REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujumo kriterijai vis dar yra populiarūs,  sako šalies politologai, komentuodami preliminarius rinkimų į Seimą rezultatus. Konservatorių pergalę vadindami sąlygine ir prognozuodami  socialdemokratus valdančiojoje koalicijoje, jie sutinka, kad šių rinkimų rakštis –  net programos neturinti A. Valinsko partija. Plačiau apie tai - „Balso.lt“ pokalbyje su politologais R. Lopata, A. Krupavičiumi ir A. Lukošaičiu.

REKLAMA
REKLAMA

R. Lopata: naujumo kriterijai – gajūs

Kaip internetiniam puslapiui „Balsas.lt“ aiškino  profesorius Raimundas Lopata, partija „Tvarka ir teisingumas“, Darbo partija, Tautos prisikėlimo partija rinkimuose įsiveržė į priekį „dėl tų pačių priežasčių, apie kurias buvo kalbama kiekvieną kartą, kai išdygdavo nauja politinė jėga“. R. Lopata svarsto, kad rinkėjai bus matyt nusprendę, kad partijos naujumo kriterijai vis dar tebegalioja. „Todėl sąlyginiai mažiau balsų gavo Darbo partija, taip pat „Tvarka ir teisingumas“, negu buvo tikėtasi, o A. Valinskas (Tautos prisikėlimo partija - aut.) dėl tų pačių priežasčių įsiveržė į priekį“, - samprotavo jis.

REKLAMA

R. Lopatos teigimu, konservatorių pergalės buvo galima tikėtis, nes visos apklausos tą rodė. Paklaustas, kodėl iš pirmo žvilgsnio populiarumą prarandantys socialdemokratai surinko nemažai balsų, R. Lopata aiškino, kad tokius rinkimų rezultatus nulėmė jau susiformavusi tam tikra, socialdemokratus palaikanti rinkėjų grupė, jos pastovumas ir ištikimybė šiai partijai. Nepaisant to, pasak R. Lopatos, realiausią koaliciją įvardinti aiškiai kol kas sunku - pirmiausiai reiks atsižvelgti į tai, kiek vietų ir balsų gaus liberalai ir Lenkų rinkimų akcija.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašytas įvardyti priežastį, lėmusią Naujosios sąjungos bei Valstiečių liaudininkų sąjungos nesėkmę rinkimuose, R. Lopata „Balsui.lt“ sakė, kad šioms politinėms jėgoms nepasisekė dėl partinių keblumų. R. Lopatos teigimu, iš Valstiečių liaudininkų sąjungos pasitraukus buvusiam jos vicepirmininkui Ramūnui Karbauskiui, žemės ūkio ministrei Kazimierai Prunskienei būti kartu ir partijos lydere tapo sudėtingiau. Tuo tarpu socialliberalai, pasak profesoriaus, neperžengė rinkimų barjero dėl problemų, susijusių su vidine partine drausme ir iš dalies dėl to, jog partijos lyderis prarado Seimo pirmininko postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Krupavičius: viena iš galimybių - 2K

Politologas Algis Krupavičius sako, kad kokia bus koalicija, paaiškės po antro rinkimų rato, nes kol kas „partijų svoriai yra panašūs“, o koalicijų scenarijų yra daug. Pasak politologo, socialdemokratai gali jungtis su Tautos prisikėlimo partija, Darbo partija, ir „su kuo nors iš mažesniųjų partijų“, yra tam tikrų galimybių centro dešinės koalicijai, tačiau visi šie variantai nėra apibrėžti.

A. Krupavičiaus teigimu, yra visai tikėtinas „vaivorykštės“ ir 2K projektas, tačiau spėlioti, kuris scenarijus galėtų būti įgyvendintas, yra aiškiai per anksti. Kaip „Balsui.lt“ sakė A. Krupavičius, jeigu socialdemokratų partijos vadovu iki šiol būtų Algirdas Brazauskas, socialdemokratų ir konservatorių koalicija būtų mažai tikėtina, tačiau po partijų bendradarbiavimo patirties 2K projekte politologas šių politinių jėgų susivienijimo galimybės neatmeta.

REKLAMA

Kaip pastebi A. Krupavičius, rinkėjai vienaip ar kitaip balsavo už tas partijas, kurias būtų galima pavadinti opozicinėmis, išskyrus Tautos prisikėlimo partiją, kuri buvo išskirtinė dėl to, kad neturėjo nei programos, nei politikos. „Ji nesistengė sukurti programos. Rinkimų kampanija buvo iš esmės daroma per televizines laidas, o ypatingų pastangų agituoti rinkėjus nebuvo“, - sakė jis. Anot politologo, konservatorių pergalė Seimo rinkimuose kol kas yra sąlyginė. „Tendencija yra tokia, kad partijų lyginamieji svoriai parlamente yra gerokai išsilyginę, nes kitos partijos nedaug atsilieka nuo konservatorių“, - tvirtina A. Krupavičius, pridurdamas, kad ankstesniuose rinkimuose atotrūkis tarp pirmaujančios partijos ir antrosios, trečiosios, ketvirtosios buvo kur kas didesnis, nei šiemet.

REKLAMA

A. Lukošaitis: A. Valinsko sėkmė – graudžiausia žinia

Politologo Alvido Lukošaičio teigimu, natūralu, kad rinkimus laimėjo opozicinės partijos. „Demokratijos esmė yra valdžios kaita rinkimų būdu, ir šitaip nutinka labai dažnai, jeigu neturime vadinamosios vyraujančios vienos partijos partinės sistemos. Kadangi mes turime labai margą partinę sistemą, klausimas lieka, kas sugebės įsitvirtinti opozicijoje kaip pagrindinė opozicinė partija“, - aiškino jis.

Kaip „Balsui.lt“ sakė A. Lukošaitis, socialdemokratai išliks viena esminių politinių jėgų, su kuria bus formuojama naujoji koalicija. „Pagal mano nuojautą, jie (socialdemokratai – aut.) liks  antrojoje vietoje ir bus vieni iš pagrindinių formuojant ir porinkimines koalicijas, ir naująją valdžią“, - samprotavo politologas. Paklaustas, ar realu vėl išvysti naują 2K projektą, A. Lukošaitis tikino, jog „tai būtų trečias variantas iš visų galimų“. Kaip pirmąją galimybę jis įvardijo kairiojo centro koaliciją, kaip antrąją - dešiniojo centro koaliciją, po to – 2K ir „visus kitus, panašius į šį projektą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Lukošaičio teigimu, naujumo kriterijus šiuose rinkimuose išliko svarbus, tačiau nebe taip stipriai, kaip anksčiau. Anot politologo, anksčiau nauji variantai sulaukdavo žymiai didesnės paramos nei dabar – tada Darbo partija surinko apie 30 procentų, tačiau šiais metais susivienijusi rinkimams į koaliciją su jaunimu – ženkliai mažiau.

Kalbėdamas apie Tautos prisikėlimo partiją, A. Lukošaitis pastebi, kad ši partija neturi nieko bendro su politiniu profesionalumu ir ją pavadinti partija yra apskritai sudėtinga. „Aš nemanau, kad juos kažkas vienija, išskyrus jų lyderį ir tam tikras pagundas susikurti socialines garantijas. Žodžiu, tai yra nervas visoms kitoms parlamento frakcijoms“, - tikino jis, tvirtindamas, kad Tautos prisikėlimo partija ėjo į rinkimus gana įžūliai, nes neturėjo visiškai jokios programos.

Pasak A. Lukošaičio, savo balsą už šią partiją atidavusiems rinkėjams belieka atminti, kad į rinkimus be programos ėjusi partija jiems visiškai neįsipareigojo. „Tie, kurie balsavote už šitą partiją, būkite malonūs ir atminkite, kad  pasibaigus šitai Seimo kadencijai, jūs nerasite jokio juodu ant balto pasirašyto šitos partijos įsipareigojimo, kad galėtumėte įvertinti jos darbus“, - teigė A. Lukošaitis ir pridūrė, kad Tautos prisikėlimo partijos sėkmė – graudžiausia šitų rinkimų žinia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų