios D.Barakausko kandidatūrą galinčios kompromituoti informacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministrui Petrui Vaitiekūnui skirti „tvarkietį“ garbės konsulu rekomendavo keli ministerijos pareigūnai, tarp jų - ministerijos sekretorius Oskaras Jusys.

„Mes aiškinomės situaciją dėl D.Barakausko, nes iš pradžių buvo lyg ir keistoka. Bet niekam niekas rimtai neužkliuvo. Svarbiausia - priesaikos kitai valstybei šis Seimo narys juk nėra davęs. Be to, tai neprieštarauja, bent labai konkrečiai ir tiesiogiai, kitiems įstatymams. Jei kita valstybė, turinti čia ekonominių interesų ar sumetimų, nori šį žmogų matyti savo garbės konsulu, kodėl mes turime prieštarauti? Tad ir man teliko pasirašyti“, - kalbėjo P.Vaitiekūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, kaip ir kitos šalys, savo garbės konsulais dažniausiai pasirenka tos šalies, kur ji nori turėti garbės konsulatą, piliečius. Dažniausiai tai būna žinomi verslininkai, kultūros, visuomenės veikėjai arba buvę politikai.

Garbės konsulas nėra oficialus diplomatas ar valstybės tarnautojas, už savo darbą dažniausiai negauna jokio atlyginimo. Bet jis yra tam tikrais oficialiais ir pavaldumo ryšiais susaistytas su tos valstybės, kuriai atstovauja, ambasadoriais ir konsulais.

Garbės konsulas turi tam tikrų privilegijų ir neliečiamybę - tiesa, mažesnės apimties nei diplomatų neliečiamybė.

Lietuvos įstatymai numato, kad Seimo narys negali dirbti jokiose kitose valstybės institucijose, išskyrus premjero ar ministro pareigas, taip pat užsiimti verslu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų