REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas atmeta kaltinimus dėl prasto Seimo rinkimų organizavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus sekmadienį vykusiam pirmajam rinkimų į Seimą turui bei konsultaciniam referendumui dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE), pasipylė kritika VRK prastai organizavus rinkimus.

REKLAMA

Priekaištų VRK sulaukė ir dėl eilių išankstinio balsavimo savivaldybėse metu, ir dėl informacijos, kaip ir kur balsuoti, trūkumo, ir dėl ilgo balsų skaičiavimo proceso, ir dėl neaiškiai pateikiamos informacijos komisijos tinklapyje.

„Vadyba ir administracinis darbas šlubavo abiem kojom. Organizacija ir informacinių technologijų išnaudojimas buvo žemiau kritikos. Šiuolaikinės vadybos principų komisijos veikloje nebuvo matyti. Rinkimų sistemos funkcionavimas priminė ne 21 amžių, o mažiausiai dešimt metų atgal“, - BNS apie rinkimų organizavimą sakė Seimo pirmininko pavaduotojas liberalas Gintaras Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorė Rasa Juknevičienė irgi sutiko, jog rinkimų organizaciniame darbe būtinos permainos. „Ir savo apylinkėje girdėjau iš žmonių, nepatenkintų, kad, kaip jie sakė, dirbama archaiškai, 19 amžiaus metodais, ir skaičiavimai, ir kiti dalykai. Naujasis Seimas turėtų labai rimtai, ne formaliai, svarstyti VRK ataskaitą, komisijoje tikrai reikalingi nauji vėjai, inovacijos“, - BNS sakė R.Juknevičienė.

Tuo tarpu VRK vadovas Z.Vaigauskas tvirtina, jog Seimas turėjo progą rinkimus modernizuoti - tačiau to nepadarė, atmetęs teisės aktus dėl elektroninio balsavimo įteisinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarai jau dukart yra atmetę elektroninį balsavimą galėjusias įteisinti Seimo rinkimų įstatymo pataisas, nors Vyriausybė techniniam balsavimo internetu pasirengimui 2008 metams jau buvo skyrusi apie 2 mln. litų, 2007 metais tam buvo išleista 427 tūkst. litų.

Pasak VRK vadovo, šių rinkimų balsų skaičiavimas užtruko, nes kartu su rinkimais vyko ir referendumas. „Balsų skaičiavimas užtruko, nes kartu su rinkimais buvo surengtas referendumas, daugiau biuletenių, daugiau skaičiavimo“, - sakė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas, atsakydamas į priekaištus, tvirtino, jog dėl lėto balsų skaičiavimo kaltos ir apylinkių komisijos, esą dėl jų klaidingai surašytų protokolų kai kur teko perskaičiuoti balsus.

Taip pat VRK vadovas minėjo ir žmogiškąjį faktorių - esą žmonės bijo suklysti, todėl balsai skaičiuojami lėtai, perskaičiuojami, be to, prieš juos skelbiant internete, dar kartą patikrinami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų