REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo valdyba antradienį pritarė laikinosios Seimo darbo grupės parengtiems įstatymų projektams, kuriais siekiama užtikrinti žurnalistų ir kitų kūrybinių darbuotojų socialines garantijas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak laikinosios Seimo darbo grupės vadovo parlamentaro Jono Čekuolio, įregistravus darbo grupės parengtus įstatymų projektus Seimo posėdžių sekretoriate ir suderinus su Seimo pirmininku, artimiausiu metu jie turėtų būti svarstomi Seimo plenariniame posėdyje. Tikimasi, kad tai bus spalio 6 dieną arba 14 dieną.

REKLAMA

Šių metų pavasarį sudarytoje darbo grupėje be J.Čekuolio dirbo fotomenininkas Antanas Sutkus, Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius, Finansų, Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovai.

Kaip pranešė LŽS, darbo grupė buvo įkurta atsižvelgus į sąjungos pasiūlymą, kuriam pritarė ir kitos kūrybinės organizacijos. Ji parengė kūrybinių darbuotojų socialines garantijas reglamentuojančių įstatymo projektus, numatančius, kaip ir kokia tvarka nuo kūrybinių darbuotojų honorarų bus mokami socialinio draudimo mokesčiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak LŽS pirmininko D.Radzevičiaus, dabartinė situacija - ganėtinai grėsminga. Įstatymais dėl autorinio atlyginimo (honoraro) mokesčio lengvatos (15 proc.) pirmiausia, anot jo, pasinaudojo darbdaviai, leidėjai, kurie sutaupo žurnalistų sąskaita. D.Radzevičius įsitikinęs, kad daugumoje regionų redakcijų, ir ne tik jų, žurnalistams mokamas minimalus darbo užmokestis, visa kita - pagal autorines sutartis. Iš pradžių lyg ir normalios pajamos vėliau atsigręžia prieš žurnalistus: ligos, motinystės atostogų atveju ar išėjus į pensiją mokama atsižvelgiant tik į gautą atlyginimą pagal darbo sutartį.

Anot pranešimo, daugumoje Europos Sąjungos šalių įstatymai gina laisvai samdomų žurnalistų socialines garantijas, ten susirgęs, patyręs traumą ar išėjęs auginti vaiko nepaliekamas be pinigų. Taip yra Prancūzijoje, Suomijoje, Danijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų