REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į karo tarnybą siekiantis grįžti pulkininkas leitenantas Giedrius Vasiliauskas teigia patyręs psichologinį spaudimą, kad pats paliktų tarnybą kariuomenėje. Į tai, anot jo, net buvo įveltas žvalgybą ir kontržvalgybą vykdantis Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM).

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu KAM teigia, kad G.Vasiliauskas Logistikos valdybos vado pareigų neteko, nes supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Jis esą savo reikmėms iš Afganistano piliečių paėmė dovanotą mobilųjį telefoną, kilimą, protegavo artimųjų bendroves kariuomenės skelbtuose konkursuose, darbo metu rūpinosi būsimu verslu Bulgarijoje.

REKLAMA

Vilniaus apygardos administraciniame teisme trečiadienį nagrinėtas buvusio Logistikos valdybos vado G.Vasiliausko prašymas panaikinti krašto apsaugos ministro Juozo Oleko įsakymą dėl jo atleidimo iš darbo, grąžinti jį į tarnybą ir išmokėti kompensaciją už priverstinę pravaikštą.

G.Vasiliauskas teigia nepadaręs jokio drausmės ar kito pažeidimo, už kurį galėtų būti atleistas iš pareigų. Karininkas tvirtina, kad su juo buvo susidorota.

REKLAMA
REKLAMA

Jo advokatas Linas Mažonas teisme pasakojo, kad šių metų liepos pradžioje G.Vasiliauskas buvo iškviestas į Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą, kur patyrė psichologinį spaudimą rašyti prašymą išleisti į atsargą jį savo noru.

„Jam buvo pasakyta, kad „esi rimtai pakabintas, rašyk išeiti savo noru, o mes nekelsime bylos, ir tu išsaugosi savo pensiją“. Tai buvo tam tikras šokas ir psichologinis spaudimas, pareiškėjui neduota laiko nueiti pas advokatą, su kuo nors pasitarti. Reikalauta veiksmų nedelsiant, – pasakojo advokatas. – Jis padarė ir parašė tai, ko reikalavo Antrojo departamento darbuotojai. Tik vėliau jis (G.Vasiliauskas – BNS) suprato, ką padarė, kad prisiėmė kaltę už tai, ko nepadarė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Vasiliauskas kitą dieną KAM Personalo skyriui nunešė prašymą išleisti jį į atsargą, bet krašto apsaugos ministras nutarė į jį neatsižvelgti. Generalinis inspektorius atliko tarnybinį patikrinimą, nustatė karininko drausmės pažeidimų. Remiantis šiomis išvadomis kariuomenės Logistikos valdybos vadas atleistas iš tarnybos.

KAM duomenimis, tarnaudamas Afganistane G.Vasiliauskas iš Afganistano piliečio dovanų gavo mobilųjį telefoną, iš ten savo reikmėms parsivežė kilimą, tarnybos metu užsiėmė ne tarnybos reikalais ir kt.

REKLAMA

Ministerijos teisininkas Saulius Pikturna per teismo posėdį pabrėžė, kad G.Vasiliauskas, bendraudamas su Antrojo departamento darbuotojais, visus galimus nusižengimus patvirtino.

Antrojo operatyvinių tarnybų departamento direktoriaus Juozo Kačergio teigimu, apie galimus Logistikos valdybos vado galimus neteisėtus veiksmus jie girdėję gandų, todėl pasikvietę jį pokalbiui. Per jį G.Vasiliauskas esą viską ir papasakojo.

„Tai jėga išgauti prisipažinimai“, – teisme tikino advokatas.

Jis pabrėžė, kad G.Vasiliauskas nori, jog KAM atliktų išsamų tyrimą dėl jam mestų kaltinimų. Tai turėtų būti padaryta, jeigu teismas priimtų pulkininkui palankų sprendimą.

REKLAMA

Tuo metu KAM atstovai tvirtino, kad G.Vasiliauskas – pakankamai psichologiškai stiprus vyras, todėl jam daryti spaudimą būtų sunku. Tai atsakovai grindė faktais, jog G.Vasiliauskas yra baigęs karinę mokyklą sovietų laikais, kur mokoma neprarasti šalto proto. Be to, prieš pusantrų metų jis baigė Baltijos gynybos koledžą, kur karininkai irgi gauna visokeriopą pasiruošimą.

Pulkininkas G.Vasiliauskas iš kariuomenės Logistikos valdybos vado pareigų atleistas šių metų liepos 17 d. Tuomet KAM pranešė, kad jis pažeidė karių tarnybai taikomus apribojimus ir naudojo tarnybos laiką ne tarnybos tikslams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Vasiliauskas Lietuvos krašto apsaugos sistemoje tarnavo nuo 1992 metų: 1994-1996 metais ėjo Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ 7-ojo Dragūnų bataliono vado pavaduotojo-štabo viršininko pareigas, 1999-2001 metais vadovavo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono štabui, 2002-2003 metais dirbo NATO jungtinėje Šiaurės-Rytų vadavietėje Danijoje. Nuo 2005 metų iki paskyrimo Logistiko valdybos pirmininku G.Vasiliauskas vadovavo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionui, įsikūrusiam Marijampolėje.

Vilniaus apygardos administracinis teismas sprendimą dėl G.Vasiliauskio skundo skelbs spalio 17 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų