REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilietinės demokratijos partijos (PDP) pirmininkas, Seimo narys Algimantas Matulevičius pasiūlė Seimui kreiptis į Generalinę prokuratūrą su prašymu ištirti viešai paskelbtas žinias apie esą vykstančias derybas dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Panašų prašymą generaliniam prokurorui pirmadienį išsiuntė ir AT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis.

A.Matulevičius pirmadienį Seimui pasiūlė šiuo klausimu priimti protokolinį nutarimą, tačiau jo parlamentarai kol kas nesvarstė.

REKLAMA

„Jeigu Seimas nenorės priimti tokio protokolinio nutarimo, į generalinį prokurorą kreipsiuosi asmeniškai“, – BNS sakė A.Matulevičius.

Anot jo, būtina išsiaiškinti, ar tikrovę atitinka praėjusią savaitę spaudoje paskelbtos žinios, kad Prezidentūra neva netiesiogiai derasi su Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu bei Liberalų ir centro sąjungos pirmininku Artūru Zuoku, kad jų frakcijos Seime balsuotų už V.Greičiaus atleidimą iš AT pirmininko pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

V.Uspaskichas tokias žinias neigė, o A.Zuokas tvirtino sulaukęs signalų, kad LAT nagrinėjama jo bylos baigtis gali priklausyti nuo liberalcentristų balsavimo dėl V.Greičiaus atleidimo.

Pasak A.Matulevičiaus, jeigu iš tiesų yra kokie nors užkulisiniai susitarimai, jie yra antikonstituciniai. „Čia galima įžvelgti Baudžiamojo kodekso pažeidimų, tai aukščiausio lygio korupcija, kenkimas valstybei, – tvirtino PDP lyderis. – Kokie gali būti susitarimai su teisiamais asmenimis?!“.

Tuo metu J.Prapiesčio rašte generaliniam prokurorui prašoma ištirti kitą galimą nusikalstamą veiką – trukdymą teisėjo veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šių metų spalio 3 dienos dienraščio „Lietuvos žinios“ straipsnyje „V.Greičiaus galva įkainota brangiai“ bei tos pačios dienos Lietuvos nacionalinio radijo laidoje „Akiračiai“, be kitos informacijos, paskelbta ir apie galimus trukdymus vadinamosios Darbo partijos bylos nagrinėjimui Vilniaus apygardos teisme bei A.Zuoko bylos nagrinėjimui Lietuvos Aukščiausiajame Teisme.

Esą šiose bylose teisėjams gali būti trukdoma atlikti savo priedermę – vykdyti teisingumą, – rašoma pirmadienį AT išplatintame pranešime spaudai. – Kita vertus, minėto straipsnio bei radijo laidos teiginiai apie pažadus nutraukti Darbo partijos bylą ir apie tai, kad A.Zuoko bylos baigtis priklauso nuo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos elgesio tvirtinant naująjį Aukščiausiojo Teismo pirmininką sudaro prielaidas išvadai apie galimus minėtų teismų atskirų vadovų ar nurodytas bylas nagrinėjančių teisėjų piktnaudžiavimus“.

REKLAMA

Praėjusią savaitę prezidentas Valdas Adamkus trečią kartą kreipėsi į Seimą, prašydamas pritarti jo teikimui atleisti V.Greičių iš AT pirmininko pareigų pasibaigus jo įgaliojimams.

V.Adamkus taip pat atšaukė dar birželį pasirašytą dekretą dėl LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko J.Prapiesčio kandidatūros teikimo į LAT vadovus.

Teikimas dėl V.Greičiaus Seime turėtų būti svarstomas ne anksčiau kaip kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų