REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzijos ambasadorius Lietuvoje Georgijus Kerdikošvilis penktadienį portalui „Balsas.lt“ patvirtino, kad Josifo Stalino paminklas Goryje stovės nebeilgai. Stalino vardo muziejus taps okupacijos muziejumi. Priimti tokį sprendimą Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį neseniai ragino ir Lietuvos Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų rugsėjo 1d. Seimo narys ir Darbo grupės totalitarinių režimų įvertinimui ES lygmeniu vadovas Emanuelis Zingeris laišku kreipėsi į Gruzijos prezidentą M. Saakašvilį ragindamas demontuoti Stalino paminklą Goryje ir uždaryti nedidelį muziejų, šlovinantį šio diktatoriaus gyvenimą. „Jūs parodytumėte likusiam pasauliui, kad Gruzijos demokratija laimi prieš Rusijos diktatūrą“, - pabrėžiama laiške.

REKLAMA

Pasak E. Zingerio, niekas Vakaruose nelinkęs sieti Stalino asmens su Gruzija, nes tai buvo Kremliaus ir sovietinės imperijos, o ne Gruzijos valstybės vadovas. Laiške pabrėžiama, kad Stalino asmuo yra viso sovietinio blogio ir neteisingumo simbolis.

Lietuvos parlamentaras taip pat ragina organizuoti iškilmingą paminklo demontavimo ceremoniją ir išreiškė norą oficialiai joje dalyvauti.

Gruzijos ambasadorius G. Kerdikošvilis portalui „Balsas.lt“ patvirtino, kad į šį ir daugybę kitų raginimų yra atsižvelgta. Jis negalėjo tiksliai pasakyti, kiek dar laiko stovės „Tautų tėvo“ skulptūra. „Manau, kad daug laiko jam nebeliko. Be to, okupacijos muziejų iš Tbilisio perkelsime būtent į Gorį ir įkursime jį Stalino muziejaus vietoje“, - tvirtino diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kerdikošvilis atmetė spėliones, kad gali kilti vyresnės kartos Gruzijos piliečių, kurie neva galėtų jausti simpatiją sovietų diktatoriui, protestų. „Nežinau tokių žmonių ir tokių nuotaikų. Negaliu tiksliai pasakyti už visus, bet nemanau, kad būtų daug jam simpatizuojančių. Važiuoju į Gruziją jau rytoj, būsiu ir Goryje, pasikalbėsiu su žmonėmis, tačiau jokios didelės problemos čia nematau“, - sakė ambasadorius.

Kaip skelbia Gruzijos žiniasklaida,  muziejaus kūrimo darbuose esą dalyvaus ir specialistai iš Lietuvos bei Lenkijos. Ambasadorius šios informacijos nekomentavo.

Tuo tarpu Rusijoje viskas juda priešinga kryptimi. Neseniai vykę internetiniai balsavimai parodė, kad būtent Rusijoje Stalinas išlieka itin populiarus ir daugelio nuomone net „labiausiai nusipelnęs“ Rusijai asmuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų