REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinutėmis buvo platinama informacija, kad bankrutuoja vienas iš Lietuvos bankų. Lietuvos banko vadovas R. Šarkinas tikina, kad nukentės tik tie bankų klientai, kurie pasiduos panikai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių pareiškimų buvo griebtasi po penktadienį pradėtų siuntinėti SMS žinučių. Anot R. Šarkino, nė vienam Lietuvos bankui negresia bankrotas. O didžiausia problema šiuo metu – nepagrįsti gandai.

SMS žinučių siuntėjo, pasak bankininkų, jau ieško specialiosios tarnybos, o panašūs gandai gali būti susiję su rinkimais.

REKLAMA

„Šį rytą bankų sąskaitose buvo 3,4 mlrd. Lt. Privaloma suma yra 3 mlrd. Lt“, – susidariusią situaciją komentavo Lietuvos banko vadovas.

R. Šarkino teigimu, spalio 1-3 dienomis įmonių indėlių suma komerciniuose Lietuvos bankuose taip pat padidėjo 15 mln. Lt, o privačių asmenų – 57 mln. Lt.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas taip pat pritaria, kad panikuoti kol kas neverta nei fiziniams, nei juridiniams asmenims, o didžiausią riziką kelia negraži konkurencinė kova.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo nepagrįstų žinių skleidimo iš neva patikimų šaltinių nukenčia patys bankų klientai. Atsiimdami savo indėlius jie praranda ne tik bankines palūkanas, bet ir tampa nesaugūs, saugodami dideles sumas grynųjų pinigų“, - sakė S. Kropas.

Jo teigimu, nelygios konkurencijos sąlygos atsiranda ir visoje Europoje. Dalis Europos šalių paskelbė, kad didina indėlių draudimo sumą taip iškraipydamos rinką ir sukurdamos motyvaciją klientams judėti iš vienų šalių bankus į kitų.

Finansų ministras Rimantas Šadžius įsitikinęs, kad šiandien problema tampa ir nepakankamas kiekis informacijos apie ekonominius procesus pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras skatino be reikalo nepanikuoti dėl bankų griūties. Visgi R. Šadžius pripažino, kad visi pajaus pinigų brangimą ir geriems 4-iems metams derėtų šį rodiklį įsitraukti į savo planus.

Anot jo, Lietuvai saugumo suteikia ir nacionalinės valiutos pririšimas prie euro. Tai apsaugo ir nuo Islandijos likimo.

Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidentas B. Lubys ramina, kad bankrotas Lietuvos bankams negresia. Pasak jo, bankuose vyksta normalus darbas ir pinigų srautų judėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų