REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūrose paskandintas cheminis ginklas yra tarptautinė ir daugiaaspektė problema, Vilniuje vykstančiame seminare sakė Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Deividas Matulionis.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie 40 valstybių pripažino, kad jos yra tiesiogiai ar netiesiogiai susijusios su jūrose paskandinto cheminio ginklo problema. Atitinkamai didesnis sąmoningumas dėl praeities palikimo sukėlė vyriausybių ir visuomenių susirūpinimą dėl potencialios rizikos sveikatai, saugumui ir jūrų aplinkai. Baltijos jūra, kurioje yra paskandintas didelis kiekis įvairių cheminių ginklų, nėra išimtis“, - kalbėjo D.Matulionis antradienį prasidėjusiame seminare, skirtame tarptautinio bendradarbiavimo, sprendžiant jūrose paskandinto cheminio ginklo problemą, perspektyvoms.

REKLAMA

Kaip pranešė URM, dvi dienas truksiančio URM rengiamo seminaro tikslas - priminti jūrose paskandintų cheminių ginklų keliamą grėsmę aplinkai, žmonių sveikatai ir saugumui. Šiuo renginiu Lietuva siekia paraginti valstybes keistis sukaupta informacija apie paskandintus chemikalus, mokslinių tyrimų rezultatais ir konkrečiais patarimais, kaip neutralizuoti ar sumažinti šią grėsmę.

Pasak pranešimo, Lietuva nuosekliai kelia paskandinto cheminio ginklo klausimą tarptautiniuose forumuose. Lietuvos delegacija šią problematiką vėl priminė Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos priėmimo dešimtmečio minėjimo proga, o šias metais vykusioje Konvencijos Antrojoje peržiūros konferencijoje pateikė dokumentą, skatinantį valstybes savanoriškai bendradarbiauti ir keistis informacija apie jūrose paskandintus cheminius ginklus. Tikimasi, kad šis renginys bus dar viena paskata surasti tinkamiausius tarptautinio bendradarbiavimo būdus šia aktualia tema.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva mano, kad iššūkiai, kuriuos kelia paskandinti cheminiai ginklai, turėtų sulaukti platesnio tarptautinių organizacijų dėmesio“, - sakė D.Matulionis.

Seminare dalyvauja 27 valstybių, kurios yra Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos, Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos, Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisijos (Helsinkio komisija) narės, atstovai. Seminare taip pat dalyvauja nevyriausybinių organizacijų ir privačių kompanijų, dirbančių su paskandintu cheminiu ginklu, atstovai.

Daugelio valstybių tyrimai rodo, kad paskandinto cheminio ginklo esama Atlanto ir Ramiajame vandenynuose, Viduržemio, Šiaurės, Baltijos ir kitose jūrose. Žinoma, kad po Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje paskandinta apie 40 tūkst. tonų cheminio ginklo, kurio sudėtyje yra apie 13 tūkst. tonų kovinių nuodingų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų