REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„NORD/LB“ (dabar – „DnB NORD“) banko 1 mln. 136 tūkst. litų pasisavinę Kauno ir Ukmergės gyventojai privalės grąžinti pinigus bankui.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas tris asmenis pripažino kaltais dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo ir įpareigojo juos grąžinti pasisavintus pinigus.

REKLAMA

Tačiau teismas, išnagrinėjęs sukčių baudžiamąją bylą, atsisakė nukentėjusiajam bankui priteisti neturtinę žalą bei palūkanas.

Bylą nagrinėjęs teisėjas nusprendė Ukmergės rajone gyvenusiam 58 metų šešis kartus teistam Valdemarui Jablonskiui ir 22 metų ukmergiškiui Lukui Kokmantui skirti po 5 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmes. 30 metų Rumgaudas Šimkus nuteistas kalėti 6 metams.

L.Kokmantas ikiteisminio tyrimo metu pasakojo, kad 2006 metų pradžioje sostinės klube „Men's Factory“ susipažino su „lenku“, kurio nei vardo, nei pavardės nežinojo.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai vėliau nustatė, jog "lenkas" yra nuo 1998 metų dėl sukčiavimo ieškotas R.Šimkus.

Šis asmuo pasiūlė L.Kokmantui užsidirbti pinigų – surasti maždaug 60 metų vyriškį. Jaunuolis sutiko ir Ukmergėje susipažino su V. Jablonsku. Už 30 litų šis su L.Kokmantu atvyko į Vilnių.

V.Jablonskis sostinėje buvo nufotografuotas, ir nusikaltėliai su jo nuotraukomis pagamino du suklastotus Leonardo L. ir Algimanto P. pasus.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad tikrieji Leonardas L. ir Algimantas P. 2003 metais buvo susitarę bendradarbiauti atkuriant Leonardui L. nuosavybės teises į Kaune, Pramonės prospekte esantį 0,23 hektaro žemės sklypą. Pas notarą buvo patvirtinti dokumentai, kuriais Leonardas L. suteikė įgaliojimus veikti Algirdui P. sklypo atgavimo bei pardavimo reikaluose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2005-ųjų Kauno viršininko administracija Leonardui L. sklypą grąžino, o maždaug po pusmečio buvo pasirašyta preliminari sklypo pardavimo sutartis su vienu pirkėju.

Registrų centras Algimantui P. išdavė visus giminaičio sklypo dokumentus, kuriuos su banko ir kitais dokumentais, laikytais portfelyje, nenustatytas asmuo pavogė, kai Algimantas P. vienoje Kauno parduotuvių matavosi batus.

Apie vagystę buvo pranešta policijai, bet dokumentų nepavyko rasti. Netrukus sklypą jo savininkas Leonardas L. pardavė, į jo sąskaitą banke buvo pervesti pinigai – 1 mln. 142 tūkst. litų.

REKLAMA

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, jog nusikaltėliai, pasinaudoję suklastotais pasais, iš pradžių bandė jau Leonardo L. parduotą žemės sklypą užstatyti nekilnojamojo turto agentūroje, tačiau, sužinoję apie sklypo pardavimą, ėmė ieškoti už sklypą gautų pinigų.

Į Kauno 12-ąjį notarų biurą nuvežtas V. Jablonskas prisistatė Leonardu L. ir paprašė surašyti įgaliojimą, kuriuo suteikė Algimantui P. veikti šio vardu. Kai įgaliojimas buvo įformintas, Leonardu L. prisistatęs vyriškis už jį pasirašė Notarinių veiksmų registre.

REKLAMA

Tada su suklastotais dokumentais vyriškis ėjo per bankus ir ieškojo, kuriame yra atidaryta sąskaita ir laikomi už sklypą gauti pinigai.

Iš pradžių „Hansabanke“ buvo rasta Leonardo L. vardu atidaryta sąskaita. Suklastotą pasą pateikęs ir gavęs išrašą iš sąskaitos po kelių dienų V. Jablonskas nuėmė visus pinigus – apie 3 tūkst. litų.

Po kiek laiko V.Jablonskui pavyko išsiaiškinti, kad Algimanto P. vardu „NORD/LB“ banke yra atidaryta sąskaita, kurioje laikomi už sklypą gauti pinigai. Per du kartus su suklastotu dokumentu šešis kartus teistas ukmergiškis nuėmė 190 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad nekiltų įtarimų, netrukus jis „Parex“ banke atsidarė sąskaitą, į kurią pervedė „NORD/LB“ likusią sumą – beveik milijoną

Už darbą R.Šumsko nurodymu V. Jablonskas gavo 5 tūkst. litų, be to, keletą kartų jam buvo išmokėta po keliasdešimt litų maistui. Be to, vyriškiui buvo nupirkti nauji drabužiai bei odekolonas.

L.Kokmantas už tarpininkavimą prisipažino gavęs 10 tūkst. litų. Kiti pinigai buvo perduoti „lenkui“, o šis tikina juos atidavęs aferos organizatoriams.

Nuosprendį nuteistieji dar galės apskųsti apeliacine tvarka. Teisminio nagrinėjimo metu jie savo kaltę pripažino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų