REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ir pasitaikyk tu man taip! Prieš pat rinkimus, kai visos politinės jėgos, o ypatingai valdančiosios, nori pasirodyti rinkėjams kuo geriau, kaip perkūnas iš giedro dangaus trenkė tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus paskelbta žinia.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva grimzta korupcijos liūne – štai ta naujiena, supurčiusi valdžios piramidę iki pačių pamatų.

REKLAMA

Tiesą pasakius, nėra čia ko labai purtytis. Seniai visi žinom, kad korupcija gramzdina Lietuvą. Ir anokia čia naujiena, kad per pastaruosius metus nugrimzdom pora balų giliau. Ir dabar tarp trijų dešimčių Europos Sąjungos ir Vakarų Europos šalių dalijamės su Lenkija 27 – 28 vietas.

Juk dar ne patys paskutiniai esame. Už mūsų kapanojasi dar giliau į korupcijos balą įbridusios Rumunija ir Bulgarija. Vadinasi, dar turime į ką žiūrėti iš aukšto. Dar turime ką mokyti demokratijos. Turime kam dėstyti moralios politikos pradžiamokslį.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl į tą „Transparency International“ Lietuvos skyriaus paviešintą žinią galima būtų ramiai numoti ranka. Ir nuduoti, kad jos nė būti nebuvo. Jeigu ne viena apmaudi smulkmena – ant kulnų minantys Seimo rinkimai.

Jiems artėjant tikriausiai visuomenei bus primintas valdžios pažadas – per metus pažaboti ir ženkliai sumažinti korupciją šalyje.

Deja, anot „Transparency International“ atstovų, Lietuvos valdžia ėmėsi labai mažai realių veiksmų mažinti korupciją. 2008 m. tyrimų duomenys rodo, kad Lietuvą ne mažina korupciją, bet eina atgal ir grįžo į 2004 m. situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Korumpuočiausios šalyje yra statybų ir sveikatos apsaugos sritys. Jas vejasi, deja, nemaža kelių policijos pareigūnų dalis. Ypač didelį nerimą „Transparency International“ organizacijai kelia auganti politinė korupcija.

Nusiritom iki to, kad net kai kurie aukščiausios valdžios atstovai nemato nieko peiktino tame, kad tvarko asmeninius reikalus naudodamiesi tarnybine padėtimi ir atsiskaito „už paslaugas“ grynaisiais pinigais – tiesiog valdžios pareigūnų kabinetuose...

Ar po to reikia stebėtis, kad beveik pusė „Transparency International“ organizuotoje apklausoje dalyvavusių šalies piliečių prisipažino davę pareigūnams kyšį? Juk ne veltui sakoma, kad žuvis genda nuo galvos.

REKLAMA

Lietuvos korupcijos suvokimo indeksas (KSI) – 4,6 balo. Skaidrumo riba – 10 balų. Skaidriausios valstybės pagal šį indeksą – Danija ir Švedija, kurių KSI yra 9,3 balo. Nedaug atsilieka Šveicarija ir Suomija – po 9 balus. Neskaidriausia Bulgarija – 3,6 balo.

Mūsų kaimynės Estija ir Latvija sugebėjo efektyviau kovoti su korupcija ir pasiekti didesnį skaidrumą nei Lietuva. Estijos KSI – 6,6, Latvijos – 5.

***

Gerbiamos tarptautinės organizacijos tyrimų rezultatus valdžia sutiko „atsakomąja ugimi“: buvo pareikšta, kad „Transparency International“ Lietuvos skyrius „visada buvo priešiškas mūsų Vyriausybei, nors kvietėme juos bendradarbiauti, o jie šiuose mūsų veiksmuose įžvelgė apgavystę ir nuo pat pradžių kilo konfliktas“.

REKLAMA

Galbūt valdžia nebūtų taip skausmingai priėmusi „Transparency International“ Lietuvos skyriaus paskelbtos žinios, jeigu jai į pakaušį nealsuotų artėjantys rinkimai. Tokia žinia prieš rinkimus – kai kam smūgis į paširdžius.

Valdžios dirigentai galėtų pasiguosti nebent tuo, kad šis smūgis – ne jiems vieniems. Juk projekte „ 2 K“ dalyvavo du partneriai. Ir tik prieš metus vienas iš jų pasitraukė į aiškesnės opozicijos apartamentus. Ir dabar kritikos vėzdu uoliai vanoja buvusį partnerį.

Tačiau tai jokiu būdu nesumažina paties vanotojo atsakomybės už korupcijos suklestėjimą Lietuvoje pastaraisiais metais. Už ją lygiomis dalimis atsako abu projekto „2K“ dalyviai. Kaip sakoma, į balą puolęs – sausas nekelsi.

Giedrūna Girdenytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų