REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 3, 4 dienomis Vilniaus Keistuolių teatro Mažojoje scenoje bus pristatyta pirmoji naujojo kūrybinio sezono premjera – žymaus amerikiečių dramaturgo Murray Schisgalo pjesė „Mašininkai“. Spektaklį režisuoja Aidas Giniotis, vaidina puikiai pažįstamų aktorių duetas: Aldona Vilutytė ir Dalius Skamarakas.

REKLAMA
REKLAMA

Murray Schisgalas dramaturgijos pasaulyje debiutavo XX amžiaus septinto dešimtmečio pradžioje. Pačios pirmosios jo pjesės – „Tigras“ ir „Mašininkai“ pirmąkart buvo pastatytos 1960 metais Londone, vėliau, praėjus trejetui metų, 1963 metais, jos jau buvo parodytos ir Niujorke, vadinamajame Off-Broadway teatre. 1963 metais už pjeses „Mašininkai“ ir „Tigras“ Murray Schisgalui buvo įteiktas prestižinis Brodvėjaus Drama Desk apdovanojimas. Šis amerikiečių dramaturgas, net keliasdešimties pjesių autorius, itin išgarsėjo 1982 – aisiais, drauge su Donu McGuire and Larry Gelbartu sukūręs scenarijų garsiajam Sydney Pollacko režisuotam filmui „Tutsi“.

REKLAMA

Murray Schisgalo „Mašininkai“ – tai pjesė apie vyrą ir moterį, kasdien susitinkančius tame pačiame darbe. Tradiciniame darbe, nuo ryto aštuonių iki vakaro penkių, tradiciniame mažame darbo kambaryje, kuriame nuolatos skamba monotoniškas rašomųjų mašinėlių tarškėjimas atliekant vieną ir tą patį veiksmą – rašant potencialių pirkėjų vardus, pavardes bei adresus ant reklaminių atvirukų. Taip savo gyvenimą vienoje kontoroje leidžia Silvija Peiton ir Polis Kaningemas. Moteris ir vyras, beviltiškai bandantys kasdieniuose savo dialoguose prabilti apie tai, kas jaudina, liūdina ir netgi skaudina. Jie beatodairiškai tiki, kad jiems niekuomet neteks daryti to, ko jie nenori, ir kad šis kasdienis „mašininis“ spausdinimas ant atvirukų tėra laikinas jų darbas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl pasirinkta būtent ši pjesė, spektaklio režisierius Aidas Giniotis teigė, kad pastatyti šią pjesę buvo sena jo svajonė, lydėjusi jį dar nuo studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje laikų. A.Giniočio teigimu, „Mašininkai“ yra visais laikais aktuali pjesė ir jis džiaugiasi, kad pagaliau, aktorių A. Vilutytės ir D. Skamarako pagalba, gali šią svajonę paversti realybe.

Silvijos Peiton vaidmenį spektaklyje kurianti aktorė Aldona Vilutytė sako, kad šis personažas, aktorine prasme, jai labai įdomus. Aktorei įdomu vaidinti moterį, pereinančią visus gyvenimo etapus: jaunystę, brandą ir senatvę. „Kiekvienas etapas turi savitą santykį su erdve, su laiku, pagaliau, - su kolega, D.Skamarako vaidinamu Poliu Kaningemu. Tai yra trys skirtingi gyvenimai, emocijos ir būsenos, kurios galiausiai leidžia suprasti, kad tai ir yra gyvenimas, kad ta praeitis ir yra tikrasis gyvenimo grožis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie ką šis spektaklis, Polio Kaningemo vaidmenį kuriantis aktorius Dalius Skamarakas teigė: „Mašininkai“ – spektaklis apie norą gyventi kitaip, apie norą bent trumpam ištrūkti iš kasdienio gyvenimo rutinos kiauto ir sykiu apie didelę baimę ką nors keisti nusistovėjusiame gyvenime. Tai spektaklis apie ambicijas, kurios yra didesnės už patį žmogų“.

Murray Schisgalo „Mašininkai“ Vilniaus Keistuolių teatro Mažojoje scenoje –  spalio 3, 4 dienomis 19 val.

Vilniaus Keistuolių teatro informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų