REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybės darbo grupė siūlo Užupyje atsirasiantį Rytų Azijos meno muziejų pavadinti Rytų Azijos menų centru.

Savivaldybės darbo grupė įstaigos, kurioje bus eksponuojamas Rytų Azijos menas, pavadinimą aptarė penktą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau buvo svarstomos įvairios alternatyvos muziejui - galerija, centras, namai-muziejus. Šiuo metu nutarta Malūnų gatvėje esančias patalpas su kintančia ekspozicija pavadinti Rytų Azijos menų centru, pranešė sostinės savivaldybė.

REKLAMA

„Centru“ įstaiga turėtų būti pavadinta todėl, kad, anot savivaldybės darbo grupės, tai „mažiau įpareigojantis“ pavadinimas nei muziejus, be to, centre gali būti vykdoma „gyvesnė, universalesnė“ veikla.

Taip pat aptarta, kad centre turėtų būti keičiamos ekspozicijos, kolekcijos, vykdoma edukacinė programa, taip ugdant jaunimo skonį, pažinimą, kūrybiškumą, gebėjimus. Centre bus skaitomos paskaitos, rodomi filmai apie Rytų Azijos meną, lankytojai bus supažindinami su ekspozicijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės teigimu, darbo grupės atstovai nutarė, kad atnaujintame pastate bus eksponuojama ne tik keliautojo ir kolekcininko Pauliaus Normanto sukaupta Rytų Azijos valstybių meno kūrinių kolekcija, bet ir visų Lietuvos gyventojų, kolekcionuojančių Rytų meno dirbinius, turimi eksponatai - tapybos darbai, skulptūros, buities daiktai, papuošalai ir kita.

Patalpų Malūnų gatvėje remontą numatoma baigti sausį. Lubų, sienų ir grindų atnaujinimo darbų vertė siekia apie 600 tūkst. litų, o centro steigimui ir funkcionavimui - interjero, informacinių technologijų, apšvietimo, apsaugos įrengimui, darbuotojų darbo užmokesčiui ir kitoms išlaidoms 2009 metų savivaldybės biudžete planuojama numatyti apie 1 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rytų Azijos meno centras taptų Rytų meno dirbinius kaupiančia, Azijos kultūrų pažinimą ir tyrimus inicijuojančia ir puoselėjančia institucija. Pasak paties kolekcininko P.Normanto, lietuviai būtų pirmieji Baltijos šalyse, atidarę atskirą Rytų Azijos meno muziejų.

Vilniaus meras Juozas Imbrasas pavedė centro projektą svarstyti miesto tarybai, prieš tai jis bus svarstomas Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komiteto posėdyje.

Muziejaus idėjos autorius ir iniciatorius - menininkas, keliautojas P.Normantas. Anksčiau centre planuota eksponuoti per 14 metų jo sukauptą maždaug tūkstančio meno kūrinių kolekciją, kurioje - tapybos darbai, skulptūros iš vario, bronzos, medžio, buities daiktai, papuošalai ir kita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų