REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanijos teisėsaugos institucijos tiria įtarimus, kad Rusijos kriminalinės struktūros galėjo papirkinėti klubus, kurie praėjusio sezono UEFA taurės varžybų finalinėje stadijoje buvo Sankt Peterburgo „Zenit“ futbolo klubo varžovai, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Šį faktą pranešusi agentūra DPA remiasi Ispanijos žiniasklaida. Straipsniuose minima Tambovo organizuotų nusikaltėlių grupuotė, kurios atstovai neva palaiko „Zenit“ futbolininkus.

REKLAMA

Išdavė telefono pokalbiai


Šaltinis Ispanijos nacionaliniame teisme patvirtino šią informaciją, kurią paskleidė vietos leidiniai „El Pais“ ir ABC, bet paties tyrimo detalių neatskleidė.

Spaudos duomenimis, kalbama apie UEFA taurės pusfinalį, kuriame peterburgiečiai dvejose rungtynėse sutriuškino Miuncheno „Bayern“ klubą bendru rezultatu 5:1. Atsakomosiose rungtynėse gegužės 12 d. vokiečiai kapituliavo 0:4, patyrę didžiausią pralaimėjimą tarptautinėje arenoje per pastaruosius 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėti tyrimą paskatino Ispanijoje suimto vieno „Rusijos kriminalinio boso“ pasiklausyti telefono pokalbiai, kuriuose jis prasitarė, kad „Zenit“ pergalė „kainavo 50 milijonų“ neįvardyta valiuta. Spėjama, kad kalbėta apie eurus.

Įsitraukė teisėsauga

„El Pais“ nurodo ir šio „boso“ pavardę – tai Genadijus Petrovas, vadinamosios Tambovo grupuotės, turinčios rezidenciją Sankt Peterburge, vadeiva. Laikraščio duomenimis, viename iš telefono pokalbių jis gyrėsi iš anksto žinąs, kad atsakomosios rungtynės su „Bayern“ baigsis 4:0.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policininkams kol kas nepavyko nustatyti, ar išties Rusijos nusikalstamos grupuotės nariai buvo susisiekę su Vokietijos klubo atstovais. Laikraščiai rašo, kad Ispanijos teisėjas Baltasaras Garconas jau informavo apie tyrimą Vokietijos teisėsaugos institucijas. Tačiau Miuncheno prokuratūra ir „Bayern“ atstovai atsisakė komentuoti šią skandalingą informaciją.

Rusai kategoriškai neigia


„Zenit“ klubas savo ruožtu pareiškė, kad šios Ispanijos spaudos publikacijos yra įžeidžiančios ir visiškai nepagrįstos. Leidiniui „Fontanka“ Piterio klubo spaudos tarnybos vadovas Aleksejus Petrovas pareiškė, kad ši informacija įžeidžia ir visus kitus minimus klubus.

REKLAMA

„Visi, kurie matė tas varžybas, patys gali įvertinti, kad jose vyko sąžininga ir bekompromisė kova. „Zenit“ pergalė iškovota aikštėje“, – sakė jis.

Oficialus klubo tinklalapis į pranešimus Ispanijos spaudoje operatyviai reagavo pareiškimu: „Šiuo metu „Zenit“ klubo teisininkai vertina publikacijų originalų turinį. Baigus šį darbą bus nuspręsta, kokiais teisiniais metodais geriausia ginti klubo reputaciją ir sporto garbę apskritai“.

Informacija sudomino UEFA

„Bayern“ klubo tinklalapyje pasirodė analogiškas paneigimas: „Nei „Bayern“, nei Vokietijos prokuratūra nieko nežino apie tokius kaltinimus. Jei klubas gaus kokios nors informacijos šia tema, jis apie tai informuos visuomenę“.

REKLAMA

Internetinio leidinio „Fontanka.ru“ duomenimis, UEFA Drausmės komitetas artimiausiu metu pradės tirti Ispanijos spaudos publikacijose pateikiamą medžiagą.

Kada įvyks komiteto posėdis, dar nežinia, bet manoma, kad artimiausiu metu. Jei bus nuspręsta, kad padėtis verta didesnio dėmesio, bus pradėtas specialus tyrimas, remiantis papirkimo faktu siekiant nulemti rungtynių rezultatą.

Informacija

* Rusijos kovos su organizuotu nusikalstamumu valdybos duomenimis, Tambovo nusikalstama grupuotė turi apie 300 aktyvių narių ir užima lyderės pozicijas Sankt Peterburge.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Grupuotės veiklos sritys – šantažas, žmonių grobimas, plėšimai ir plėšikiški išpuoliai. Grupuotės „smegenų centras“ – Vladimiras Kumarinas.

* Būtent jis laikomas grupuotės įkūrėju. Operatyvinei veiklai vadovauja kitas lyderis – Valerijus Ledovskychas. Grupuotės pavadinimą lėmė faktas, kad abu vadeivos kilę iš Tambovo srities.

* Prieš keletą metų Vokietijos žurnalistai rašė apie Tambovo grupuotės ryšius su tuometiniu Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kuris dabar vadovauja šalies Vyriausybei. Šalims neva tarpininkauja advokatas iš Sankt Peterburgo, kuris „palaiko labai glaudžius ryšius su Putinu“ ir turi „ypatingą statusą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų