REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką vakarykščio balsavimo rezultatai atskleidžia apie mus pačius? Tai, kad Lietuva tikrai įvairialypė, jog vienas šalia kito gyvena žmonės, turintys skirtingus lūkesčius, interesus. Panašu, jog didelė dalis mūsų balsuojame pagal partijų pavadinimo skambesį, mūsų kelrode žvaigžde gyvenime yra televizorius, prikimštas įvairiausių pramoginių laidų. Tiesą pasakius, tai galima buvo nuspėti ir be rinkimų rezultatų. Kaip ir tai, jog visuomenėje daug nusivylimo ir noro atrasti „atpirkimo ožį“.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, žmonių aktyvumas per Seimo rinkimus net gi maloniai nustebino. Tiesa, daug kas priklauso, kaip bežiūrėsi: ar pusė balsavusių rinkėjų reiškia puspilnę, ar pustuštę stiklinę? Kita vertus, atsižvelkime į masinę emigraciją, „mirusias sielas“ rinkėjų sąrašuose ir tada galima teigti, kad beveik 50 nuošimčių – visai geras rezultatas. Bent jau realiai atspindi dabartinę situaciją ir tai, kad viltis miršta paskutinė.

REKLAMA

Nepaisant astrologų tauškalų, žmonių pasitikėjimo lyderiais tapo Tėvynės sąjunga. Tiesa, šios partijos simpatikai veikiausiai kiek nuliūdo, jog realus rezultatas kiek mažesnis nei žadėjo RAIT apklausa. Beje, apie pastarąją. Puiku, jog ji įvykdyta. Deja, politikai bei apžvalgininkai atkakliai nenorėjo išgirsti RAIT vadovės žodžių, jog net 50 nuošimčių apklaustųjų nepanoro atsakyti, už ką balsavę. Todėl pernelyg sureikšminti apklausos rezultatus buvo lengvabūdiška. Kita vertus, suprantu ir kolegas žurnalistus, kuriems kažkuo reikėjo pripildyti eterį, todėl jie taip atkakliai aptarinėjo apklausos rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek netikėta Tautos prisikėlimo partijos sėkmė? Aš pats maniau, kad ši partija rinkimuose pasirodys kiek kukliau. Vis neįvertinu televizijos poveikio. Pramogų versle Arūnas Valinskas jaučiasi tvirtai. Kadangi politika Lietuvoje vis labiau primena būtent šį verslą, o ne idėjų kovą ar atsakingą geriausių sprendimų paiešką, konkuruoti su A. Valinsku buvo sunku. Kiek labiau apmaudu, jog labai greitai pradėjo pildytis prognozės apie itin glaudžius LSDP ir A. Valinsko santykius. Prabilta apie tikėtiną TPP ir LSDP koalicija, įjungiant dėl balsų dar kokią partiją ar partijas. Beje, įdomu, kaip į tai reaguos, regis, nuoseklus LSDP politikos kritikas Saulius Stoma, įsiliejęs į TPP?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partija „Tvarka ir teisingumas“ minimalų planą įgyvendino. Spėju, kad tikėjosi kiek geriau. Tą patį galima pasakyti ir apie Darbo partijos ir jaunimo koalicija. Balsų gauta, bet vargu ar jų pakaks, idant būti valdžioje. Tiesa, vėl gi šansas „iškeisti“ politinę paramą į palankius teismo sprendimus. O gal tai tik piktavalės šnekos ir Lietuvoje tokie mainai negalimi? Palieku šį klausimą neatsakytą.

Pasitvirtino mano spėjimas, kad Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga pasirinko netinkamą rinkimų strategiją. Jei rinkėjai būtų balsavę n e už vieną, o už dvi partijas. Jos rezultatai būtų daug geresni. Dabar ji taip ir liko „atsarginiu variantu“, kurio neprireikė. Mažai tikėtina, jog net pati kazimira Prunskienė pateks į Seimą. Nors televizijos studijoje ji tvirtino, kad vienmandatėje apygardoje jos rezultatai geri, tačiau tiesa ta, kad ji nelengvai prasibrovė į antrą turą, kur konkuruos su daug daugiau balsų gavusiu Molėtų meru Valentinu Stundžiu. Geriausiu atveju, Seime bus keli LVLS atstovai. Apie savarankišką frakciją neverta svajoti – nebent apie LSDP pozicijų Seime stiprinimą.

REKLAMA

Skaudų smūgį gavo Naujoji sąjunga, neva privertusi valdžią dirbti. Tikrai džiaugiuosi, jog rinkėjai neužkibo už ciniško šios partijos pažadų jauko. Partijos lyderis savo apygardoje liko tik ketvirtas ir jo Seime tikrai nebebus. Ar išliks pati Naujoji sąjunga? Spėju, kad noras jungtis su kuria nors kita politine partija itin sustiprės.

Spėju, kad tikrai neliks ir Pilietinės demokratijos partijos, kuri atkakliai nenorėjo pripažinti tikrovės ir svajojo apie sėkmę. Taip pat tenka pripažinti, jog nei „Fronto“ partijai, nei Lietuvos socialdemokratų sąjungai nepavyko mesti rimtesnio iššūkio LSDP. Manau, kad šioms partijoms verta gerai pamąstyti. Taip pat ir tiems krikdemams, kurie rinkimuose dalyvavo LSDS sąraše ir kalba apie savarankiškos LKD atkūrimą. Tikrą stiprybę ir išmintį jie pademonstruotų, jei jungtųsi prie TS-LKD ir bandytų stiprinti krikščioniškąjį šios partijos sparną.

REKLAMA

Kiek netikėta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos sėkmė. Gali būti, kad ši partija taps Seime ne mažiau svarbi kaip Vilniaus miesto taryboje. Mano galva, Tomaševskio vadovaujama partija rinkimuose pasiekė maksimumą.

Jei vis gi 5 procentų barjerą peržengs abi liberalų partijos, galima bus teigti, jog kalbos apie politinio liberalizmo mirtį Lietuvoje gerokai ankstyvos. Miestiečiai palaiko liberalus, na, o kaimiškos vietovės niekada nebuvo stiprioji liberalų pusė. Tiesa, apylygiai rezultatai reiškia, jog dilema, kuri liberali jėga taps vyraujančia – lieka neatsakytas ir po šių rinkimų. Apskritai vakarykštis balsavimas paliko labai daug neatsakytų klausimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis rinkimų turas vienmandatėse apygardose gali labai daug ką pakoreguoti. Pavyzdžiui, TS-LKD turi realius šansus laimėti daugiau nei 20 vienmandačių apygardų. Neblogas startines pozicijas vienmandatėse apygardose turi ir LSDP. Savo pozicijas gali pagerinti abi liberalios partijos. Kiek prastesnės darbiečių, „Tvarkos ir teisingumo“ pozicijos. Tiesa, visiškai neaišku, kiek žmonės norės dar kartą balsuoti ir prieš ką vienysis.

Deja, labai nuliūdino mūsų nacionalinis transliuotojas. Turiu galvoje – televiziją. Tai, kas vyko LRT studijoje nuo 21 iki 22 valandos, tegaliu pavadinti maitvanagių puolimu. Suprantu, kad daliai žurnalistų ir apžvalgininkų, ypač glaudžiai susijusių su „Lietuvos rytu“, TS-LKD lyderystė rinkimuose erzina. Tačiau tikrai neprofesionalu taip aiškiai tai reikšti. Beje, kai A. Valinskas sako, kad reikia palaukti antrojo turo, R. Miliūtei yra proto išraiška. Kai tą patį sakinį sako Andrius Kubilius – tai kritikuojama kaip prisitaikėliškumas, bailumas ir vidinės partijos irimo požymis.

Na, o, kiek suprantu, girto LRT vadovo naktiniai nuotykiai LSDP būstinėje verti atskiro komentaro. Suprantu, kad atėjo pas savus ir atsipalaidavo per daug. Tik klausimas – ar šiam žmogui tikrai dera vadovauti nacionaliniam transliuotojui? O gal Lietuvoje jau nebėra jokių etinių reikalavimų? Tegu sau geria, tegu sau užsidaro elektros skydinėje (koks puikus Leo LT, kurį jis rėmė, simbolis), tegu tenka kviesti policiją. Tokie jau esame. Tik ar tokie norime būti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų