REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvoje apsilankiusi Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Tymošenko susitiko su savo kolega Rusijos premjeru Vladimiru Putinu. Svarbiausios susitikimo temos buvo ekonominės, tačiau Rusija priekaištavo Ukrainai, kad ši per Rusijos ir Gruzijos karą tiekė pastarajai ginklus, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Maskvos kaltinimai

Per bendrą spaudos konferenciją su J.Tymošenko V.Putinas pareiškė, kad Ukrainos sprendimas tiekti ginklus Gruzijai yra nusikaltimas. Taip esą yra dėl to, kad Ukraina ginkluotę šiai šaliai tiekė ir per karinį konfliktą su Rusija. Be to, tą ginkluotę esą valdė Ukrainos specialistai.

REKLAMA

„Ginklų tiekimą dar galima suprasti, nes tai komercinis reikalas. Tačiau kai žmonės ir kariniai kompleksai naudojami kariams, šiuo atveju Rusijos kariams, žudyti konflikto zonoje, tai jau yra signalas mums“, – teigė V.Putinas. „Mes nežinome, kas Ukrainoje priėmė sprendimą dėl specialios technikos ir ginkluotės tiekimo jau per patį konfliktą. Tačiau, kad ir kas tai būtų, tai yra žmogus, padaręs didžiulę klaidą“, – teigė Rusijos premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Kremlius esą anksčiau ar vėliau išsiaiškins, kas buvo atsakingas už ginklų tiekimą. Paskui esą su tuo žmogumi bus nutraukti bet kokie santykiai.

J.Tymošenko savo ruožtu pareiškė, kad viskas paaiškės atlikus Ukrainos parlamentinės komisijos tyrimą.

Ji pareiškė, kad visus kaltinimus dėl neteisėtos ginklų prekybos būtina įrodyti. Tačiau dar vakar pati premjerė kaltino provakarietišką prezidentą Viktorą Juščenką neteisėta ginklų prekyba.

Pozicijos suderintos


Tuo tarpu Rusija ir Ukraina suderino tarpvyriausybinį memorandumą dėl bendradarbiavimo dujų sferoje, kuriuo bus pagrįsta sutartis tarp bendrovių „Gazprom“ ir „Naftogaz“, pareiškė V.Putinas po derybų su J.Tymošenko Novo Ogariovo rezidencijoje netoli Maskvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad būsimoje sutartyje turi būti aptartos visos detalės. Savo ruožtu J.Tymošenko pridūrė, kad Europa tikisi ritmiško aprūpinimo dujomis, tiekiamomis tranzitu per Ukrainos teritoriją, todėl labai svarbu susitarti šioje srityje. Pasak Ukrainos premjerės, derybų dalyviai aptarė ir dujų tranzito klausimą, ir bendrą dujų pertekliaus, susikaupiančio Ukrainos požeminėse saugyklose, panaudojimą.

Be to, J.Tymošenko pažadėjo, kad Ukraina kiek įmanoma palaikys Rusijos prisijungimą prie Pasaulio prekybos organizacijos. V.Putino ir J.Tymošenko derybos truko apie tris valandas.

REKLAMA

Už dujas rinkos kaina

Ukrainos ministrė pirmininkė V.Putinui pareiškė, kad Ukraina pasirengusi už dujas mokėti rinkos kainą. Šiuo metu Ukraina moka už importuojamas iš Rusijos teritorijos dujas po 179,5 Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) dolerio už tūkstantį kubinių metrų. V.Putinas atkreipė dėmesį, kad Rusijos ir Ukrainos ekspertai sėkmingai padirbėjo. Kijevas tikisi, kad 2009 m. iš Rusijos importuojamų dujų kaina neviršys 300 JAV dolerių, o į Ukrainos 2009 m. biudžetą įtrauktas kitas skaičius - 250 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris, kuris veda derybas su Azijos dujų gamintojomis Turkmėnija, Kazachija ir Uzbekija dėl perėjimo prie europinės kainodaros, neatmetė galimybės, kad dujos Ukrainai nuo 2009 m. pradžios kainuos 400 JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų