REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turtingiausias Lietuvos meras vadovauja Palangai. Tačiau jį būtų galima vadinti kukliai besiverčiančiu politiku. Mat kurorto taryboje dirba palangiškis, kurio turimas turtas ir piniginės lėšos viršija 200 mln. Litų, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Palyginti su šalies valdžios institucijose dirbančiais kolegomis, vietos politikai ir valdininkai gyvena kur kas kukliau. Kaip rodo 2007 metų turto deklaracijos, savivaldybių tarybų narių deklaruotas turtas ir piniginės lėšos vidutiniškai siekia 200-500 tūks. litų. Tarp jų yra kelios dešimtys, kurių turto vertė persirita per milijoną litų, ir vienetai, galintys didžiuotis keliais ar keliasdešimčia milijonų litų.

REKLAMA

Ypatingais turtais negali pasigirti ir miestų bei savivaldybių merai, šiek tiek storesnės apskričių viršininkų piniginės.

Priekyje - socialdemokratai.

Iš dešimties apskričių viršininkų kaip turtingiausius būtų galima įvardyti du Socialdemokratų partijos atstovus. Šiaulių apskrities vadovas Alvydas Šedžius kartu su žmona turto ir lėšų deklaravo turį už 3,3 mln. litų, o Vilniaus apskrities galva Alfonsas Macaitis - už 3,4 mln. litų. Telšių apskrities viršininkas „pilietininkas“ Romualdas Vasiliauskas kiek atsilieka - 2,9 mln. litų. Kitiems septyniems apskričių vadovams iki lyderių toloka - ne vieno deklaracijos neperžengia 100 tūkst. litų ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Užtat nuo savo vadovų kartais neatsilieka ar net juos lenkia pavaldiniai. Pavyzdžiui, Šiaulių apskrities viršininko pavaduotoja Emilija Laurutienė kartu su vyru valdo 4,4 mln. litų vertės turtą. Po skandalo, į kurį pateko dabar jau buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, pareigų netekęs Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Virginijus Vizbaras savo turtus įvertino 5,6 mln. litų.

Merai kuklūs

Turtingiausias iš visų miestų bei rajonų merų yra Palangos kurorto vadovas Liberalų ir centro sąjungos narys Vytautas Stalmokas. Jo turtas ir lėšos siekia 5,3 mln. litų, dar 2,4 mln. litų meras yra paskolinęs, o 780 tūkst. litų pats negrąžinęs bankui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas su žmona deklaravo 2,1 mln. litų vertės turto ir lėšų, Joniškio rajono mero socialdemokrato Romaldo Gadeikio šeima - 1,6 mln. litų, partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Pagėgių meras Kęstas Komskis - 1,2 mln. litų.

Iš didžiųjų šalies miestų vadovų turtingiausiu pagal deklaracijas galima būtų vadinti Klaipėdos merą liberalcentristą Rimantą Taraškevičių. Jo ir žmonos turtas vertas apie 1 mln. litų. Vilniaus meras „tvarkietis“ Juozas Imbrasas su žmona deklaravo 600 tūkst. litų turtą bei 34 tūkst. litų negrąžintą paskolą. Panevėžio mero socialdemokrato Povilo Vadapolo turtas siekia 400 tūkst. litų, Šiaulių vadovo liberalcentristo Genadijaus Mikšio - 90 tūkst. litų, be to, jo pečius dar slegia 66 tūkst. litų negrąžinta paskola. Jaunasis Kauno vadovas konservatorius Andrius Kupčinskas su žmona deklaravo 100 tūkst. litų vertės turto bei lėšų ir 70 tūkst. litų negrąžintą paskolą.

REKLAMA

Keli lyderiai

Neabejotinas lyderis tarp vietos politikų yra Palangos savivaldybės tarybos narys Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Vaidas Šimaitis. 36 metų verslininkas deklaravo turto ir lėšų už rekordinę 208 mln. litų sumą. Dar 3,2 mln. litų jis teigia paskolinęs. Pagal Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktą deklaraciją V.Šimaičio turtą sudaro namai, sklypai, vandens telkiniai Palangoje bei Kretingos rajone, be to, jis turi nemažai vertybinių popierių.

Antroje vietoje - Vilniaus tarybos narys Liberalų sąjūdžio atstovas verslininkas Vidmantas Martikonis. Kartu su žmona jis deklaravo turto bei lėšų už 50,4 mln. litų. 39 mln. litų vertės turtą deklaravo Biržų rajono savivaldybės narys verslininkas socialdemokratas Valdemaras Valkiūnas.

REKLAMA

Nuo šių trijų finansinių ryklių atsilieka visi kiti vietos politikai. Utenos rajono tarybos narys socialdemokratas Vilius Jasiūnas deklaravo 18 mln. litų vertės turto, jo tarybos ir partijos kolegė Nijolė Dumbliauskienė kartu su vyru - 11,5 mln. litų, panašiai - 11 mln. litų - Klaipėdos miesto tarybos narės konservatorės Eugenijos Odebrecht šeima, 8,5 mln. litų - tos pačios tarybos narys „tvarkietis“ Egidijus Sabaitis, Kauno tarybos narys liberalcentristas Tautvydas Barštys - 5 mln. litų. Vilniaus tarybos narys buvęs sostinės meras bei liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas su žmona savo turtą ir lėšas įvertino 5,3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgarsino statybos

„Tuomet iš tiesų tiek buvo, o dabar jau mažiau, gyvenimas nestovi vietoje“, - paklaustas apie deklaruotus milijonus vakar LŽ sakė V.Šimaitis. Kurorto politikas, tebesimokantis Kauno technologijos universitete, ypač išgarsėjo statybų projektais pajūryje. Šventojoje jo vadovaujamos UAB „Baltijos pirkliai“ statomas poilsio ir gyvenamųjų namų kompleksas „Elija“ sukėlė tiek aukščiausių sostinės politikų, tiek vietos valdininkų pasipiktinimą. Tik statyboms einant į pabaigą apsižiūrėta, kad vietoj dviejų pagal planą numatytų pastatų teritorijoje iškilo net devyni, be to, jų aukštis taip pat neleistinas. Medžiaga dėl šių statybų perduota prokuratūrai.

REKLAMA

V.Šimaitis tikino, kad patvirtintas planas nebuvo pažeistas. Jis viliasi, kad per šiuos metus komplekso statybas pavyks baigti. Kartu verslininkas pripažino, kad susidariusi trintis labai pakenkė projektui, patirta nemažai nuostolių. Dabar pirkėjai neskuba investuoti, laukia statybų pabaigos.

Šių metų pradžioje V.Šimaičiui nepavyko tapti Palangos metų žmogumi. Komisija, turėjusi išrinkti labiausiai kurortui nusipelniusį 2007-ųjų asmenį, įtardama, kad jo palaikymo kampanija buvo surežisuota (per kelias dienas gautas pluoštas vienas į kitą panašių politiką palaikančių laiškų), atmetė verslininko kandidatūrą. Kaip motyvas buvo išsakyta ir tai, kad statybos Šventojoje dar nėra baigtos.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų