REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar paskelbtos praėjusių metų turto deklaracijos rodo, kad aukščiausius postus valstybėje užimantiems politikams, Seimo ir Vyriausybės nariams bei valdininkams pinigų netrūksta, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji valstybės asmenys - prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras Gediminas Kirkilas neturi nekilnojamojo turto, nors sąskaitose sukaupę nemenkas pinigų sumas. Tačiau net ir 100 tūkst. litų siekiančios santaupos neprilygsta jų sutuoktinių valdomoms lėšoms.

REKLAMA

Kaip ir ankstesniais metais, daugiausia turtuolių sėdi Seime. Didžiausias būrys milijonus žarstančių parlamentarų - Darbo ir Socialdemokratų partijų frakcijų gretose. Tuo metu Vyriausybėje - vos vienas milijonierius, tačiau ir kitų ministrų kukliai besiverčiančiais nepavadinsi. Kita vertus, ministrus valdomais turtais gerokai lenkia kai kurie jų pavaldiniai.

Lyderis nepasikeitė

Turtingiausio Seimo milijonieriaus titulas jau ne pirmus metus atitenka „darbiečiui“ Antanui Bosui. Palyginti su ankstesne deklaracija, jo turtas ir santaupos padidėjo beveik 10 mln. litų ir dabar siekia per 82 mln. litų. Be to, parlamentaras deklaravo paskolinęs 10 mln. litų ir paėmęs 20 mln. litų paskolą.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti Seimo nariai nuo A.Boso gerokai atsilieka. Antras pagal turtingumą - socialdemokratas Bronius Bradauskas, kuriam priklauso per 16 mln. litų vertės turto ir santaupų (kartu su žmona - apie 18 mln. litų). Trečiojoje vietoje - „darbietė“ Romualda Kšanienė, deklaravusi 15 mln. litų vertės turto ir piniginių lėšų (pridėjus vyro santaupas būtų 18 mln. litų). Po jos eitų socialdemokratas Jonas Jagminas, kurio turtas vertinamas 8,2 mln. litų (kartu su žmona - apie 17 mln. litų). Socialdemokratas Vladimiras Orechovas gali džiaugtis 6,9 mln. litų turtu (kartu su žmona - apie 8 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4,2 mln. litų vertės turtą valdo „tvarkietis“ Vytautas Galvonas, 4 mln. litų - valstietis liaudininkas Alfredas Pekeliūnas, 2,2 mln. litų - liberalcentristas Raimundas Palaitis.

Per milijoną litų vertės turto ir santaupų (neįskaičiavus sutuoktinių turimo turto) deklaravo turį socialdemokratė Violeta Boreikienė, „darbietis“ Jonas Pinskus, liberalcentristas Arminas Lydeka, Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas, „darbietė“ Vilma Martinkaitienė, socialliberalas Vaclovas Karbauskis, socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė, socialliberalas Alvydas Sadeckas, mišriai Seimo grupei priklausantis Algimantas Matulevičius, valstietė liaudininkė Aldona Staponkienė, „darbietė“ Dangutė Mikutienė, socialdemokratas Juozas Palionis, konservatorius Povilas Jakučionis, valstietis liaudininkas Artūras Skardžius. Milijonu ar kiek daugiau gali būti vertinamas keliolikos Seimo narių šeimos turtas.

REKLAMA

Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas su žmona Jadvyga deklaravo turintys 315 tūkst. litų vertės turto ir santaupų.

Kaip ir prieš metus, skurdžiausiai gyvena Seimo narys liberalcentristas Jonas Čekuolis, deklaravęs 24 tūkst. litų santaupų ir jokio turto. Valstietis liaudininkas Skirmantas Pabedinskas prisipažino turįs 6 tūkst. litų vertės turto ir 175 tūkst. litų santaupų. Liberalcentristas Rimantas Remeika deklaravo 2,8 mln. litų vertės turtą ir taip pat - 2,5 mln. litų gautą paskolą.

Solidžios santaupos

Pirmoji šalies pora prezidentas V.Adamkus ir ponia Alma Adamkienė gali pasigirti solidžiomis santaupomis. V.Adamkus deklaravo turintis per 95 tūkst. litų, o A.Adamkienė sukaupusi beveik 1 mln. 115 tūkst. litų. Pirmoji šalies pora neturi nekilnojamojo turto, vertybinių popierių, meno ar juvelyrinių dirbinių, nėra paėmusi paskolų nei kam nors paskolinusi pinigų.

REKLAMA

Premjero G.Kirkilo sutuoktinė Liudmila Kirkilienė irgi turtingesnė už vyrą. Vyriausybės vadovas skelbiasi neturintis jokio turto, tačiau yra sukaupęs beveik 139 tūkst. litų piniginių lėšų. L.Kirkilienė vyrą lenkia beveik 25 tūkst. litų. Ji turi 90 tūkst. litų įvertinto turto. Dar 75 tūkst. litų premjero žmona skelbiasi sukaupusi.

Vienintelis milijonierius

Vyriausybės nariai negali pasigirti milijonais. Tik vienas - ūkio ministras Vytas Navickas gali džiaugtis turintis turto ir santaupų už daugiau nei 1 mln. 200 tūkst. litų. Jo žmonos Raimondos Navickienės sąskaitose vėjai irgi nešvilpauja. Moteris turi 117 tūkst. piniginių lėšų ir turto už daugiau nei 36 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antras turtingiausių ministrų sąraše - Aplinkos ministerijai vadovaujantis socialliberalas Artūras Paulauskas. Jis deklaravo turto už 430 tūkst. litų ir 335 tūkst. litų piniginių santaupų. A.Paulausko žmona Jolanta Paulauskienė turi turto už daugiau nei 200 tūkst. litų, tačiau daugiau nei 117 tūkst. litų yra pasiskolinusi.

Turtais nuo kolegų Vyriausybėje neatsilieka ir dvi ministrės. Žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė deklaravo turto už 683 tūkst. litų. Stora pinigine taip pat gali pasigirti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, valdanti beveik 620 tūkst. litų įvertintą turtą. Tiesa, jos pečius slegia 220 tūkst. litų paskolos našta.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas turi turto už 450 tūkst. litų, susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius - už 394 tūkst. litų, švietimo ir mokslo ministras Algirdas Butkevičius - už 387 tūkst., krašto apsaugos ministras Juozas Olekas - už 376 tūkst. litų.

Pinigais nesiskundžia

Kukliausiai besiverčiančiais Vyriausybės nariais, kurių deklaruotas turtas nesiekia 300 tūkst. litų, galima laikyti keturis ministrus. Vidaus reikalų ministerijos vadovo Regimanto Čiupailos turtas siekia 105 tūkst. litų. Jo sutuoktinė Dalia Čiupailienė deklaravo turto už 76 tūkst. litų. 200 tūkst. litų nesiekia ir finansų ministro Rimanto Šadžiaus turtas. Kultūros ministras Jonas Jučas skelbiasi turįs beveik 240 tūkst. litų turto.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas turi turto už 195 tūkst. litų ir 80 tūkst. litų piniginių lėšų. Už ministrą gerokai turtingesnė jo sutuoktinė Jonė, kuri deklaravo turto už 1 mln. 305 tūkst. litų ir dar 180 tūkst. litų piniginių lėšų.

Teisingumo ministras Petras Baguška yra sukaupęs 200 tūkst. litų piniginių lėšų ir turi turto už 53 tūkst. litų. Politiko sutuoktinės Birutės Irenos Baguškienės piniginė plonesnė - joje per 80 tūkst. litų.

Pinigingi pavaldiniai

Turtais premjerą ir ministrus gerokai lenkia kai kurie jų pavaldiniai - ministerijų sekretoriai ar viceministrai. Turtingiausia tarp jų - turto už daugiau nei 2 mln. 400 tūkst. litų deklaravusi Aplinkos ministerijos sekretorė Jūratė Juozaitienė. Finansų viceministras Valentinas Miltienis nurodė turintis turto už 2 mln. 150 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministerijos sekretorius Aloyzas Vitkauskas deklaravo turto už 1 mln. 681 tūkst. litų. Be to, jis nurodė, kad 339 tūkst. yra pasiskolinęs. Vidaus reikalų ministerijos sekretorė Giedrė Švedienė deklaravo turto už 1 mln. 136 tūkst. litų, o jos kolega iš Susisiekimo ministerijos Valdemaras Šalkauskas - daugiau nei 1 mln. litų. Tiek pat nurodė turintis ir Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas.

Raimonda Ramelienė , Roberta Tracevičiūtė

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų