REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies prezidentas perspėjo, kad planuojamas kitų metų valdžios deficitas siekia beveik 3 proc. BVP ir paragino Vyriausybę gerokai apriboti biudžeto išlaidas ne tik kitais, bet ir šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento Valdo Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė po susitikimo su Vyriausybės vadovais ketvirtadienį teigė, kad, prezidento nuomone, valdžios deficitas jau artėja prie grėsmingos 3 proc. ribos ir paragino Vyriausybę imtis priemonių.

REKLAMA

„Artėjame prie kritinės ir psichologiškai svarbios biudžeto deficito ribos - 3 proc. bendrojo vidaus produkto. Todėl neatidėliodami turime ieškoti būdų, kaip gerokai apriboti biudžeto išlaidas šiais ir kitais metais“, - V.Adamkaus žodžius perdavė jo atstovė.

„Deficitas bus“, - po susitikimo su prezidentu žurnalistams pagaliau patvirtino ir G.Kirkilas.

Anot R.Grumadaitės, prezidentas pareikalavo nedelsiant parengti įstatymus, kurie mažintų Vyriausybės įsipareigojimus.

„Šiuos įstatymų projektus reikėtų pateikti kartu su 2009 metų biudžetu. Jeigu to nebus padaryta, kitais metais Lietuva pajus tikrąsias finansinio neatsakingumo pasekmes“, - sakė R.Grumadaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Nei G.Kirkilas, nei susitikime su prezidentu dalyvavęs finansų ministras Rimantas Šadžius ne pateikė jokios išsamesnės informacijos apie 2009-ųjų biudžeto projektą. R.Šadžius patikino, kad Mastrichto sutartyje numatytos 3 proc. fiskalinio deficito ribos bus laikomasi, taip pat bus laikomasi Fiskalinės drausmės įstatymo.

„Situacija tikrai yra kontroliuojama“, - teigė R.Šadžius. Jis neatskleidė, koks fiskalinis deficitas yra šiemet, nes dar neturima trečiojo ketvirčio biudžeto įplaukų rezultatų.

Anot premjero, patys blogiausi patarėjai krizės akivaizdoje yra „panikieriai“. Premjeras pats teigė esąs nei pesimistas, nei optimistas: „Aš esu realistas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pripažino, kad kitų metų biudžetas bus deficitinis dėl to, kad Lietuva ima justi pasaulio finansų krizės padarinius.

„Pasaulis pasikeitė praktiškai per mėnesį dėl neatsakingų kai kurių šalių finansinių institucijų vadovų elgesio, pirmiausiai - perdėto išlaidavimo, kuris sukėlė grandininę reakciją ir, aišku, negali nepaliesti mūsų. Nors aš manau, kad esame pajėgūs įveikti iššūkius ekonomikai, tą mes ir darysime“, - teigė premjeras.

Jo tvirtinimu, biudžetas svarstomas labai įtemptai.

„Ir mažėja pajamos, ir yra visa eilė įsipareigojimų, kurie priimti dar nesudarius biudžeto. Visų pirma, atlyginimai. Taip pat mes tariamės dėl kai kurių įstatymų pakeitimų. Klausimas, kaip į tai reaguos Seimas. Šiuo metu situacija yra tokia, kurią mes galime valdyti“, - sakė G.Kirkilas.

REKLAMA

3 proc. bendrojo vidaus produkto fiskalinis deficitas yra maksimali riba, kurios ES narė negali peržengti pagal Mastrichto sutartį.

Vyriausybė kitų metų biudžeto projektą svarstė trečiadienį, o jam pritarti numatoma kitą antradienį. Seimui projektas turi būti pateiktas iki spalio 17 dienos.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų