REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Balsas.lt“ žurnalistai sekmadienio naktį laksto po partijų štabus ir stebi, kokios ten nuotaikos. Taip pat atkreipia dėmesį ir į vaišes, kalbas, pykčius, pajuokavimus bei viltis.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdis neliūdi

„Balaton“ viešbutyje susirinkę liberalai vidurnaktį atrodė arba labai linksmi, arba save mokantys guosti. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis rimtai, o Gintaras Steponavičius labiau tautos prikėlėjų partijai būdingu stiliumi - su saikingais pasimaivymais - paaiškino, kad reikalai gerėja.

REKLAMA

„Pasižiūrėjom ką tik internete ir matom, kad mūsų procento augimas yra visiškai kokybiškai motyvuotas", - sakė politikai.

Arūnas Štaras informavo, kad penki Liberalų sąjūdžio kandidatai turėtų patekti į antrąjį rinkimų turą vienmandatėse apygardose. Ten, anot E. Masiulio, pirmiausia būtų tariamasi dėl paramos su centro dešiniosiomis jėgomis.

Kalbant apie štabo atmosferą, viskas atrodo tikrai daug linksmiau ir gyviau, nei kai kurių pirmaujančių partijų būstinėse. Bet liberalai visada tokie.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partija

Darbo partijos (DP) būstinėje nuotaikos po paskelbtų porinkiminių apklausų (exit poll) rezultatų buvo niūrokos, o vaišių stalas gerokai kuklesnis, nei konservatorių. Ne tik todėl, kad Ankštojoje gatvėje įsikūrusiam štabe tvanku.

Beje, partijos lyderis Viktorui Uspaskichas optimizmo neprarado, sakydamas, kad net ir apklausos duomenys jo partijai esą neblogi.

„Prisiminkite, kažkada socialdemokratai  buvo laimėję devyniasdešimt mandatų, o liko su devyniais. Mes, po vienmandačių apygardų rezultatų, net jei ši apklausa būtų tiksli, tikimės sukaupti dvidešimt mandatų ir tai būtų sėkmė. Juk turėtume beveik tą patį skaičių vietų Seime, kaip turime dabar", - sakė V. Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2004 metų rinkimuose DP buvo laimėjusi trisdešimt devynias vietas.

V. Uspaskichas sakė, kad jam iškeltos bylos paveikė blogai, tačiau jos sufabrikuotos, ir jis tai įrodysiąs.

Tvarka ir teisingumas

Partijos Tvarka ir teisingumas (TT) štabas, įsikūręs Totorių g. Vilniuje, didelių emocijų po preliminarių apklausų nerodė. Partijos sąrašo lyderis, kandidatas į premjerus Valentinas Mazuronis sakė, kad rezultatus galės vertinti tuomet, kai juos turės. „Net jei viskas būtų taip, kaip dabar atrodo, nebūtų blogai. Liktume antra partija Seime ir inicijuotume valdančiosios koalicijos formavimą", - aiškino V. Mazuronis.

REKLAMA

Nušalintąjį prezidentą Rolandą Paksą, kuriam Konstitucinis Teismas yra uždraudęs bet kur balotiruotis, pašnekino, paguodė ir jo gerą skonį pasirenkant pačią gražiausią žmoną pagyrė „Dviračio žynių“ blondinės. Tiesa, tai kiek sunervino Seimo narį Dailių Barakauską, kuriam toks humoras pasirodė per radikalus. Vienai iš merginų pasiteiravus, ar tikrai visi abiturientai nuo partijos TT gaus po kompiuterį dovanų, ir pajuokavus, kad gal ir jai verta baigti mokyklą, D. Barakauskas replikavo piktokai: „Tokia didelė, o dar nebaigusi“.

REKLAMA

1-ą val. nakties nuotaika Tvarkos ir teisingumo būstinėje tokia pat įtemptai nyki - tik žurnalistų mažiau. Jokio konservatorių, o juo labiau liberalų štabus primenančio šurmulio. Jokiu balių ir alkoholio. Nebent „įkalama“ kažkur spec. kambarėlyje. Dalis prigludę prie kompiuterių, dalis labinasi su R. Paksu ir, kaip visada, pabrėžtinai kreipiasi į jį „prezidente“.

Pats R. Paksas portalui „Balsas.lt“ sakė nesąs nustebintas tuo, kad po balsavusiųjų apklausų jo partijos rezultatai buvę prastesni, o dabar gerėja. „Tai, ką pamačiau paskelbus „exit poll“ apklausų duomenis - neatitiko mano supratimo apie tai, kas yra valstybė“, - teigė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė esąs kiek nustebintas santykinai sėkmingu socialdemokratų pasirodymu. Tardomas - kas būtų potencialiais ministrais, jei TT tektų dirbti valdžios koalicijoje - R. Paksas ir vėl nekomentavo. „Ar kalbėjom prieš pusmetį, ar prieš mėnesį - situacija ta pati, kaip dabar. Dar neturim rezultatų“, - sakė jis. Be to, aiškino kažkur turįs segtuvą, o jame laikąs visų kandidatų į ministrus sąrašus. Ir tokių turįs net po kelis į kiekvieną vietą.

Naujoji sąjunga

Šalia R. Pakso pasekėjų įsikūręs ir Artūro Paulausko vadovaujamos Naujosios sąjungos (socialliberalų) štabas. Nuotaikos čia daug blogesnės, negu kaimynų ir buvusių partnerių „Naujosios politikos“ bloke būstinėje.

REKLAMA

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius atrodo lyg žemę pardavęs ir liūdnai žiūri į kompiuterį. Šis užsispyrusiai nerodo nieko gero. Paklaustas - ar taip labai jau yra nusivylęs, jis sako, kad „tokia situacija šalyje“, bet čia pat sutinka, kad kalta ir toje situacijoje veikianti partija. Visgi ministras portalui „Balsas.lt“ sako, jog į valdančiąją koaliciją grįžti buvę verta - vien tam, kad pakelti mokytojams atlyginimus.

Į fojė iš oficialiųjų patalpų išėjęs Artūras Paulauskas kategoriškai paneigia, jog yra nusivylęs. Ragina dar palaukti rezultatų, tačiau kiek dirbtinė šypsena išduoda belaukiant, kad košmaras greičiau pasibaigtų.

REKLAMA

Visgi atsistatydinti iš partijos pirmininkų jis neketina. Jo neįtikina argumentas, kad tai bendra vakarietiška praktika.

„Visos demokratinės tradicijos mūsų partijoje yra įgyvendintos“, - oficialiai deklaruoja socialliberalizmo idėjų lokomotyvas.

Konservatoriai

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) rinkimų rezultatų laukė „Europa City“ viešbutyje, kur viskas paruošta banketui – pergalei atšvęsti ar širdgėlai malšinti. Išeinančių iš rinkimų apylinkių rinkėjų apklausų duomenis ir būsimus rezultatus konservatoriai mato dideliame ekrane. Alus ir kiti nestiprūs gėrimai laukia gretimoje salėje. Iš visos konservatorių vadovybės, prieš užsidarant apylinkėms, kol kas matyti tik Andrius Kubilius. Jis net juokaudamas klausė nežinia ko: „O kur gi partija?“ Jam kažkas atsakė: „Dar apygardose“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos pirmininkas Andrius Kubilius iškart pakomentavo preliminariai džiugią naujieną – didžioji dalis - 21,02 proc. - apklaustųjų nurodė balsavę už Andriaus Kubiliaus vadovaujamą Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus. „Džiaugsmas dvejopas. Džiaugiuosi, kad rinkėjai pasirinko permainas, tačiau po to, ką padarė ši Vyriausybė, niekam valdžioje nebus lengva taisyti padėtį“, - aiškino A. Kubilius.

Tautos prisikėlimo partija

„Balsas.lt“ žurnalistams apsilankius Tautos prisikėlimo partijos būstinėje, kuri įsikūrusi „New York“ klube, partijos lyderio Artūro Valinsko nuotaika buvo pakili, nes pagal paskelbtą rinkėjų balsavimo apklausą ši partija gavo 11 procentų balsų. Apie tai, su kuo žada eiti į koaliciją, ar tai nėra dar vienas A. Valinsko vedamas realybės šou ir ką veiks Seime, žiūrėkite vaizdo siužetą.

REKLAMA

Paklausus, kiek procentų tikisi gauti suskaičiavus balsavimo rezultatus, A. Valinskas teigė esąs tvirtai įsitikinęs, kad jie bus tarp tų, kurių rezultatai tik gerės. Pokalbio pabaigoje būsimas politikas dar pabrėžė, kad esamas rezultatas einant į Seimą užtikrins 15-20 mandatų – ir tai be galimų vietų vienmandatėse apygardose.

Į klausimą, ar pažvelgus į tuos vienuolika procentų galima teigti, kad žmonės patikėjo, jog ši partija nėra cirkas, jos lyderis teigė, kad žmonės jų kandidatavimo į Seimą niekada ir nelaikė cirku, o juos taip traktavo politikai.

REKLAMA

Į koaliciją A. Valinskas teigė eisiąs su visais, išskyrus partiją „Tvarka ir teisingumas“, nes, anot šoumeno, tvarkiečių misija skirta „vieno žmogaus revanšo įgyvendinimui“.


Socialdemokratų partija


Paskelbus visiškai preliminarius balsavimo duomenis (144 iš 2034 rinkiminių apylinkių) ketvirtoje vietoje su 13,9 proc. balsų atsidūrė Socialdemokratų partija.

Iškart po to surengtoje spaudos konferencijoje Gediminas Kirkilas kalbėjo apie tai, ką veiktų dar sykį išrinktas į Seimą - minėjo progresinių mokesčių būtinybę ir teigė, kad nors būdamas Vyriausybėje stiprino socialinę apsaugą, tačiau būtina ir toliau tai daryti, nes socialinė atskirtis tarp gyventojų tik didėja.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, su kuo eis į koaliciją, kodėl reikia progresinių mokesčių ir kaip jie paveiks ekonomiką, kodėl atėjo nekilnojamojo turto sąstingis ir iš kokių partijų premjeras tikisi palaikymo, žiūrėkite videoreportaže.

Paklausus, kiek referendumas yra svarbus deryboms su Europos Sąjunga dėl atominės elektrinės uždarymo, G. Kirkilas atsakė, kad labai svarbus. Dabartinės situacijos jau negali pakeisti nei dabartinė Vyriausybė, nei parlamentas, todėl jei žmonės bus balsuodami išreiškę savo valią, tai uždarymas bus atidėtas, nes „Briuselis yra demokratiškas".


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų