REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pareiškus, kad „Leo LT“ valdybos narys Saulius Spėčius turi pasitraukti iš užimamų pareigų, šiandien jis bendrovės stebėtojų tarybai įteikė atsistatydinimo raštą.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį, išklausiusi S. Spėčiaus ir Seimo nario Kęstučio Čilinsko argumentus, VTEK nusprendė, kad premjero buvusio patarėjo S. Spėčiaus paskyrimas nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“ valdybos nariu prieštarauja Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymui.

REKLAMA

„Su komisijos sprendimu aš nesutinku ir neabejotinai skųsiu jį teismui. Komisijos sprendimas gali turėti neigiamos įtakos įmonės veiklai, todėl nusprendžiau pasitraukti iš „Leo LT“ valdybos nario pareigų“, - sakė S. Spėčius.

„Komisijos nuomone, vien tas formalus momentas, kad bendrovė „Leo LT įsteigta gegužės 27 dieną ir tą pačią dieną Spėčius atleistas iš premjero patarėjo ir priimtas į valdybos narius - tai tėra tik formalus požiūris į antikorupcinį įstatymą. Komisijos medžiaga neleidžia abejoti, kad premjero patarėjo pareigas ėjęs Spėčius dalyvavo įvairių sprendimų priėmimo procedūrose, vykdė priežiūros funkcijas, susijusias su bendrovėmis „Lietuvos energija“, VST ir derybose su „NDX energija“. Tai yra neatsiejami procesai“, - vakar sakė VTEK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak S. Spėčiaus, sprendimus dėl valdybos narių skyrimo ir atleidimo priima „Leo LT“ stebėtojų taryba, kurią S. Spėčius teigė informuosiąs apie VTEK nutarimą. Koks bus tarybos sprendimas, jis teigė negalintis atsakyti.

J. Petkevičienės nuomone, jei S. Spėčius kreipsis į teismą, procesas užsivilkins, ir vienerių metų terminas, kuris numatomas kaip apribojantis eiti tam tikras pareigas privačiose struktūrose, bus pasibaigęs.

„Manau, kad tokie sprendimai turi prevencinį poveikį, ir man atrodo, reikėtų žiūrėti į visuomenės pasitikėjimo didinimą valdžios struktūromis“, - kalbėjo VTEK vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, pagal įstatymą komisija turi teisę kreiptis į teismą dėl darbo sutarčių ar sandorių, sudarytų pažeidžiant įstatymus, pripažinimo negaliojančiais, tačiau ketvirtadienį šio klausimo komisija nesprendė, tikėdamasi, kad galbūt S. Spėčius priims komisijos sprendimą ir nuspręs atsistatydinti.

S. Spėčiaus paskyrimą tarnybinės etikos sargams apskundė konservatorius Kęstutis Čilinskas, kuris aiškino, kad „skiriant į vieną iš vadovaujančių „Leo LT“ postų valstybės tarnautoją, kuris aktyviai prisidėjo prie šios bendrovės praturtinimo valstybės kapitalu, grubiai nusižengiama įstatymui, skatinama korupcinė ir visuomenei žalinga valstybės tarnautojų veikla“.

REKLAMA

Parlamentaro teigimu, yra pagrindo manyti, kad S. Spėčius, valstybei derantis su „NDX energija“ dėl nacionalinio investuotojo formavimo, jau galvojo apie savo postą bendrovėje ir rūpinosi, kad būtų sukurtas ir priimtas privatiems savininkams naudingas, o valstybei ir vartotojams žalingas valstybės valdomų energetikos įmonių perdavimo „Leo LT“ modelis.

Iki rugsėjo, kai tapo „Leo LT“ valdybos nariu, S. Spėčius buvo premjero Gedimino Kirkilo patarėjas energetikos klausimais. Jis taip pat buvo derybinės grupės, kuri derėjosi su privačia kompanija „NDX energija“ dėl nacionalinio investuotojo steigimo, narys.

REKLAMA

Įstatymas draudžia valstybės tarnautojams, pareigūnams ar politikams, nustojusiems eiti pareigas, vienerius metus įsidarbinti įmonės valdybos nariu ar kitose atsakingose pareigose, jei jie dalyvavo svarstant sprendimus, susijusius su šios įmonės priežiūra arba valstybės finansine parama jai.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų