REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva antrąjį metų ketvirtį sulaukė didesnio tarptautinės žiniasklaidos dėmesio nei kaimyninės Baltijos šalys bei buvo dažniau minima teigiamame kontekste, parodė balandį - birželį JAV kompanijos atliktas valstybių žinomumo žiniasklaidoje tyrimas „East West Global Index 200“.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrime 200 šalių buvo sureitinguotos pagal tai, kaip dažnai ir kokiame kontekste jas balandžio - birželio mėnesiais minėjo tarptautinė žiniasklaida. Lietuva šiame sąraše užėmė 68 vietą, tuo metu Estijai atiteko 137-oji vieta, Latvijai - 139-oji, pranešė Vyriausybė.

REKLAMA

Lietuvai atitekusi 68-oji vieta priklauso nuo dviejų dalykų - paminėjimų žiniasklaidoje teigiamumo ir dažnumo. Tarp 47 Europos šalių šiame reitingavime Lietuva buvo 29-oji, Estija - 40-oji, o Latvija atsidūrė 41-oje pozicijoje, skelbiama tyrimo organizatoriaus - JAV kompanijos „East West Communications“ - tinklapyje.

Pagal vien tik paminėjimų skaičių, nepaisant jų teigiamumo ar neigiamumo, Lietuva tarp 200 pasaulio šalių užėmė 100-ąją poziciją - pranešimai apie ją per tris mėnesius užsienio žiniasklaidoje pasirodė 2048 kartus. Baltijos kaimynės šiame reitingavime atsidūrė žemesnėse vietose nei Lietuva: Latvijai atiteko 113-oji, o Estijai - 118-oji pozicija.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Vyriausybės spaudos tarnybos, šis tyrimo rezultatas rodo, kad Lietuva, pastaruoju metu turėdama daugiau "žinių, kuriomis gali sudominti įtakingiausius pasaulio leidinius", tampa įdomesnė užsienio žiniasklaidai.

„Matome, jog drąsi Lietuvos pozicija užsienio politikoje, prasidėjęs kryptingas Lietuvos įvaizdžio koordinavimas jau duoda gerų rezultatų, o neretai akcentuojama Lietuvos žinomumo problema mažėja. Ateityje tikimės dar geresnių mūsų šalies pozicijų, nes Lietuvos žinomumas tarptautinėje bendruomenėje yra vienas kertinių Lietuvos įvaizdžio formavimo strateginių tikslų“, - pranešime spaudai cituojamas Vyriausybės kanceliarijos Komunikacijos departamento direktorius Laurynas Bučalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šias tendencijas atspindi tai, jog kasdien Lietuvos pavadinimo įvairiose paieškos sistemose ieško apie 14 tūkst. interneto naudotojų. Lietuva taip pat neseniai atidarė Lietuvos interneto vartus www.lietuva.lt, kuriuose lankosi ir ieško informacijos internautai iš 90 šalių.

Naujas valstybių įvaizdžio indekso tyrimas kas ketvirtį nagrinėja 38 didžiausius pasaulio leidinius, tokius kaip „The Economist“, „The Financial Times“, „The International Herald Tribune“, „The China Morning News“ (Hong Kongas), „The New York Times“, „The Washington Post“, taip pat regionines publikacijas anglų kalba.

REKLAMA

Reitingavimo pagal paminėjimų dažnumą ir teigiamumą balandį - birželį lyderiais tapo Singapūras, Honkongas ir Malaizija, o paskutinėse šio sąrašo vietose atsidūrė Afganistanas, Irakas ir Sudanas. Dažniausiai pasaulyje minėtos Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Kinija, nors vertinant ne tik paminėjimų dažnumą, bet ir teigiamumą, joms atiteko atitinkamai 34, 10 ir 138 pozicijos.

Tyrimo metu atsižvelgiant į valstybės paminėjimų skaičių publikacijose bei jų teigiamą ar neigiamą toną, siekiama identifikuoti valstybės prekės ženklo vertę ir išsiaiškinti, kiek ir kaip valstybę vaizduoja tarptautinė žiniasklaida.

REKLAMA

Pasak tyrimo organizatorių - amerikiečių kompanijos "East West Communications", žiniasklaida dažnai yra pirmas šaltinis informacijai apie šalį, kurioje žmogus nėra buvęs.

Indeksas „East West Global Index 200“ kol kas yra vienintelis valstybių žinomumą žiniasklaidoje vertinantis tyrimas ir, anot Vyriausybės, antrojo 2008-ųjų ketvirčio tyrimo rezultatai buvo pirmąkart paskelbti viešai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų