REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Seimo Tėvynės Sąjungos frakcija gavo Sesers Nijolės Sadūnaitės ir visuomeninių organizacijų (Lietuvos Sąjūdžio, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Lietuvos Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios Brolijos) kreipimąsi su piliečių parašais, kuriuo prašoma, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 112 str. 2 dalimi ir Teismų įstatymo 80 str. 4 p., skirti antrai kadencijai dabartinį Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo TS frakcijos seniūnė Irena Degutienė sako, kad Tėvynės Sąjunga gerbia visuomenės nuomonę. „Primename, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas sprendžia, kas turėtų būti teikiamas Seimui skirti kandidatu į Aukščiausiojo Teismo pirmininkus”,- teigia I. Degutienė.

REKLAMA

Taip pat seniūnė pažymi, kad, Tėvynės Sąjungos frakcijos nuomone, Aukščiausiojo Teismo pirmininko skyrimo problemą iš esmės turėtų spręsti jau naujas Seimas.

V. Greičiaus klausimas pirmadienį jau buvo iš naujo iškilęs Seime. Parlamentas pritarė Prezidento Valdo Adamkaus dekretui dėl Aukščiausiojo Teismo (AT) Civilinių bylų skyriaus teisėjo Aloyzo Marčiulionio  atleidimo iš pareigų. Už balsavo 70, prieš – 1, susilaikė 2 parlamentarai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjas Lauras Bielinis pristatė Seimui jo Ekscelencijos Valdo Adamkaus dekretą – atleisti iš pareigų Civilinių bylų skyriaus teisėją Aloyzą Marčiulionį pasibaigus įgaliojimų laikui.

Parlamentaras Henrikas Žukauskas teiravosi, ar tokiu būdu siekiama rasti išeitį iš aklavietės, į kurią Seimas ir Prezidentas pateko svarstydami Aukščiausiojo Teismo teisėjo Vytauto Greičiaus atleidimą.

Seimui nusprendus neatleisti Vytauto Greičiaus iš pareigų pasibaigus įgaliojimų laikui, dalis parlamentarų mano, kad bent artimiausiu metu V. Adamkus negalės siūlyti skirti naująjį vadovą, nes nėra iki galo sukomplektuotas teismas. Tokia kliūtis, dalies Seimo narių ir teisininkų nuomone,  atsiranda atleidus Aloyzą Marčiulionį, nes AT lieka nesukomplektuotas. Kol taip yra – AT vadovas negali būti skiriamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjas L. Bielinis sakė, jog jokios aklavietės tarp Prezidento ir Seimo nėra. Esą egzistuoja tik „tam tikras diskusijų laukas”.

Į atsilaisvinančią A. Marčiulionio vietą teisėjas dar nėra numatytas, tačiau problemų dėl V. Greičiaus atleidimo, anot šalies vadovo,  neturėtų iškilti. Pasak jo, turėtų būti taikoma rotacija, todėl vėl ketina siūlyti atleisti ilgametį LAT pirmininką.

Manoma, kad atleidus V. Greičių iš pareigų laikinai LAT turėtų vadovauti Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Janina Stripeikienė.

REKLAMA

Ginčas trunka kelis mėnesius

Anksčiau V. Adamkus teigė, jog nesutikdamas atleisti V. Greičiaus Seimas pats save įsivarė teisinėn aklavietėn.

Papildomu motyvu priešintis V. Greičiaus atleidimui tapo ir prieštaringai vertinama Jono Prapiesčio, kurį V. Adamkus siūlo skirti naujuoju LAT vadovu, kandidatūra. Birželio 26 d. Piliečių santalkos vardu Jonas Algirdas Kronkaitis išplatino viešą laišką šalies Prezidentui, kuriame V. Adamkus yra raginamas prieš priimant galutinį sprendimą nuodugniai susipažinti su Seimo laikinosios komisijos koncerno EBSW veiklai ištirti surinkta medžiaga. 

REKLAMA

Laiške atkreipiamas dėmesys, kad 1992-1996 metais, J. Prapiesčiui vadovaujant Teisingumo ministerijai, Vyriausybė nesiėmė pakankamų priemonių, kad būtų apsaugotas viešasis interesas, ir taip buvo sudarytos sąlygos EBSW koncernui perimti daugiau nei pusantro šimto sėkmingai dirbusių šalies įmonių, kurios vėliau buvo sužlugdytos. J. Prapiesčio kompetencijoje tuomet buvo Vyriausybės priimamų teisės aktų peržiūrėjimas ir balsavimas už juos.

Pagal Konstituciją, AT pirmininką Prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas. Dėl šios priežasties parlamentarai diskusijoje dėl atleidimo pabrėžė, jog, nepaisant kadencijos trukmės, tik Seimas sprendžia, ar atleis V.Greičių, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimui nesutikus atleisti V. Greičiaus, taip ir liko neaiškus jo dabartinis statusas. Prezidento patarėja Aušra Rauličkytė ir dalis socialdemokratų teigia, kad V. Greičiaus kadencijai pasibaigus, jis yra Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, tačiau neturi pirmininkui suteiktų įgaliojimų.

Tuo metu dalis Seimo narių laikosi nuomonės, kad V. Greičius tebėra visateisis AT pirmininkas.

Argumentuodami, kodėl parlamentarai nesutiko atleisti V. Greičiaus, vasarą jie kritikavo V. Adamkų, kad šis prieš teikimą nesusitiko su frakcijomis ir nepateikė motyvų.

Žurnalistų paklaustas – kas bus, jei Seimas trečią kartą atmes Prezidento dekretą, Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas sakė, jog tai būtų „labai negražu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų