REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besiplaikstantys voratinkliai, dažnesni lietūs ar rytais pasitinkantis šaltukas vis įkyriau primena apie atėjusį rudenį, tačiau bendrovė „Sony Ericsson“ kviečia nenukabinti nosies ir rugsėjį pasitinka žvaliai, pristatydama dvi itin muzikalias naujienas. Tai „Walkman“ serijos muzikiniai telefonai W760 ir W980.

REKLAMA
REKLAMA

Sony Ericsson W980 „Piano Black“

Verčiant pažodžiui – tylus ir juodas, tačiau galintis sužavėti vos prisilietus. Juoda dėžutė dvelkia paslaptim ir prabanga, netgi verčia elgtis kiek atsargiau nei įprasta. Atidarę ją, randame tris mažesnes dėžutes, kuriose tvarkingai sudėtos instrukcijos, įvairūs priedai ir, žinoma, pats telefonas. Japoniško stiliaus, visiškai juodas, blizgiu paviršiumi, skaidria viršūnėle, su nežymimais iškilimais korpuse, šis telefonas labiau primena išsišokėlį nei eilinį kompanijos gaminį. Tačiau išsišokėlį gerąja prasme, kuriam negalės atsispirti net priekabiausi klientai.

REKLAMA



Nedideli matmenys (92x46x16,9 mm), palyginti mažas svoris (100 g) ir specialiu minkštu plastiku dengta nugarėlė tiesiog priklijuoja telefoną prie delno ir neleidžia jam net krustelti. Pirštai nekliūva už korpuso šone įspraustų mygtukų – patogių ir lengvai spaudžiamų. Po blizgiu paviršiumi paslėptas nedidukas (27x27 mm) išorinis TFT ekranas, galintis atkurti iki 262 tūkst. spalvų. Nors šio ekraniuko raiška 176x176 taškai, kartais ir jam nepavyksta susitvarkyti su šriftais, jie „iškandžiojami“. Žemiau po ekranu slypi jutikliniai mygtukai, kurių spalva keičiasi nuo gintarinės iki  baltos, skirti tik muzikai ir radijo imtuvui valdyti. Jie, kaip ir ekranas, tampa matomi tik prisilietus. Jutiklinio valdymo mechanizmas veikia puikiai, į prisilietimą reaguoja tiksliai, be vėlinimo ar dubliavimosi – tuo dažnai negali pasigirti kiti gamintojai. Nuo atsitiktinio spustelėjimo saugo telefono šone įtaisytas slankusis užraktas, mat nešiojamas „neužrakintas“ kišenėje, telefonas gali pradėti groti pačiu netinkamiausiu momentu. Korpuso viršuje sukonstruota skaidri viršūnėlė ne tik puošia telefoną, bet ir –įspėja: sumirksi balta šviesa gavus skambutį, pranešimą ar kitu svarbesniu metu, o grojant muzikai „pulsuoja“ gintarine šviesa, lyg būtų imituojami šviesos muzikos efektai. Ką gi, japonai pasistengė dailindami šį gražuoliuką, ir, atrodo, jiems pavyko. Ką nors panašaus rinkoje sunku būtų rasti.

REKLAMA
REKLAMA

Atlenkę telefoną randame didžiulį 34x45 mm (240x320 taškų) ekraną, galintį atkurti iki 262 tūkst. spalvų, ir vidinę videokamerą vaizdo skambučiams. Ekranas kokybiškas: gražios, ryškios, sodrios spalvos, geras kontrastas, lengvai įskaitomas tekstas tiek tamsoje, tiek dienos šviesoje. Ekrane vienu metu gali būti atvaizduojamos 8 teksto eilutės, tad keblumų skaitant laiškus ar žinutes neturėtų kilti. Virš klaviatūros įmontuotas fotojutiklis automatiškai derina ekrano ryškumą – jį sumažina tamsoje ar padidina šviesioje aplinkoje. Be to, telefonas reaguoja į pasukimus – automatiškai keičiama vaizdo padėtis ekrane. Nuo įbrėžimų ekraną saugo dvi guminės kojytės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl klaviatūros – jokių priekaištų: dideli, apvalūs ir patogūs klavišai išdėstyti per visą apatinę korpuso dalį, spaudžiami minkštai ir tiksliai. Patogu rinkti tiek numerius, tiek ilgesnius tekstus. Rašant tekstus  pagelbsti dvi funkcijos: T9 – spėjanti renkamus žodžius arba parenkanti atitikmenis iš jau buvusio teksto, taip pat galimybė atjungti nacionalinius simbolius. Patogus naršymo klavišas, kuriame iškeltos nuorodos į žinutes, fotokamerą, adresinę bei palikta viena vieta vartotojo pasirinkimui. Iškelti du atskiri mygtukai dažniausiai naudojamoms programoms bei visai medijai. Na, ir žinoma, atskiras mygtukas MP3 grotuvui.

REKLAMA

Telefono valdymo mechanizmas paprastas ir aiškus, meniu logiškai sugrupuotas, intuityvus. Telefone naudojama tradicinė „Sony Ericsson“ platforma, tad siurprizų W980 neiškrės. Geriausiu atveju rasite keletą naujų programų ir nežymių smulkmenų, kurios neturės didelės įtakos valdymui. Meniu išdėstymą vartotojas gali rinktis iš 3 siūlomų: tinklelio, piktogramų ar sukamo meniu „rato“. Taip pat yra galimybė pasirinkti vieną iš 5 temų: nuo klasikinės „Walkman“ iki barbiškai rožinės ar žydros. Jeigu netinka nei viena, gamintojas palieka laisvę iš interneto parsisiųsti ir įsidiegti patinkančią.

REKLAMA

Kaip ir kiti „Walkman“ serijos telefonai, W980 išsiskiria praplėstomis grotuvo galimybėmis ir kokybišku muzikos atkūrimu.

Maloniai skamba tiek žemųjų, tiek aukštųjų dažnių garsai, iškraipymai nevargina net ir garsiau klausantis. Be to, vartotojas turi galimybę savarankiškai derinti atkuriamų dažnių ruožą, nuostatų pakanka. Taip pat galima pasirinkti grojimo tipą, vaizdinį pateikimą, kurti grojaraščius, rinktis muziką pagal įvairius parametrus, netgi pagal kūrinio nuotaikas. Į komplektą įdėtos kokybiškesnės ausinės su keičiamais 3 dydžių antgaliais. Norint galima prijungti bet kokias kitas ausines, kurių  kištukas 3,5 mm. Beje, tai vienas iš gražiausiai per vidinius garsiakalbius grojančių telefonų. Yra ir keletas įdomesnių, nors ir nebenaujų, funkcijų. Pavyzdžiui, gerai žinoma „TrackID“ programėlė, leidžianti įrašyti ir atpažinti kūrinį (ypač naudinga klausantis radijo transliacijų). Taip pat išskirčiau muzikos valdymą judesiu (grojaraštyje esančios dainos keičiamos tiesiog telefono krustelėjimu) – toks valdymo būdas turėtų patikti ir mėgstantiems pabėgioti. Na, o muzikos retransliavimas FM bangomis leis „sujungti“ telefoną su bet kokiu radijo imtuvu, kad mėgstamų MP3 įrašų būtų galima klausytis automobilyje arba dalintis jais su draugu, turinčiu ausinuką. Jokių papildomų priedų neprireiks. Tiesa, ši funkcija veikia nedidelių atstumu, tad vietinės nuosavos radijo stoties įkurti nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

W980 neturi atminties kortelių lizdo, bet daugelis jo ir nepasiges, nes į telefoną jau integruota 8 GB vidinė atmintinė, kurioje galima laikyti iki 8000 vidutinės kokybės MP3 įrašų. Failus iš kompiuterio galima perkelti per USB sąsają arba „Bluetooth“. Prijungus prie kompiuterio, telefonas siūlo pasirinkti, kokiu režimu jį naudoti: duomenų bei įrašų sinchronizavimo ar failų (MP3, nuotraukų) perkėlimo. Pastaruoju failai kopijuojami kur kas sparčiau (iki 2 Mb/s) nei sinchronizuojant.

3,2 mln. taškų fotokamera įspūdžio nepaliko. Nuotraukos, nors ir pakankamai šviesios, labai neryškios, vaizdas „išplautas“. Fotografavimo parametrų keitimas situacijos negelbsti. Dar vienas abejotinas sprendimas – kameros įtaisymas korpuso apačioje: net ir nenorėdamas dažnai ją uždengi pirštu. Teks keisti fotografavimo įpročius. Papildoma funkcija – nuotraukų siejimas su žemėlapiu. Padarius bet kurioje vietoje kadrą, telefonas prideda koordinates, tad kitą kartą atsivertus tą nuotrauką, visada galima žemėlapyje pasižiūrėti, kurioje vietoje ji buvo fotografuota. „Google Maps“ veikia be priekaištų, greitai randa esamą vietą ir gali suskaičiuoti maršrutą, rasti reikalingą gatvę ar išmatuoti atstumą.

 Dar šiek tiek apie pramogas. Telefone įdiegti 3 žaidimai. Kodėl apie juos? Vienas iš jų – lenktynės. Puiku, kad automobiliukas gali būti valdomas ir vartant telefoną į vieną ar kitą pusę. Kita įdomi programėlė – „WalkMate“, sukasi telefono „fone“ ir kasdieną skaičiuoja jūsų žingsnius. Per dieną rekomenduoja atlikti bent 10 000, mano rekordas naudojimosi metu – 6900.

REKLAMA

Keturdažnis W980 tinkamas sparčiajam duomenų perdavimui mobiliojo ryšio tinklais iki 3,6 Mb/s ir yra visiškai suderinamas su HTML, tad naršant internete sunkumų neturėtų kilti. Taip pat gali būti sinchronizuojamas su „SyncML“ arba „ActiveSync“ protokolus naudojančiais pašto serveriais. Telefonas kokybiškai atkuria polifoninius skambučius, turi stiprų vibroskambutį. Baterija veikia iki 9 valandų pokalbio ir iki 370 valandų laukimo režimu.

Apibendrindami galime konstatuoti, kad telefonas įdomus ir išskirtinis. Tiesioginių varžovų jam surasti būtų sunku ne tik dizaino, bet ir funkcionalumo prasme. Daug dėmesio gamintojas skyrė smulkmenoms, pavyzdžiui, aparatas gali rodyti nuotraukas skaidrių režimu su muzika ar „Walkman“ ženkliuką ekrane vartyti priklausomai nuo telefono padėties.

REKLAMA

Smulkmenos, žinoma, nuteikia maloniai, tačiau kaina (1700 Lt) gali atbaidyti nemažai tokio telefono užsigeidusių pirkėjų. Mat verslo žmonėms šis modelis nebus labai parankus ir vargu ar jam lemta tapti pardavimo rekordininku. Bet yra ir geroji šio niuanso pusė – tokio aparato savininkas jausis dar išskirtinesnis.

Pagrindinės savybės:

svoris 100 g;

matmenys 92x46x16.9 mm;

darbiniai dažniai GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 2100;

duomenų perdavimas GPRS – 48 Kb/s, EDGE – 236,8 Kb/s, 3G – 3,6 Mb/s;

Jutiklinis valdymas

3-ios kartos MP3 grotuvas

vidinė 8 GB atmintinė;

3,2 mln. taškų fotokamera

valdymas judesiu;

FM siųstuvas

sinchronizavimas su kompiuteriu ar pašto serveriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpai:

Tarp galybės nuobodokų telefonų W980 atrodo labai provokuojamai – retas liktų abejingas tokiam mobiliojo dizainui. Ne mažiau intriguoja ir pramoginės aparato savybės, pavyzdžiui, grotuvo ar žaidimų valdymas judesiu. Deja, daugelis nusimins sužinoję, kiek šis modelis kainuoja. Ar neliks W980 dulkėti ant lentynos? Mat kaina, bet ne funkcionalumu šis aparatas lygiuojasi į verslo žmonėms skirtus telefonus ir gali likti ten nepastebėtas ir neįvertintas.

Sony Ericsson W760

Dar vienas modelis muzikos mėgėjams. Gamintojas komplekte pateikia ne tik aukštos kokybės ausines, bet ir... garsiakalbį! Taip, būtent garsiakalbį, įtaisytą nedideliame odiniame krepšyje, kurį galima prisisegti prie diržo. Nešiojamojo garsiakalbio atkuriamo garso kokybė nudžiugino – skamba kur kas geriau nei į telefoną integruoti stereogarsiakalbiai. Telefono perduodamo signalo stiprumo užtenka klausytis muzikos kambaryje ar kiek triukšmingesnėje vietoje. Na, o judresniam naudojimui toks sprendimas gal ir nebus pats geriausias: važiuojant dviračiu ar bėgiojant nešiojamasis garsiakalbis blaško, o santūresni vartotojai, ko gero, dažniau naudosis ne juo, bet ausinėmis. Lieka gamta ir išvykos, kur toks muzikinis priedas draugų kompanijoje padėtų sukurti jaukų muzikinį foną.

REKLAMA



W760 – slankiosios konstrukcijos (slider) tipo telefonas, pagamintas iš labai kieto ir įbrėžimams atsparaus plastiko. Žinoma, tai nereiškia, kad jis nebijo smūgių ar aštrių daiktų, tačiau normaliomis sąlygomis eksploatuojant nesusibraižys ir neapsitrins taip greitai. Visi klavišai pagaminti taip pat iš tvirto plastiko, kuris, pirmą kartą paėmus telefoną, nuteikia ne itin maloniai, tačiau ilgiau pasinaudojus priprantama. Slankusis mechanizmas tvirtas ir „tamprus“, nekliba ir nebarška. W760 gaminamas 3 spalvų: juodo, pilko ir raudono. Žinoma, pastarasis labiausiai traukia dėmesį.

REKLAMA

Dar viena išskirtinė šio modelio savybė – integruotas GPS modulis, galintis veikti be papildomų priedų. Tai nėra naujiena kitų gamintojų kontekste, tačiau šioks toks iššūkis „Sony Ericsson“ modeliams. Galima sakyti, kad tai vienas pirmųjų tokių modelių. Deja, visapusiškai išbandyti šios funkcijos neturėjome progos. GPS imtuvas vienu metu gali bendrauti su 12 palydovų, tiesa, ryšio užmezgimas vykdavo labai ilgai – apie 4–5 minutes. Įsigijus žemėlapius, telefone integruota sistema veiks kaip visavertis navigacijos prietaisas: nubraižys maršrutus, paskaičiuos atstumus, parodys greitį, balsu įspės apie posūkius, o nuklydus iš kelio – iš naujo perskaičiuos ir perbraižys maršrutą. Dar viena su koordinatėmis ir judėjimu susijusi programa – „Sekiklis“ („Tracker“). Joje įvedus savo ūgį, svorį, amžių ir pan., programa suskaičiuos nubėgtą ar numintą dviračiu atstumą, sudegintas kalorijas. Tiesa, ryšys su GPS palydovu būtinas visą laiką.

REKLAMA
REKLAMA

W760, kitaip nei W980, teturi 40 MB vidinę atmintinę, tačiau visą kitą informaciją saugo atminties kortelėje. Komplekte pateikiama 1 GB talpos, o jei ši pasirodys per maža, galima naudoti iki 4 GB kaupiklius.

Ką gi, daugiau esminių skirtumų, lyginant su W980, lyg ir nėra, nebent priskaičiuotume kelis žaidimus ar vieną kitą programėlę, kaip antai: „Sekiklį“ ar „Rock Bobblehead“ – tai į telefono judesius reaguojantis ir šokantis „Elvis“. Ją smagu naudoti kaip ekrano užsklandą, kitos prasmės ar pritaikymo galimybių ši programa neturi.

Akivaizdu, kad W760 skirtas mėgstantiems aktyvų gyvenimo būdą ir smagiai leisti laisvalaikį. Turi nemažai įdomių ir naudingų funkcijų, kuriomis galėsite naudotis klausydamiesi muzikos. Telefonas patvarus, patogiai valdomas, o kaina gana protinga, turint omenyje universalumą ir funkcionalumą.

Pagrindinės savybės:

svoris 103 g;

matmenys 103x48x15 mm;

darbiniai dažniai GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 2100;

duomenų perdavimas GPRS – 48 Kb/s, EDGE – 236,8 Kb/s, 3G – 3,6 Mb/s;

GPS imtuvas;

3-ios kartos MP3 grotuvas;

3,2 mln. taškų fotokamera;

valdymas judesiu;

FM siųstuvas;

sinchronizavimas su kompiuteriu ar pašto serveriais.

REKLAMA

Trumpai:

Bėgiojate rytais ir vakarais? Važinėjate dviračiu? Ieškote porininko? „Sony Ericsson W760“ gali juo tapti. Galbūt bus ne pats geriausias „pašnekovas“, tačiau pasidalins muzika, suskaičiuos kalorijas ar parodys kelią namo. Toks pat tvirtas ir „kietas“, bus lygiavertis „partneris“ jums.

Egidijus Pranevičius

„Naujoji komunikacija“, Nr. 9

Šiame numeryje taip pat skaitykite:

Stalinių kompiuterių testas

„Intel Centrino“ antroji karta

ERP - verslo nervų sistema

Pagalba mokiniui internete


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų