REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laimingiausių žmonių šalyje - didžiausias skyrybų skaičius, didžiausias gimstamumas ir daugiausia ne namie dirbančių moterų. Kažkas čia ne taip? Juk minios vaikų, iširusios šeimos ir dirbančios motinos turėtų būti tikras socialinio chaoso receptas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, pagal Jungtinių tautų žmogaus socialinės raidos indeksą, Islandija yra viena iš labiausiai išsivysčiusių šalių, „The Economist“ skaičiavimais - pati taikingiausia, o pagal kai kuriuos tyrimus islandai yra patys laimingiausi pasaulyje.

REKLAMA

Islandija yra vienintelė NATO šalis, neturinti savo kariuomenės, ilgus šimtmečius ji su niekuo nekariavo, kalėjimuose čia sėdi mažiausias piliečių procentas, o šalies gyvenime svarbiausią vaidmenį vaidina moterys. Islandija buvo pirmoji valstybė pasaulyje, kurios prezidento postą užėmė moteris.

Taikingumas dar nereiškia laimės, tačiau Islandija pirmauja ir pagal kitus kriterijus. Ji turi puikias švietimo ir sveikatos apsaugos sistemas, vidutiniškai žmonės gyvena ilgiau nei 80 metų, turi daugiausia mobiliųjų telefonų ir automobilių...

REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos Leicesterio universitetas atliko psichologinį tyrimą, kuriame Islandiją pripažino viena iš laimingiausių pasaulio valstybių. Svarbiausiais kriterijais laikyti sveikata, turtas ir išsilavinimas.

Laimingiausia vieta Islandiją galima pripažinti nepaisant jos pavadinimo reikšmės. Ledo šalyje nėra taip jau šalta - ją šildo Golfo srovė, todėl žiemos būna švelnios, o vasaros vėsios. Sostinėje Reikjavike temperatūra vasarą siekia apie 13 laipsnių, žiemą apie -3.

Nors Islandija yra viena geologiškai aktyviausių valstybių, didelių ir pavojingų vulkanų išsiveržimų nebuvo nuo 1783 metų, kai Laki vulkano išsiveržimas sukėlė badą ir ketvirtadaliu sumažino gyventojų populiaciją. Geologinis aktyvumas suteikia nemažai naudos - visi islandai naudojasi karštu vandeniu iš žemės gelmių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad islandų laimės jausmo neseniai paskelbtas šalies bankrotas nesumažino - sostinėje Reikjavike į mitingą susirinkę gyventojai labiau nei pasipiktinimą reiškė solidarumą, paramą vyriausybei ir vienas kitam.

Nors dabartinė šalies ekonominė padėtis ir nėra džiugi patiems islandams, Lietuvos turistams ji suteikia naujų galimybių - dėl nuvertėjusios kronos čia apsilankyti dabar apsimoka.
































News Bridgepix nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų