REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socdemai debatuose įveikė Tėvynės sąjungą

Pirmadienio vakarą tiesioginiame LTV eteryje debatavo ir į žurnalistų bei žiūrovų klausimus atsakinėjo socialdemokratų lyderis Premjeras Gediminas Kirkilas, susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos ministas Juozas Olekas ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Laidoje „Rinkimai 2008“ konservatorius atstovavo Andrius Kubilius, Mantas Adomėnas, Rimantas Jonas Dagys ir Rasa Juknevičienė.

REKLAMA

Šiuose debatuose buvo klausimai apie Lietuvos biudžetą, energetikos ateitį, korupciją, pensijas ir atlyginimus, medicinos paslaugas ir seksualines mažumas.

Apie biudžetą

Pradėdamas debatus ir atsakydamas į pirmąjį žurnalistų klausimą apie Lietuvos biudžeto problemas Premjeras Gediminas Kirkilas teigė, kad nors šiemet biudžeto planas buvolabai sudėtingas, tai lėmė įvairios priežastys, viena jų ir bendras ekonomikos lėtėjimas įvairiose ES šalyse. „Tačiau šiuo metu biudžeto surinkimas yra pagerėjęs. Tai, žinoma, nereiškia, kad kitų metų biudžeto išlaidų nereikės taupyti“, - sakė G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

„Valdymo išlaidas planuojame sumažinti penkiais procentais. Tačiau ekonomikai lėtėjant šalia taupymo labai svarbu skatinti investicijas, tęsti investicijas į infrastruktūras, naująsias technologijas. Mes ir toliau turime vykdyti ilgalaikę mokytojų, socialinių darbuotojų, kultūros darbuotojų atlyginimų programą“, - ryžtingai tęsė socialdemokratų lyderis.

Apie antikorupciją ir rinkimus

Žurnalistų paragintas prisiminti pažadą atsistatydinti dėl padidėjusios korupcijos ir nelaimėtų rinkimų. Gediminas Kirkilas nevengė atsakyti į šiuos klausimus ir pataisė žurnalistą dėl korupcijos duomenų. „Padidėjęs yra korupcijos suvokimo procentas, tas yra gerai. Žmonės geriau ir tiksliau suvokia, kas yra ta korupcija. Mes sustiprinome kovą su korupcija, todėl realus korupcijos lygis yra netgi sumažėjęs“, - sakė Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gediminas Kirkilas pareiškė, kad atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų nebijo: „Jei partija pralaimės šiuos rinkimus, tai būtų visiškai logiškas mano žingsnis. Kas yra pralaimėjimas mūsų partijai? Tai mes nuspręsime mūsų partijos viduje“, - sakė LSDP pirmininkas.

Apie elektros energijos kainas

Kalbėdamas apie kylančias elektros kainas G. Kirkilas paragino realiai vertinti situaciją ir paaiškino, kad „kainos didėja ne todėl, jog kainų komisija ar kažkas taip nustato“. Pasak Premjero, elektros kainos natūraliai didėja todėl, kad per dešimt metų katastrofiškai didėja žaliavų kainos. Jis pridūrė, kad yra daugiau aplinkybių, kurios lemia energijos brangimą.

REKLAMA

G. Kirkilas akcentavo, kad labai svarbu pastatyti atominę elektrinę. „Šiandien atominė elektrinė gamina daugiau nei tris ketvirtadalius elektros energijos. Mūsų pagrindinis tikslas pastatyti dvi jungtis į Lenkiją ir Švediją, tai mums pagrindinė alternatyva, kuri leidžia konsultuotis su Europos Komisija dėl galimo antrojo bloko (darbo pratęsimo – red.). Daugelis ES vadovų pritaria tam“, - argumentus vardijo premjeras.

Apie toleranciją seksualinėms mažumoms

Nuskambėjus klausimui apie socialdemokratų požiūrį į lesbietes ir gėjus, socialinės apsaugos ir darbo ministrė V. Blinkevičiūtė pabrėžė, kad socialdemokratai yra labai tolerantiški. „Mūsų bendruomenėje yra visokių žmonių ir visas nuomones mes gerbiame, visus priimame ir su visais bandome rasti bendrą kalbą. Priešingu atveju galime iššaukti labai daug nesusipratimų ir diskriminacijos. Mes niekada nepasisakėme už tai, kad būtų diskriminuojami žmonės. Tuo mes esame vakarietiška partija, ir žmonės tai supranta. Jei mes pasakysime, kad išvysime kitaip manančius žmones, kitaip atrodančius, kitaip gyvenančius, tuomet bus labai netoli link tam tikros nesantaikos ir suirutės“, - energingai kalbėjo ministrė.

REKLAMA

Apie pensijas

Oponuodama kirkščionių-demokratų lyderiui Andriui Kubiliui ministrė priminė, kad konservatorių valdymo laikais gaunantys dideles pajamas asmenys buvo atleisti nuo tam tikrų mokėjimų „Sodrai“, dėl ko nebuvo surinkta apie 100 mln. litų. „Esant valdžioje socialdemokratams, šitas dalykas buvo ištaisytas. Žadėjome, kad vidutinė pensija bus 650 litų, o šiandien ji 830 litų. Taigi stengiamės ir savo pažadus vykdome!“, - kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Ministrė tai pat teigė, jog šiuo metų vienas Tėvynės sąjungos narys yra pateikęs įstatymo projektą, kuriame siūlo nustatyti mokesčių „Sodrai“ ribas, dėl kurių turtuoliai galės mokėti mažiau mokesčių. „Tai socialiai neteisinga ir labai negražu“, - konservatorius gėdino socialdemokratė V. Blinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministrės, socialdemokratai moka suvaldyti „bet kokią situaciją“. „Tą parodė ir tai, kad sugebėjome padidinti pensijas, numatyta, kad pensijos pasiektų 1500 litų per mėnesį, taip pat minimali alga būtų ne mažesnė kaip 1400 litų, o vidutinis atlyginimas – 3500 litų. Mūsų prioritetas yra žmonių pajamos“, - pabrėžė V. Blinkevičiūtė.

Apie nemokamą gydymą

Socialdemokratas Juozas Olekas atsakydamas į klausimą apie žmonių mokamą sveikatos mokestį ir jų gaunamas nemokamas gydymo paslaugas teigė, kad socialdemokratai supranta, jog keičiantis mokesčių sistemai dažnai nukenčia sveikatos mokesčio dalis. „Todėl mes turime labai aiškų ir konkretų pasiūlymą. Mes siekiame, kad žmonėms nereikėtų mokėti daugiau, bet būtų išskirtas mokestis sveikatai. Pacientams būtų galima pasiūlyti apmokestinti tik komforto paslaugas. Norime išlaikyti sveikatos sistemą ne tik kokybišką, bet ir prieinamą“, - sakė Juozas Olekas, krašto apsaugos ministras, anksčiau dirbęs ir sveikatos apsaugos ministru.

Socialdemokratų rinkimų į Seimą sąrašo numeris – 1.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų