REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministras Rimantas Šadžius kitų metų biudžetą vadina ekonomiškai pagrįstu ir teigia, kad jo deficitas nėra išlaidavimo požymis.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė antradienį pritarė 2009 metų biudžeto projektui, kuris iki penktadienio bus pateiktas Seimui.

REKLAMA

Anot R.Šadžiaus, mokytojų, aukštųjų mokyklų dėstytojų, socialinių darbuotojų algų pakėlimui kitų metų biudžete numatyta apie 1,379 mlrd. litų.

„Mokytojų darbo užmokesčio didinimui kitais metais yra numatyta daugiau kaip 1 mlrd. litų, aukštųjų mokyklų dėstytojams algos kils apie 20 proc. pagal patvirtintą programą - 102 mln. litų. Socialiniams darbuotojams nuo sausio 1 dienos taip pat nustatytas didesnis atlygis. Tai yra tie žmonės, kurių vidutinis darbo užmokestis yra dvigubai mažesnis negu vidutinio valstybės tarnautojo“, - žurnalistams sakė finansų ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė siūlo kitąmet valdininkams palikti tokį patį bazinį atlyginimų dydį - 490 litų, jis galioja ir šiais metais.

Numatomas 2009 metų biudžeto deficitas sieks 2,639 mlrd. litų, arba 2,3 proc. planuojamo bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Turime suvokti, kad tai nėra perteklinis mūsų išlaidavimas ir beprotiškas išlaidų augimas. Valstybės biudžeto išlaidų augimas yra apribotas Fiskalinės drausmės įstatymu, bet yra tekę girdėti pastabų, kad tas apribojimas yra per kietas. Bet netgi su šiuo apribojimu mes negalime subalansuoti biudžeto todėl, kad kitais metais nebus tiek, kiek mums norėtųsi įplaukų į biudžetą“, - sakė finansų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, pagrindinė priežastis, kodėl numatomos mažesnės 2009 metų biudžeto įplaukos - pridėtinės vertės mokesčio (PVM) surinkimas.

„Pradedant trečiuoju šių metų ketvirčiu PVM įplaukos pradėjo lėtėti ir nebeatitikti ir mūsų 2007 metų prognozių, todėl 2009 metais mes turime susiplanuoti realistiškas pajamas, kad kitų metų viduryje nereikėtų verstis per galvą ir ieškoti sunkaus politinio sutarimo peržiūrint biudžetą“, - sakė R.Šadžius.

2009 metų valstybės biudžeto projekte numatytos 28,172 mlrd. litų išlaidos - beveik 1,6 mlrd. litų didesnės nei šiemet, ir 25,533 mlrd. litų pajamos, iš jų 5,274 mlrd. litų - ES paramos lėšos. Be šių lėšų, pajamos bus 200 mln. litų, arba 1 proc. mažesnės už šių metų planą.

Nacionalinio (valstybės ir savivaldybių) biudžeto pajamos kitąmet šiek tiek išaugs: kartu su ES biudžeto lėšomis jos turėtų siekti 30,199 mlrd. litų - 800 mln. litų daugiau nei numatoma šiemet, o išlaidos - 32,838 mlrd. litų - 1,5 mlrd. litų daugiau nei šiemet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų