REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzijos pasienyje su Abchazija Rusijos įkurtoje saugumo zonoje esantys ES misiją vykdantys Lietuvos stebėtojai teigia, jog rusų kariai pasitraukė iš jų prižiūrimų Zugdidžio miesto apylinkių.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskutiniai rusų kariai Abchazijos sieną kirto trečiadienį 12 valandą 20 minučių. Tiesa, ties siena su Abchazija liko vienas rusų postas, nes kilo ginčai, ar jis yra Gruzijos, ar Abchazijos teritorijoje. Artimiausiomis dienomis šis klausimas bus sprendžiamas, bus nustatytos tikslios šio posto geografinės koordinatės“, – BNS sakė Lietuvos stebėtojų atstovė Kristina Baleišytė.

REKLAMA

Rusų karių palydėtuvėse trečiadienį dalyvavo ir Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Mečys Laurinkus. „Su ambasados automobiliu ir Lietuvos vėliavėle palydėjome paskutinį Rusijos BTR iš Zugdidžio“, – BNS pasakojo ambasadorius.

Jo teigimu, rusai karines pajėgas atitraukė be incidentų.

Rusijos pajėgos trečiadienį pradėjo trauktis iš postų dviejose saugumo zonose, kurias Maskva įkūrė Gruzijos teritorijoje prie Pietų Osetijos ir Abchazijos. Tikimasi, kad iki dienos pabaigos Maskva išves iš šių teritorijų didžiąją dalį savo karių ir technikos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ES pasiūlytą 6 punktų taikos planą Rusijos pajėgos iš saugumo zonų dviejuose Maskvos remiamuose separatistiniuose regionuose turi atsitraukti iki penktadienio.

Praėjusią savaitę į saugumo zonas buvo pasiųsta daugiau kaip 200 neginkluotų ES stebėtojų, o antradienį Kremlius pareiškė laikysiantis ES atsakingą už saugumo užtikrinimą šiose teritorijose.

ES misijoje Gruzijos pasienyje iš Lietuvos dirba penki stebėtojai, dar du lietuviai pareigūnai yra Tbilisyje.

Pasak M.Laurinkaus, reikalavimas, kad Rusijos karinės pajėgos grįžtų į rugpjūčio 7 d. situaciją, galioja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki rugpjūčio 8 d. prasidėjusio Gruzijos ir Rusijos karinio konflikto pagal galiojusius susitarimus Rusija turėjo teisę dislokuoti Pietų Osetijoje apie 500 taikdarių, o Abchazijoje – iki 3000. Šiuo metu Pietų Osetijoje ir Abchazijoje gali būti iki 8000 Rusijos karių.

Gruzija ir Rusija jau daugiau nei dešimtmetį nesutaria dėl Gruzijai priklausančių separatistinių teritorijų – Pietų Osetijos ir Abchazijos – kontrolės. Rusija taip pat priešinasi Gruzijos siekiui tapti NATO nare. Šis konfliktas kulminaciją pasiekė rugpjūčio pradžioje, kai Pietų Osetijoje prasidėjo kariniai veiksmai, kurie netrukus apėmė ir kitus Gruzijos regionus. Pietų Osetija ir Abchazija pasiskelbė nepriklausomomis, tačiau jų nepriklausomybę pripažino tik Rusija ir Nikaragva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų