REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento Valdos Adamkaus sprendimas atšaukti dekretą dėl siūlymo skirti Joną Prapiestį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininku nereiškia, kad valstybės vadovas iš viso atsisako šios kandidatūros.

REKLAMA
REKLAMA

Tai BNS ketvirtadienį patvirtino prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė.

Paklausta, ar galima tvirtinti, kad LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko J.Prapiesčio kandidatūra nebebus teikiama į LAT vadovus, A.Rauličkytė teigė, kad taip sakyti negalima.

REKLAMA

„Naują kandidatūrą prezidentas teiks, kai Seimas iš pareigų atleis dabartinį LAT pirmininką“, - teigė patarėja.

Prezidentas V.Adamkus ketvirtadienį žurnalistams sakė atšaukęs J.Prapiesčio kandidatūrą, nes norėjęs atsieti LAT pirmininko atleidimo ir naujo skyrimo procedūras. „Palieku laisvą pasirinkimą Seimui, tiek šitam arba kitam, pasirinkti“, - teigė jis.

Kalbėdamas apie trečią kartą Seimui pateiktą siūlymą iš LAT pirmininkų atleisti Vytautą Greičių V.Adamkus teigė, kad taip elgtis jį verčia Konstitucija.

REKLAMA
REKLAMA

„Konstitucija aiškiai pasako, kad terminas yra pasibaigęs, todėl mano buvo pareiga tą įteikti kaip formalumą, priminti Seimui, - sakė prezidentas. - Seimas elgėsi taip, kaip jis elgėsi“.

A.Rauličkytė tvirtino šiuo metu negalinti pasakyti, kada galėtų būti teikiamas naujasis kandidatas į LAT vadovus. Anot jos, daug kas priklausys nuo Seimo - per kiek laiko jis priims sprendimą dėl V.Greičiaus.

Lapkričio 5 dieną baigiasi LAT teisėjo Aloyzo Marčiulionio įgaliojimai. Jeigu iki to laiko V.Greičius bus atleistas, prezidentas Seimui teiks naujojo teismo pirmininko kandidatūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal įstatymus AT pirmininkas gali būti skiriamas tik tuomet, kai teismo teisėjų korpusas yra visiškai suformuotas.

Prezidentas V.Adamkus ketvirtadienį pasirašė dekretą, kuriuo atšaukė ankstesnį dar liepą pasirašytą savo dekretą dėl J.Prapiesčio kandidatūros teikimo į Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas.

Kai kurių Seimo frakcijų atstovai anksčiau ne kartą yra sakę, kad Seimo sprendimui dėl kadenciją baigusio dabartinio LAT pirmininko V.Greičiaus atleidimo kliudė būtent šis prezidento teikimas dėl J.Prapiesčio kandidatūros.

REKLAMA

Trečiadienį prezidentas pasirašė jau trečiąjį dekretą dėl siūlymo atleisti V.Greičių iš LAT pirmininko pareigų šių metų liepą pasibaigus jo įgaliojimų laikui.

Anot Prezidentūros pranešimo, Seimui priėmus nutarimą atleisti V.Greičių iš LAT vadovo pareigų šias pareigas iki naujo LAT pirmininko paskyrimo eitų didesnį teisėjo darbo stažą tame teisme turintis skyriaus pirmininkas, t.y. LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Janina Stripeikienė.

Liepą Seimas du kartus atmetė V.Adamkaus teiktus dekretus ir neatleido V.Greičiaus iš LAT pirmininko pareigų.

Pagal Konstituciją, LAT pirmininką prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas.

Dabartinio Aukščiausiojo Teismo vadovo V.Greičiaus kadencija baigėsi liepos 8 dieną. Aukščiausiajam Teismui V.Greičius vadovavo nuo 1999 metų liepos mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų