REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis žengė netikėtą žingsnį: paragino LAT teisėjus kreiptis į Liustracijos komisiją ar Valstybės saugumo departamentą (VSD), kad šios institucijos patvirtintų arba paneigtų, jog teisėjų elitas sovietmečiu bendradarbiavo su sovietų saugumu (KGB).

REKLAMA
REKLAMA

J.Prapiestis įsitikinęs, kad tai būtų natūrali reakcija į žiniasklaidos ne kartą skelbtus kaltinimus teisėjams, esą praeityje kai kurie jų yra bendradarbiavę su KGB tarnybomis. Labiausiai J.Prapiesčiui užkliuvo spalio 3-iosios dienraščio „Lietuvos žinios“ publikacija „Greičiaus galva įkainota brangiai“ ir tos pačios dienos Lietuvos radijo laida „Akiračiai“. Jose užsiminta apie neįvardyto buvusio KGB karininko pastangas įkalbėti parlamentarus balsuoti už dabartinio LAT pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimą ir J.Prapiesčio skyrimą į šias pareigas už palankius teismų sprendimus.

REKLAMA

Dėl šių skandalingų mainų į Generalinę prokuratūrą jau kreipėsi Seimo narys Algimantas Matulevičius ir J.Prapiestis. LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko rašte Generalinei prokuratūrai prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl veikų, kurios gali turėti nusikaltimų, numatytų LR baudžiamojo kodekso 221 straipsnyje (trukdymas teisėjo veiklai), 228 straipsnyje (piktnaudžiavimas), požymių.

„Kadangi publikacija sudėliota taip, jog KGB karininku laikomas aš, bet kokiu atveju kreipsiuosi į atitinkamas tarnybas, kad gaučiau patvirtinimą arba paneigimą, ar esu bendradarbiavęs su saugumu, nors aš absoliučiai ramus, - vakar „Lietuvos žinioms“ dėstė J.Prapiestis. - Pasakiau kolegoms, kad, ko gero, ateityje, kilus klausimui dėl naujojo teismo pirmininko, kuris bus skiriamas iš LAT teisėjų, vėl gali pasigirsti kaltinimų bendradarbiavus su KGB, todėl geriausia iš karto susitvarkyti tą liustraciją. Jie visi pritarė, pasakė, jog būtų puiku, jei galėtume vieną kartą nutraukti nevykusias spekuliacijas. Dabar studijuoju įstatymus, kad padarytume tai raštingai. Bet kokiu atveju pasistengsime, jog visuomenei būtų pateikta oficiali informacija, kad Aukščiausiajame Teisme nėra kagėbistų ir informatorių, nors ir labai kai kas to norėtų.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak J.Prapiesčio, visuomenei būtų pateikta visa informacija, net jei LAT dėl kai kurių teisėjų gautų atsakymą, jog jie bendradarbiavo su KGB.

Teisėjų pasiryžimas reikalauti pažymų, kad jie nebendradarbiavo su KGB, nustebino Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorių Arvydą Anušauską. „Tai būtų keistas, jei ne kvailas teisėjų kreipimasis, nes atsakymo jie negautų, - paaiškino A.Anušauskas. - Liustracijos komisija negalės nieko atsakyti, nes nagrinėja tik tas bylas, kurias jai perduoda VSD. O VSD neteikia asmenims žinių apie bendradarbiavimą su KGB, net jei žmogus prašo informacijos apie save. VSD iki šiol neįvykdė netgi Seimo nutarimo paskelbti rezervininkų sąrašą. Beje, tame sąraše yra ir vienas teisėjas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keista, kad teisėjai nežino, jog Lietuvoje tik VSD disponuoja informacija, kas bendradarbiavo su sovietų saugumu, bet su niekuo tokiomis žiniomis nesidalija. O gal žino, todėl ir bando pūsti žmonėms miglą į akis - neva jie pasiryžę įrodyti, kad nebuvo slapti informatoriai, ir ne jų kaltė, jei VSD neteikia informacijos?

Rūta Skatikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų