REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Frakcija „Tvarka ir teisingumas“ Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos vadovą Gediminą Ilgūną kviečia į Seimo posėdį aiškintis dėl rinkimų naktį į incidentą įsipainiojusio LRT vadovo Audriaus Siaurusevičiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Frakcija kreipėsi į G. Ilgūną prašydama atsakyti, kokie motyvai nulėmė, kad LRT generalinis direktorius nebūtų atleistas iš užimamų pareigų, apsiribojus griežtu papeikimu.

REKLAMA

Taip pat klausiama, kodėl A. Siaurusevičiaus elgesys buvo svarstomas uždarame posėdyje ir kurie LRT tarybos nariai balsavo prieš A. Siaurusevičiaus atleidimą iš pareigų. Tiesa, į pastarąjį klausimą G. Ilgūnas atsakyti negalės, nes dėl nepasitikėjimo A. Siaurusevičiumi buvo balsuojama slaptai.

TT frakcija savo kreipimąsi grindžia Seimo statuto straipsniu, pagal kurį, „Vyriausybės pusvalandžio metu į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus turi atsakyti atskiri Vyriausybės nariai, valstybės kontrolierius, kiti valstybės institucijų vadovai, kuriuos skiria Seimas arba kurių paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, taip pat kiti valstybės institucijų vadovai, išskyrus teisėjus“.

REKLAMA
REKLAMA

Atsipirko papeikimu

Antradienį posėdžiavusi LRT taryba nutarė, jog ir po girtos nakvynės elektros skydinėje pasitiki generaliniu direktoriumi.

Slaptai balsuojant dėl nepasitikėjimo, 3 tarybos nariai buvo už, 6 – prieš. LRT vadovui pareikštas griežtas papeikimą. Už tai balsavo 7 nariai.

Tokį sprendimą LRT taryba vakar priėmė už uždarų durų. Buvo nuspręsta, kad viešas bus tik paties A. Siaurusevičiaus pasiaiškinimas.

A. Siaurusevičius vakar taip pat atsiprašė televizijos žmonių ir sakė, kad jis pripažįsta žurnalistų teisę informuoti visuomenę, kartu pridurdamas, jog privačios erdvės apsauga galioja ir viešiesiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Siaurusevičius likusius pasiaiškinimus pateikė LRT tarybai už uždarų durų, tokį sprendimą argumentuodamas tuo, kad kai kurie jo pasiaiškinimai gali būti teikiami teismuose, kuriuose jis dalyvaus kaip nukentėjusioji pusė. Likusi viena taryba vertino LRT vadovo elgesį.

Po pasiaiškinimo tarybai A. Siaurusevičius  sakė, jog pokalbis buvo konstruktyvus, ir tikino, kad jos atsiprašė už veiksmus, kurie „buvo sukelti nebūtinai jo“.

Už tai, kad A. Siaurusevičiaus elgesio svarstymas būtų uždaras, pasisakė 9 LRT tarybos nariai. Prieš tokį sprendimą balsavo tik Romas Sakadolskis.

REKLAMA

LRT tarybos narys R. Paleckis žurnalistams aiškino, kad nacionalinis transliuotojas incidento, įvykusio naktį iš sekmadienio į pirmadienį, neatspindėjo tik todėl, kad šitaip nutarė patys žurnalistai. Jis tvirtino, jog įvykis jam nepanašus į tą atvejį, kai analogiškai girtas duris Seimo rūmuose supainiojo Seimo narys, socdemas G. Mikolaitis. „Čia dirba patys laisviausi žurnalistai“, - dievagojosi R. Paleckis.

„Balsas.lt“ kalbinti Lietuvos radijo naujienų tarnybos žurnalistai, kurių pavardės redakcijai žinomos, padėtį kiek patikslino. Jie patvirtino, kad tiesioginio spaudimo ir nereikėjo, nes LRT tiesiog įsijungė savicenzūra. „Solidarumas ir tiek. Dirbame tokioje įstaigoje. Visi žinome, kad bet koks pyptelėjimas gali būti atitinkamai įvertintas“, - sakė jie, tuo pačiu neigdami egzistuojant centralizuotą cenzūrą.

REKLAMA

Kiti neįvardinti LRT žurnalistai sakė, kad jiems gėda ne tik dėl paties įvykio, bet ir dėl to, kad niekas iš ten buvusių LRT bendradarbių nesiėmė padėti savo vadovui. To nepadarė ir niekas iš nacionalinio transliuotojo vadovybės narių. „Gėda ir visai žurnalistinei bendruomenei“, - sakė LRT darbuotojai.

..........

„Balsas.lt“ primena, kad LRT vadovas, prieš tai pastebėtas žurnalistų linksmai ūžusiame Liberalų sąjūdžio rinkiminiame vakarėlyje, vėliau atvyko ir į Lietuvos socialdemokratų partijos rinkiminį balių, vykusį viešbutyje „Naujasis Vilnius“. Ten dar paviešėjęs A. Siaurusevičius, supainiojęs duris, netyčia pateko į elektros skydinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su mėginusiu jį nufotografuoti žurnalistu iš „Respublikos“ dienraščio jis susistumdė ir buvo iškviesta policija.

Vėliau LRT vadovas užsidaręs elektros skydinėje bendravo su policijos pareigūnais, kurie paskui melavo, kad ten esą nieko nėra ir durys esą užrakintos.

Atvykęs antras policijos ekipažas patikrino pirmiausia ne LRT šefo, o nukentėjusio žurnalisto Irmanto Sidarevičiaus blaivumą, bet alkotesteris parodė nulį. A. Siaurusevičių policija patikrinti vengė, o valdininkas nėjo lauk iš skydinės ir laikė užrėmęs duris. Policijos pareigūnai, aiškiai matydami, kad durys neužrakintos, ne tik neketino jų „laužti“, bet ir grasino jėga išvesdinti žurnalistus, kad šie nenufilmuotų LRT vadovo.

REKLAMA

Prie skydinės durų ir bare sėdintiems žurnalistams viešbučio administracija taip pat darė spaudimą, netgi išjunginėjo elektrą. Žiniasklaidos atstovų tai labai nepaveikė, susėdę jie spėliojo, kiek ilgai galima ištverti užsidarius tokioje ankštoje patalpoje, pro duris siūlė savanoriškai įsikalinusiam direktoriui kavos, mėgino prisiskambinti, tačiau veltui.

Į viešbutį, kur štabas seniai baigė veiklą, esą netyčia atvykęs LSDP kandidatas rinkimuose Vytenis Povilas Andriukaitis, pamatęs žurnalistų minią, teigė, kad nežino apie incidentą, ir išsakė tik aptakius vertinimus. Tiesa, jis pripažino, kad nacionalinio transliuotojo vadovo elgesys, „jei jis tikrai toks,“ yra „be komentarų“.

Kiti puotos šeimininkai gana skubiai pasišalino ir paliko LRT vadovą neįprastoje nakvynės vietoje. Tarp skubiai sprukusių buvo ir premjeras Gediminas Kirkilas bei krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų