REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą Portugalijoje vykusiame Tarptautiniame turizmo filmų festivalyje „Art&Tur“ filmas „Lietuva – didelė maža šalis“ auksiniu gaidžiu buvo apdovanotas už kūrybiškumą. Lietuvos instituto užsakymu sukurtas filmas išsiskyrė ne tik savo formatu, bet ir tuo, kad filme į Lietuvą ir jos istoriją buvo pažvelgta su trupučiu sarkazmo, kuris filmui suteikė tik dar daugiau žavesio ir patrauklumo.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik šešių minučių trukmės Lino Augučio režisuotame filme, kuriame vaidina Gyčio Ivanausko teatro aktoriai, perteikiama turisto kelionė po Lietuvą, kurios metu jis susipažįsta su lietuviškąja kultūra, žmonėmis ir jų įpročiais. Visas filmas buvo kuriamas studijoje pasitelkiant tik dekoracijas ir video projekcijas, kuriose buvo rodomi lietuviški vaizdai. Filme skamba „InCulto“ daina „Welcome“.

REKLAMA

Anot apdovanojimą atsiėmusios Lietuvos instituto projektų koordinatorės Monikos Kondratavičiūtės, visame kontekste filmas atrodė itin šiuolaikiškai ir kėlė festivalio lankytojų susidomėjimą. „Šis filmas kelia klausimus, žadina užsieniečių smalsumą. Pastarieji, stebėdami filmą, tarpusavyje šnabždėjosi, kad reikėtų nuvykti į Lietuvą ir sužinoti, kodėl ten sunku vegetarams, kodėl tiek daug kalbamame telefonu“, – įspūdžiais iš festivalio dalinasi Lietuvos instituto atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 24 – 27 d. Barcelos mieste vykusiame festivalyje buvo pristatyti penki Lietuvą reprezentuojantys filmai: „Vilnius – Lietuvos sostinė“, „Lietuva: kelionė į Europos centrą“, „Ignalina: ramybės sala Europoje“, „Nustebink save Vilniuje“ bei apdovanojimą pelnęs „Lietuva – didelė maža šalis“. Iš viso per keturias festivalio dienas buvo parodyti 74 filmai iš 26 pasaulio šalių. Geriausiu festivalio filmu išrinktas režisieriaus Mike Harriso filmas apie Portugalijai priklausančią Madeiros salą „Body. Mind: Madeira“. Jis gavo didžiąją „Galo D’Ouro” auksinio gaidžio statulėlę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Filmai buvo rodomi dienos metu, todėl didžiąją žiūrovų dalį sudarė jaunimas. Manau, kad tai labai gerai, nes mes ir siekiame, kad Lietuvą norėtų pažinti kuo daugiau jaunų žmonių, kad jie norėtų aplankyti mūsų šalį. Daugelis filmų, pristatančių skirtingas šalis, buvo sukurti filmuojant gražius viaizdus iš paukščio skrydžio arba tiesiog vaikščiojant su kamera miesto gatvelėmis. Filmas „Lietuva – didelė maža šalis“ patraukė jaunimo dėmesį vien dėl to, kad jis buvo kitoks – spalvingas, nuotaikingas ir keliantis šypseną“, – pasakoja Monika Kondratavičiūtė.

REKLAMA

Portugalijoje vykusiame festivalyje Lietuva dalyvavo kaip garbės dalyvė. Specialios programos apie Lietuvą metu buvo pristatyta Lietuvos istorija, 2009 m. Europos kultūros sostinės projektas,  pranešimą apie kaimo turizmą skaitė LR Žemės ūkio ministerijos atstovai. Lietuvos ambasados Portugalijoje iniciatyva buvo surengta gintaro bei tautodailės dirbinių paroda, festivalio svečiai buvo vaišinami lietuviškais valgiais. Itin didelio susidomėjimo ir pripažinimo sulaukė Sauliaus Šiaučiulio vadovaujamo džiazo trio iš Klaipėdos koncertas. Jo metu kūrinius atliko Laimonas Urbikas, Reda Striškaitė ir, žinoma, Saulius Šiaučiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų