REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai galės tikėtis didesnių piniginių priedų ir karinių antpečių.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas pirmadienį balsuodamas pastraipsniui priėmė Valstybės saugumo departamento įstatymo pataisas. Tačiau dėl viso įstatymo priėmimo nuspręsta padaryti pertrauką iki vakarinio posėdžio.

REKLAMA

Jeigu Seimas priims šias pataisas, VSD pareigūnų darbo užmokestis gerokai padidės. Dokumente numatyta, kad priedus VSD pareigūnai gaus nebe už buvusius tarnybinius rangus, o už laipsnius.

Pavyzdžiui, šiuo metu saugumo instruktoriumi dirbantis asmuo gali gauti 15 proc. pareiginės algos bazinio dydžio priedą. Tuo metu pagal naująjį įstatymą saugumo instruktorius jau vadintųsi saugumo viršila, ir priedas jam būtų skaičiuojamas pagal koeficientą nuo pareiginės algos bazinio dydžio. Mažiausias numatytas koeficientas yra 1,5 (arba 735 litai).

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausią priedo koeficientą gautų saugumo pulkininkai (3,7 arba 1813 litų) ir saugumo generolai (4 arba 1960 litai).

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas priešinosi naujajai tvarkai, sakydamas, kad didinami ne VSD pareigūnų atlyginimai, o priedai. „Nenormalu, kai ketvirtadalį ar pusę į rankas gaunamo atlyginimo sudaro priedai“, - teigė jis.

Tačiau kiek realiai didės VSD darbuotojų algos, anot A.Syso, niekas nežino. „Jų atlyginimai iki šiol buvo įslaptinti. Tad neaišku, kiek papildomai reikės pinigų. Juoba kad nėra Vyriausybės išvados“, - atkreipė dėmesį komiteto pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vicepirmininkas Algis Kašėta tvirtino, kad įstatymo pataisos būtinos, nes jos pakeltų žemiausio rango saugumo pareigūnų darbo užmokestį.

„VSD gerokai mažesnės algos negu kitur, todėl reikia sustabdyti pareigūnų vaikščiojimą iš institucijos į instituciją, žiūrint kur daugiau moka, - tvirtino A.Kašėta. - Būtina užtikrinti, kad VSD būtų pajėgi atlikti savo uždavinius.“

Rugpjūtį BNS skelbė, kad VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas uždirba 11 tūkst. litų neatskaičius mokesčių, į rankas VSD vadovui išmokami 8 tūkst. litų. Jo pavaduotojai, priklausomai nuo stažo ir viršvalandžių, į rankas gauna 7-8 tūkst. litų, o neatskaičius mokesčių jų algos siekia 10-11 tūkst.

REKLAMA

Pagal projektą visi VSD pareigūnai vietoj buvusių tarnybinių rangų gaus laipsnius ir segės antpečius: saugumo viršilos, saugumo leitenanto, saugumo vyresniojo leitenanto, saugumo kapitono, saugumo majoro ir t. t. Aukščiausias laipsnis - saugumo generolo.

Seimas linkęs pritarti ir kitokiam pareigūnų tarnybos stažo skaičiavimui. Pagal projektą į VSD pareigūno darbo stažą bus įskaičiuojamas ir laikotarpis iki 1990 m. kovo 11 d.

Pasak A.Syso, numatyta, kad į nepriklausomos Lietuvos pareigūno valstybės tarnybos stažą bus įskaičiuota tarnyba sovietų pasienyje. „Ką tai reiškia? Tuomet juk pasienis buvo KGB struktūra“, - stebėjosi politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų