REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 10 d. sostinės Rusų dramos teatre 21-ąjį festivalį "Vilnius Jazz" tęs Europos improvizacinės muzikos žvaigždės ir senų bendraminčių lietuvių projektas.



Džiazo grandų duetas

Spalio 10 d. sostinės Rusų dramos teatre 21-ąjį festivalį "Vilnius Jazz" tęs Europos improvizacinės muzikos žvaigždės ir senų bendraminčių lietuvių projektas.



Džiazo grandų duetas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji scenoje pasirodys vilnietis perkusininkas Vladimiras Tarasovas ir prancūzų kontrabosininkė Joelle Leandre.

REKLAMA

J.Leandre - pripažinta improvizuotoja ir akademinės muzikos atlikėja. Jai kūrinių parašė XX a. muzikos korifėjai Johnas Cage'as, Giacinto Scelsi, Philippe'as Fenelonas ir kiti.

Muzikė bendradarbiavo su legendiniu choreografu Merce'u Cunninghamu, grojo šiuolaikinės muzikos ansambliuose "Itineraire", "2e2m", Pierre'o Boulezo "l'Ensemble Intercontemporain".

J.Cage'ą kontrabosininkė vadina savo dvasiniu tėvu, išmokiusiu ją įsiklausyti į supančio pasaulio garsus.  Su šiuo ir kitais garsiais kompozitoriais J.Leandre susipažino, kai gavo Bufalo menų centro

stipendiją ir išvyko į JAV. Ten ji sėkmingai išbandė save ir Niujorko improvizacinės muzikos scenoje.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbi J.Leandre'ai buvo pažintis su Dereku Beley, Anthony Braxtonu, George'u Lewisu, Irene Schweizer.  Ji taip pat muzikavo su Evanu Parkeriu, Steve'u Lacy, Fredu Frithu, Johnu Zornu, Maggie Nicols, Ericu Watsonu, Peteriu Kowaldu, Williamu Parkeriu ir kitais improvizacinės muzikos meistrais.

Kontrabosininkė intensyviai bendradarbiauja su šokėjais, kuria muziką teatrui, rengia tarpdisciplininius performansus, solo rečitalius. Ji koncertuoja prestižiškiausiose Europos, Amerikos ir Azijos salėse, dėsto ir veda meistriškumo kursus Europos bei JAV aukštosiose mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Leandre įgrojo daugiau kaip 100 kompaktinių diskų. "Vilnius Jazz" scenoje ši muzikė jau pasirodė 1993 metais.

V.Tarasovo diskografijoje - daugiau kaip dešimt solinių ir apie 100 su Lietuvos bei užsienio džiazo ir akademinės muzikos atlikėjais įgrotų albumų.

Menininkas yra Lietuvos kompozitorių sąjungos narys, kuria muziką ne tik perkusijai, bet ir orkestrams, kino filmams, teatrui. Jis bendradarbiauja su įvairių šalių scenos menų institucijomis, dalyvauja vizualiojo meno parodose - rodė savo instaliacijas daugelyje garsių pasaulio meno centrų.

REKLAMA

V.Tarasovas yra muzikavęs su Andrew Cyrille'u, "Rova" saksofonų kvartetu, Anthony Braxtonu, Laurenu Newtonu, Butchu Morrisu, Thomaszu Stanko, Gyorgy Szabadosu, Masahiko Satoh bei kitais iškiliais džiazo ir improvizacinės muzikos kūrėjais.

Pastaruoju metu šį menininką domina džiazo ir poezijos jungtis – jis surengė ne vieną projektą su lietuvių bei užsienio literatais.

"Vilnius Jazz" projekte taip pat dalyvaus poezijos kūrėjas – Lietuvoje gyvenantis amerikiečių poetas Kerry's Shownas Keysas.  Kitas kviestinis projekto svečias - kontrabosininkas Vytis Nivinskas.

REKLAMA

Susitiks seni bendražygiai

Po ilgos pertraukos "Vilnius Jazz" scenoje susitiks dažnas šio festivalio dalyvis - gitaristas, kompozitorius ir performansų autorius Juozas Milašius - ir Niujorke gyvenantis būgnininkas Dalius Naujokaitis. Lietuviai pasirodys su amerikiečiu saksofonininku Jonathonu Haffneriu.

J.Haffneris - nuolatinis D.Naujokaičio scenos partneris.  Jis dalyvauja avangardinio kino kūrėjo Jono Meko ansamblio "Now We Are Here" projektuose, bendradarbiauja su daugybe kitų Niujorko menininkų.

D.Naujokaičio karjeros pradžia susijusi su 9 dešimtmečio Vilniaus avangardinio džiazo scena.  Būgnininkas čia grojo su Juozu Milašiumi, Vladimiru Čekasinu, Petru Vyšniausku ir kitais bendraminčiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1995-aisiais D.Naujokaitis energingai įsiveržė į Niujorko sceną surengdamas seriją originalių solo pasirodymų Jono Meko įsteigtame "Kino antologijos archyve".

D.Naujokaičio būgnai skamba keliuose Jono Meko bei kitų avangardinio kino kūrėjų filmuose.  Jis grojo ir įrašinėjo su daugeliu Niujorko grupių bei muzikantų, tarp jų - Kenny Wollesono "Himalayas" ir "Wollesonics", Artu Baronu, Butchu Morrisu, Joey Barronu, Brigganu Kraussu.

D.Naujokaitis yra grupės "Untyte" lyderis ir būgnininkas. Ši grupė savitai interpretuoja senąjį lietuvių folklorą.

REKLAMA

J.Milašiui šiemetis "Vilnius Jazz" - jau dešimtasis. Gitaristas yra pasirodęs jau trylikoje šio festivalio projektų.

Šio muziko garsiniai eksperimentai tiriant gitaros ir kompiuterio galimybes, mėgaujantis triukšmo estetika visuomet sukelia kontroversiškas reakcijas. Tarp tokių projektų paminėtini "Gitaramanija" (1989), "Auksinės gitaros" (1998), "Milašius Power Trio" (2003), soliniai pasirodymai.



Finalas - klube

Spalio 10-osios programą užbaigs klubinio džiazo vakaras "Extra Line" naujoje festivalio scenoje "Havana Social Club". Čia koncertuos įvairiais muzikos stiliais meistriškai žongliruojanti Izraelio grupė "Kruzenshtern I Parohod".

REKLAMA

Ši smagi kompanija sugeba suausti į darnią visumą žydų melodijas, progresyvųjį roką ir "free" džiazą. Net trumputis, kelių minučių trukmės jo kūrinėlis gali sutviskėti valso ir fokstroto elegancija, pankroko ir "free" džiazo energija, polkos ir žydiškų motyvų žaisme.

Išdaigiškos, chuliganiškos "Kruzenshtern I Parohod" melodijos sukelia daugybę asociacijų ir prikausto klausytojų dėmesį.

"Vilnius Jazz" inf.

www.vilniusjazz.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų