REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutiniu metu dėmesio centre neabejotinai yra JAV finansų „gelbėjimo plano“ peripetijos bei nauji bankų bankrotų atvejai Amerikoje. Nepraskriejo nepastebėta ir žinia apie milijardieriaus Warren Buffetto naujus pirkinius nukraujavusioje finansų rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai didžiausi banko konkurentai arba bankrutavo, arba buvo priversti parsiduoti, iš investicinio komerciniu banku tapusio „Goldman Sachs“ akcininkų gretas 5 milijardais dolerių papildė W. Buffetto vadovaujama „Berkshire Hathaway“.

REKLAMA

Kaip visuomet W. Buffetto žingsniai rinkose palydėti akcijų kursų šuoliais į viršų. Džiaugėsi ne tik Europos bei Amerikos investuotojai. Rinkos, nors ir nežymiai, tačiau kilo Azijoje, Australijoje ar netgi Rusijoje. Ne vienas stambus investuotojas, matomai, sau pasakė: „jei piniginę išsitraukė W. Buffettas, tai pasaulio pabaiga dar neartėja...“

Nėra ko stebėtis, kad dingus ne vienam investiciniam bankui, vienas stambiausių investuotojų pasaulyje dabar rizikuoja pirkdamas dalį pelningiausio JAV (eks)investicinio banko. Juk pats W. Buffettas nuolatos kartoja savo auksinę taisyklę – neinvestuoju į tokias įmones, kurių veiklos (iki galo) nesuprantu!

REKLAMA
REKLAMA

Tai puikiai atsispindi ir W. Buffetto valdomos bendrovės „Berkshire Hathaway“ investiciniame portfelyje. Kiekvienam, net menkiausiai išsilavinusiam, daugiau ar mažiau kiekvienos portfelyje esančios įmonės veikla tikrai suprantama. Tarp „Berkshire Hathaway“ dalinai priklausančių įmonių yra tokie visiems puikiai pažįstami prekių ženklai kaip kramtomoji guma „Wrigley‘s Spearmint“, traškučiai „Pringle‘s“, tepamas sūris „Philadelphia“ ar galiausiai net pati „Coca-Cola“.

Matomai, pono Buffetto sprendimas „įlipti“ į „Goldman Sachs“ laivą iškart po to, kai bankas iš esmės pakeitė statusą nebuvo visiškas atsitiktinumas. Juolab Amerikoje, kur kredito įstaigos yra griežtai skirstomos į investicinius ir komercinius bankus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esant normalioms sąlygoms, beveik būtų galima teigti, kad bemaž 10 procentų akcijų įsigijęs W. Buffetto lemiamos rolės banko egzistencijai nesuvaidino. „Goldman Sachs“ tapo vienu iš nedaugelių finansiniame sektoriuje, sugebėjusiu šių metų trečiąjį ketvirtį užbaigti sėkmingai – banko pelnas siekė daugiau nei 800 milijonų dolerių. Kita vertus, gandai, kad ir „Goldman Sachs“ gali tapti vieno iš konkurentų nauju pirkiniu, privertė didžiuliu pagreičiu kristi banko akcijas. Iki praeito ketvirtadienio akcijų vertė jau buvo netekusi apytiksliai 40 procentų.

REKLAMA

Warren Buffettas yra nuo seno žinomas, kaip ilgalaikės investavimo strategijos šalininkas, sugebantis išsirinkti solidų pelningumą žadančias akcijas. Nenuostabu, kad pastarasis žingsnis bent jau trumpam sugrąžino pasitikėjimą finansinėmis rinkomis (ko šiuo metu labiausiai ir trūksta). Nenuostabu ir tai, kad pono Buffeto investicijų strategiją ir sėkmę dažnai bando pakartoti investiciniai fondai ar pavieniai investuotojai.

Kalbama, kad investuotojas šiemet numatė naujiems pirkiniams išleisti bent 25 milijardus dolerių. Jei tikėti naujausiais pranešimais, pono Buffetto naujausiu taikiniu tapo kinų automobilių gamintojas „BYD“. Už 230 milijonus dolerių „Berkshire Hathaway“ tikisi gauti bent 10 procentų įmonės akcijų.

MarketNews.lt

Balsas.lt rašė:

W. Buffetas kredito krizę vadina „Pearl Harbouru“

Pono Warreno humoro jausmas


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų