REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant rinkimams dalis politikų teigia nepasitikį sociologinių apklausų kompanijų duomenimis. „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys sako, kad kai kurių partijų lyderiai tiesiog per gerai vertina save ir susireikšmina.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 12 dieną įvyksiantys Seimo rinkimai ir prieš juos skelbti sociologinių apklausų duomenys atgaivino kai kurių politikų abejones dėl tyrimų objektyvumo.

REKLAMA

Vieni tiki, kiti ne

Liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas interviu portalui „Balsas.lt“ atvirai pasakė netikįs skelbiamais žemais jo partijos reitingais: „Tikiuosi 25 mandatų, o tikiu rinkėjais ir faktais. 2004-aisiais metais rugpjūčio mėnesį „Vilmorus“ apklausos mums rodė 2,8 proc. rinkėjų balsų. Gavome apie 10 proc. 2007-aisiais prieš savivaldos rinkimus apklausos žadėjo 2,4 proc., o gavome apie 12 proc. balsų ir pagal iškovotus mandatus likome treti”, - sakė A. Zuokas. „Vilmorus” apklausų duomenimis, liberalcentristai į Seimą nepatektų. Liberalcentristų lyderis tikino neįtariąs tyrimų organizatorių kokiomis nors manipuliacijomis. Esą gali būti, kad užimtą jo partijos rinkėją sunku rasti namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys portalui „Balsas.lt“ sakė, kad tyrimai tam tikrą tendenciją visgi atspindi. „Mums prieš praeitus rinkimus tyrimai rodė gerą rezultatą, mes ir gavom gerą rezultatą“, - sakė Seimo narys. Jis sakė neįžvelgiąs tyčinių manipuliacijų, nors klaidų ir būna. K. Daukšys priminė, jog prieš praėjusius rinkimus reitingai rodę į Seimą pateksiant Centro partiją, bet taip neatsitiko.

Konservatoriai savo nepasitikėjimą „Vilmorus“ ir kitomis agentūromis pademonstravo užsakydami savo atskirą tyrimą. 2008 m. rugsėjo 22-26 dienomis partijai artimo Demokratinės politikos instituto užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Factus” atlikta reprezentacinė Lietuvos gyventojų apklausa rodo, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai artimiausius varžovus šiuo metu lenkia kiek daugiau negu dvigubai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovė Seime Nijolė Steiblienė portalui „Balsas.lt“ sakė pasitikinti nuomonių tyrimais ir skelbiamais reitingais tiek pat, kiek astrologinėmis prognozėmis. „Astrologiniais pranašavimais tikėti galima, jei jie pritaikyti ne bendrai sudarant horoskopus, o žiūrint į konkretų asmenį ir situaciją. Panašiai yra ir su tais tyrimais“, - tvirtino N. Steiblienė. Pasak jos, neverta manyti, kad kažkas perka reitingus ar tyčia manipuliuoja. „Tai yra tyrėjų sąžiningumo klausimas, bet manau, kad problema yra mūsų visuomenėje. Mūsų rinkėjas toks jau yra, kad neišduoda tikros informacijos. Be to, yra nemažas skaičius rinkėjų, kurie neapsisprendžia iki pat paskutinės dienos. Jų pasirinkimas labai pakoreguoja prognozuotus rezultatus“, - sakė parlamentarė ir priminė 1992-uosius metus. Tuomet pagal savo metodikas Lietuvoje dirbusi vokiečių sociologų komanda visiškai nesugebėjo atspėti rezultatų.

REKLAMA

Neparlamentinė Lietuvos socialdemokratų sąjunga (LSDS) tiesiogiai apkaltino „Vilmorus“ tyrėjus manipuliavimu bei agitacija ir net pasiskundė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). „Kompanijos „Vilmorus“ atstovės, vykdydamos visuomenės apklausas, apsilankė ir LSDS narių namuose. Į užduotą klausimą „Už kurią partiją balsuotumėte rinkimuose į Seimą“ atsakius „už Lietuvos socialdemokratų sąjungą“, apklausėjos pareikšdavo, kad tokios politinės organizacijos nėra ir primygtinai klausdavo, kad gal norima rinktis Socialdemokratų partiją. Pakartojus, jog bus balsuojama už Socialdemokratų sąjungą, tas atsakymas būdavo priskiriamas skilčiai „nežino“”, - piktinamasi skunde.

REKLAMA

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas portalui „Balsas.lt“ tvirtino, kad skundas abstraktus ir nėra jokių galimybių jo patikrinti. „Vilmorus“ vadovas taip pat atmetė tokią galimybę teigdamas, kad dirba patyrę ir nesuinteresuoti apklausėjai.

Vladas Gaidys: kai kurie politikai susireikšmina


Portalui „Balsas.lt“ V. Gaidys sakė, kad prieš kiekvienus rinkimus ir po jų būna kaltinimų ir įtarimų. „Yra jų ir šį kartą. Prieš rinkimus sakoma, kad kažką ignoruojame,o po rinkimų tvirtinama, kad tiesiog įtikinome visuomenę, kad reikia balsuoti būtent už tuos, kurie laimėjo. Nei vienos partijos lyderis Jums niekada nepripažins, kad pats prastai dirbo, nesugebėjo atkreipti rinkėjų ir žiniasklaidos dėmesio“, - sakė V. Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat atmetė įtarimus, kad sociologų pateikiami reitingai yra tiesiog perkami. Pasak V. Gaidžio, pajamos iš partijų ir politikų populiarumo tyrimų tesudaro iki dešimtadalio visoje gaunamų pinigų struktūroje. Agentūros esą išsilaiko iš rinkos tyrimų.

V. Gaidys sakė, kad ne „Vilmorus“ agentūrą reiktų kaltinti ir LSDS. „Jie buvo atsiuntę mums raštą dėl to, kad jų reitingo nespausdina „Lietuvos rytas“. Ką mes galime padaryti, jei žiniasklaidos priemonė laikosi nuostatos skelbti keliolikos, o ne visų 34 registruotų partijų reitingus?“, - klausė sociologas. Anot jo, kai VRK oficialiai patvirtina visus sąrašus, tuomet ir tyrėjai įsirašo mažąsias partijas į anketas. Paskutinėje apklausoje esą jau buvo teirautasi ir apie LSDS, ir kitas nedideles partijas.

REKLAMA

„Vilmorus“ vadovas kartojo neįsivaizduojąs, kaip technologiškai klastoti apklausų rezultatus. „Į šį darbą ateina žmonės iš akademinės sferos. Aš neįsivaizduoju, kad jie turėtų kažkokį interesą vietoj vieno rašyti penkis“, - sakė jis.

--------------------------------

Rugsėjo 4–14 dienomis surengta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ reprezentatyvi apklausa rodė, kad tuo metu 5 proc. balsų barjerą daugiamandatėje apygardoje būtų įveikę penkių partijų kandidatų sąrašai: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (12,4 proc.), „Tvarka ir teisingumas“ (11,4 proc.), Darbo partija (8,7 proc.), Socialdemokratų partija (7,2 proc.) ir Tautos prisikėlimo partija (7,0 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų