REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norėdami aiškiau apibrėžti Lietuvos ir NATO santykių pagrindus, kai kurie Seimo nariai užsimojo apskritai uždrausti Aljansui priklausančių valstybių karinių dalinių pasirodymą mūsų šalies teritorijoje. Tokia siūloma Konstitucijos pataisa teisės ekspertams panaši į provokaciją, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę per Lietuvos teritoriją Rusija kariniu tranzitu pervežė 40 tankų. Šią savaitę beveik 40 Seimo narių įregistravo Konstitucijos pataisos projektą, pagal kurį toks tranzitas būtų neįmanomas. Dar daugiau: teisiškai į Lietuvą negalėtų atvykti ne tik Rusijos, bet ir NATO valstybių karinis vienetas. Taip teigia Vilniaus universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės katedros vedėjas Dainius Žalimas.

REKLAMA

Daugiausia valdančiųjų ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovų parašais paremtas Konstitucijos 137 straipsnio pataisos projektas jam atrodo tiesiog kvailas ir neraštingai pateiktas.

Konstitucija dabar byloja, kad Lietuvos teritorijoje negali būti masinio naikinimo ginklų ir užsienio valstybių karinių bazių. Pataisos iniciatoriai norėtų, kad Lietuvoje neliktų ne tik galingų ginklų ir svetimų bazių, bet ir jų karinių vienetų, „išskyrus NATO karines bazes ir karinius vienetus.“

REKLAMA
REKLAMA

Liktų viena lauke

D.Žalimo teigimu, tokia Konstitucijos pataisa karybos srityje paliktų Lietuvą vienišą. Pirma, NATO karinių bazių apskritai nėra. „Teisiškai kalbant, tai, ką jie vadina NATO karinėmis bazėmis ir kariniais vienetais, yra Aljanso valstybių bazės ir vienetai. Štai vakar į Lietuvą atvyko būtent JAV, o ne NATO karinis kontingentas. Vadinasi, tokia pataisa uždraustų amerikiečių ir kitų užsienio valstybių bazių ir karinių vienetų buvimą mūsų šalyje“, - tikino teisininkas.

Negana to, anot D.Žalimo, pataisa nutrauktų Lietuvos karinį bendradarbiavimą su Europos Sąjungos šalimis, kurios nėra NATO narės. „Tarkime, Švedijos kariniai vienetai į Lietuvą atvykti nebegalės“, - teigė tarptautinės teisės ekspertas. Minėta Konstitucijos pataisa neleistų Lietuvoje vykdyti NATO Partnerystės taikos labui programos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir dar ne viskas. Anot teisės docento, tokia pataisa Seimo nariai užsimojo uždrausti Rusijos karinį tranzitą per Lietuvą. „Per Lietuvą tranzitu juk juda kariniai vienetai. Pavyzdžiui, koks nors viršila veža du pavaldžius šauktinius į Kaliningradą. Jie drauge keliauti nebegalėtų, nes ir trys žmonės - jau karinis vienetas“, - aiškino D.Žalimas.

Jo manymu, jei Seimo nariams kyla abejonių, Konstitucijos 137 straipsnį būtų galima apskritai panaikinti. D.Žalimas patikino, kad pagrindiniame Lietuvos įstatyme visiškai pakanka ir konstitucinio akto, numatančio, jog „Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti jokių Rusijos, Nepriklausomų Valstybių Sandraugos ar į ją įeinančių valstybių karinių bazių ir kariuomenės dalinių“.

REKLAMA

Neaiškus aiškumas

Dauguma pataisą pasirašiusių Seimo narių jau pasižymėjo šią vasarą, kai kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) suabejoję Lietuvos narystės NATO teisiniais pagrindais. D.Žalimas mano, kad registruodami minėtą Konstitucijos pataisą parlamentarai bandė save reabilituoti dėl ankstesnio kreipimosi į KT. Norėjo, kaip geriau, išėjo - kaip visada.

Vienas pataisos autorių frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis teigia, kad ja siekiama daugiau aiškumo. „Įstatymai negali prieštarauti Konstitucijai, todėl kreipėmės į KT. Bet priešininkai ėmė mus kaltinti, kad savo kreipimusi esą abejojame mūsų valstybės dalyvavimu NATO. Todėl pasiūlėme šią pataisą“, - sakė parlamentaras. Jis tikino, kad rengiant pataisos projektą prisidėjo ir teisininkai.

Konservatorė Rasa Juknevičienė nesupranta, kodėl apskritai reikia kabinėtis prie Konstitucijos 137 straipsnio. „Kas čia viskam diriguoja? Paskaičius tekstą atrodo, kad jį rašyti labai skubėta“, - svarstė ji.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų