REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO reikia leisti dirbti savo darbą, užtikrinant, kad 5-ojo straipsnio – kolektyvinės gynybos – įsipareigojimai būtų išlaikyti, o ne susitelkti į kalbas apie didžiules grėsmes, mano JAV valstybės sekretorės Condoleezzos Rice (Kondolizos Rais) pavaduotojas Danielis Friedas (Danielis Frydas).

REKLAMA
REKLAMA

JAV atstovas po ketvirtadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute įvykusio kasmetinio e-PINE (Sustiprintos Šiaurės Europos partnerystės) analitinių centrų atstovų susitikimo sakė, jog būtina ne kaltinti Rusiją, o būti patiems praktiškai pasirengusiems judėti į priekį.

REKLAMA

Pasak jo, tai yra įprasta Aljanso veikla, t.y. NATO karinės struktūros dirba ir planuoja atsižvelgdamos į naujas sąlygas. Diplomato teigimu, tai, kaip šalys dalijasi atsakomybe ir vykdo prisiimtus įsipareigojimus – yra techninis klausimas, kuriuo diskutuoja kariškiai. Tačiau, anot D.Friedo, Lietuva privalo padaryti „savo namų darbus“ ir šiuo klausimu ja yra pasitikima.

„NATO yra rimta organizacija – ką sakome, tą ir galvojame. (...) Mes darysime tai, ką turime padaryti, ir aš labai džiaugiuosi, kad NATO priėmė Lietuvą, Estiją ir Latviją. NATO plėtra buvo stabilizuojantis veiksnys šioje pasaulio dalyje. Lietuva tai žino. (...) 5-asis straipsnis reiškia tai, kas jame ir rašoma. Lietuva, žinoma, taip pat turi prisidėti iš savo pusės. Šiuo klausimu dirba mūsų karinės struktūros, tai yra kasdieninė NATO veikla“, – sakė D.Friedas.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Rusijos pareiškimus, kad jos interesai kai kuriuose regionuose yra privilegijuoti, D.Friedas sakė, jog ji turėtų įvertinti savo jėgas, kurios pasaulyje leistų ką nors padaryti konstruktyviu būdu, o ne kokią baimę galėtų sukelti kitiems.

„Rusijos pareiškimas apie teises, apie įtakos sferas yra anachronistiškas (nesiderinantis prie dabarties – BNS). Jis priklauso 19-ajam amžiui. Bet Rusija taip pasielgė ir mes turime tai turėti omeny. Tačiau faktas yra tas, kad mes nepripažįstame Rusijos teisių į įtakos sferą. Mūsų nuomone, tai sukels sunkumų pačiai Rusijai“, – kalbėjo D.Friedas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Lietuvos santykius su Rusija, JAV diplomatas sakė, jog ji, kaip ir kitos Baltijos šalys, eina teisingu keliu, nes bando su Rusija dirbti spręsdama problemas.

Vertindamas Lietuvos retoriką Rusijos atžvilgiu, jis sakė, kad Rusijai įsiveržus į kaimyninės šalies teritoriją, pabandžius jėga pakeisti tarptautiniais susitarimais nustatytas sienas ir pripažinus separatistinių regionų (Abchaziją ir Pietų Osetiją – BNS) nepriklausomybę, aštri reakcija yra natūrali.

„Ne Lietuva ją pradėjo (aštrią retoriką) – tai buvo Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija. Ne man sakyti, kokią kalbą Lietuva turi naudoti. Bet, manau, Lietuva yra pakankamai teisi užstodama kitų šalių laisvę“, – sakė D.Friedas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų