REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus sako nepritariantis referendumui dėl Ignalinos AE darbo pratęsimo, tačiau, kadangi jo atšaukti nebegalima, ragina Lietuvos piliečius aktyviai jame dalyvauti. Ir ne gadinti biuletenius, kaip jis anksčiau sakė darysiąs, o balsuoti „už“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu referendumas neįvyktų, galime likti nesuprasti kitų Europos Sąjungos narių. Rengiame referendumą, bet jame nedalyvaujame? Gal mums nerūpi valstybė?”, - V. Adamkus kreipėsi į Lietuvos žmones.

REKLAMA

V. Adamkus pripažįsta, kad nėra patariamojo referendumo šalininkas, kadangi ne tokiais metodais „turime spausti savo partnerius Europos Sąjungoje”. Tačiau jis teigia, kad kelio atgal nėra, todėl dalyvavimas referendume yra itin svarbus.

Nors tiesioginio raginimo referendume pritarti Ignalinos AE darbo pratęsimui nėra, kreipimesi rašoma, kad Lietuvos žmonių nuomonė sustiprins „mūsų atstovų argumentus Briuselyje tariantis dėl geriausio būdo, kaip išspręsti Lietuvos energetinio saugumo problemas”. O „mūsų atstovų Briuselyje“ pozicija aiški – siekti, kad Ignalinos AE uždarymo terminas būtų pratęstas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Adamkaus, „balsuodami Jūs išsakysite savo nerimą dėl mūsų krašto energetinės būklės ir parodysite valią Lietuvos ateitį susieti su atomine energetika“. Visgi prezidento valia šiuo klausimu ne visada buvo aiški.

Referendumas – žmonių mulkinimas ir propagandinis triukas

Prieš mėnesį V. Adamkus tvirtino, kad patariamasis referendumas yra gyventojų mulkinimas prieš artėjančius rinkimus. Tuomet paklaustas, kurį atsakymą referendumo biuletenyje pažymės – „už“ ar „prieš“ darbo pratęsimą, prezidentas atsakė: „Nei vieno, nei kito. Nes tas referendumas yra nesąžiningas Lietuvos rinkėjų klaidinimas“. Nepažymėjus nė vieno atsakymo, biuletenis būtų laikomas sugadintu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus kalbėjo, kad referendumas „nepadarys jokio įspūdžio ES“, o jo rezultatai gali netgi atnešti žalos mūsų šaliai. „Kai kurios partijos ir asmenys bando įtikinti Lietuvos žmones, kad patariamuoju referendumu galime nevykdyti tarptautinių įsipareigojimų uždaryti Ignalinos atominę elektrinę 2009 metais. Tai nesąžininga rinkėjų atžvilgiu!“, pridūrė šalies vadovas.

Tąkart prezidentas tvirtino, kad klausimus, susijusius su energetika, reikėtų spręsti ne referendumais, o derybomis ir susitarimo ieškojimais su partneriais, ir esą negali net būti keliamas klausimas, kad Lietuva galėtų nevykdyti prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų.

REKLAMA

Referendumo idėją V. Adamkus kritikavo nuo pat pradžių. Kai Seimas dar tik pritarė referendumo projektui, šalies vadovas tai pavadino artėjančių Seimo rinkimų propagandiniu triuku.

Iganlinos AE yra svarbi žmonių gerovei?

Tačiau trečiadienį V. Adamkus kalbėdamas LTV laidoje „Teisė žinoti“ jau laikėsi švelnesnės pozicijos ir ragino piliečius pasisakyti, kad Lietuva liktų atominės energetikos šalimi. „Tai yra būtina, jei mes norime išlaikyti savo ūkį, jei norime išlaikyti žmonių gerovę. Mes negalime būti manipuliuojami vieno monopolio“, - kalbėjo prezidentas.

REKLAMA

Visgi V. Adamkus pabrėžė, kad referendumas negali virsti atsisakymu uždaryti elektrinę. „Referendumas bus tik mūsų tautos nusistatymo parodymas“, - sakė šalies vadovas.

Anot jo, svarbesnis yra kitas kelias - „pasikalbėjimai“ Briuselyje su Europos Komisija (EK), kuriems neturi būti trukdoma. Prezidentas teigė, kad Lietuvos atstovai Briuselyje turi argumentų ir esama „daugiau negu vilčių“ užsitikrinti energetinį saugumą iki naujos elektrinės pastatymo.

„Iš žodyno išmeskime žodį „derybos“. Europos Sąjunga (ES) su mumis nesiderės. Mūsų parašai yra sudėti. Ar visi sutikome, ar ne visi - čia jau yra istorija. Pasikeitus pasaulinei padėčiai, ypač ekonominei, pasikeitė visas pagrindas, kuriuo buvo pasirašytos tos sutartys“, - sakė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pasikeitusi ekonominė situacija yra pagrindinis Lietuvos argumentas, o pagrindinis keliamas tikslas turi būti ne atsisakyti uždaryti Ignalinos atominę elektrinę, o gauti papildomo laiko pasistatyti naujai elektrinei.

Tą patį šalies vadovas pakartojo ir šios dienos kreipimesi teigdamas, kad pritaria „Lietuvos atstovų pastangoms atkakliai aiškinti Europos Komisijai, kaip dramatiškai pasikeitusi pasaulio energetinė situacija atsilieps Lietuvai, kai bus uždaryta Ignalinos jėgainė“.

******

Kartu su naujos kadencijos Seimo rinkimais šį savaitgalį vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo iki techniškai saugių terminų, bet ne ilgiau, kol bus pastatyta nauja atominė elektrinė.

REKLAMA

Konsultacinis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Dabar rinkimuose savo valią gali pareikšti apie 2,7 mln. gyventojų.

Ūkio ministras Vytas Navickas šią savaitę pareiškė, kad ES neparengus specialaus Ignalinos atominės elektrinės uždarymo pasekmių plano, nepažeidžiant esminių Lietuvos interesų, atominę elektrinę Lietuva uždarys 2012 metais.

Jis patvirtino, kad jeigu Ignalinos AE būtų uždaryta pagal įsipareigojimus ES - 2009-ųjų pabaigoje, Lietuva norėtų maždaug 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų) finansinės paramos ir kur kas daugiau taršos leidimų.

REKLAMA

Europos Komisija (EK) nuolat tvirtina, kad Lietuva privalo laikytis ES stojimo sutarties ir kad diskusijos dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo nevyksta. Tuo tarpu Lietuvos Vyriausybė, atrodo, negirdi EK pirmininko Jose Manuelio Barroso ir vis dar tikisi susitarti su EK.

G. Kirkilas anksčiau teigė, kad visi argumentai bus pateikti EK ir ES Vadovų Tarybai, kad būtų priimtas galutinis sprendimas. Vadovų Tarybos posėdis vyks kitą savaitę.

Lietuva norėtų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą, nes naują jėgainę ketina pasistatyti tik maždaug po dešimtmečio, o Ignalinos jėgainę planuojama visiškai sustabdyti 2009-ųjų pabaigoje.

Elektrinės veiklai nutraukti Lietuva 1999-2006 metais gavo 529 mln. eurų paramą iš Europos Sąjungos biudžeto, o dar 865 mln. eurų numatyta skirti 2007-2013 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų