REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

11 „muilinių“: sprogdiname burbulus

Dažno profesionalo paklausus, kokį fotoaparatą reikėtų rinktis turint labai ribotą biudžetą, neretai sulaukiama patarimo tiesiog pasirinkti gražiausią. Tačiau ar šie fotoaparatai skiriasi tik dizainu? Ko tikėtis iš „muilinės“, kurios kaina neviršija 600 litų?

REKLAMA
REKLAMA

Kad tai labai populiari kategorija, neleis suabejoti ir mūsų surengto testo mastas. Planavę įtraukti 4–5 skirtingų gamintojų modelius, galiausiai atrinkome net 9 fotoaparatus. Juos bandydami stengėmės atsižvelgti į eilinių vartotojų poreikius, atitinkamai parinkome ir pagrindinius vertinimo kriterijus. Testui įpusėjus dalyvių sąrašą papildė ir du vandeniui atsparūs fotoaparatai.

REKLAMA

Trumpai apie varžovus

Prieš gilinantis į kiekvieno fotoaparato specifiką, vertėtų apžvelgti aspektus, bendrus visiems šiame palyginime dalyvavusiems fotoaparatams. Visų pirma, visi kompaktiniai fotoaparatai, net ir patys pigiausi, be fotografavimo, gali filmuoti, įamžinti mažus objektus (makrofotografavimo funkcija), daugiau ar mažiau tolinti arba artinti vaizdą. Jie taip pat turi ir rečiau naudojamas funkcijas, pavyzdžiui, tiesioginio spausdinimo ar nuotraukų peržiūros televizoriaus ekrane. Svarbu paminėti, kad šiais laikais gamintojai pelnosi iš žmonių nežinojimo. Pavyzdžiui, iš teste dalyvavusių fotoaparatų tik vienintelis „Canon Powershot A590 IS“ turėjo įdiegtą optinę vaizdo stabilizavimo sistemą (kuomet aparato lęšis juda  pagal laikančiojo rankos judesius). Kitų gamintojų deklaruojami stabilizacijos būdai dažnai yra pagrįsti jau padarytų nuotraukų apdorojimu ar tiesiog kitų fotografavimo parametrų parinkimu ir nėra nei perpus tokie efektyvūs kaip optinė stabilizacija. Be to, kompaktiniuose fotoaparatuose dažnai naudojami vaizdo jutikliai, į kuriuos bandoma įsprausti nepagrįstai daug vaizdo elementų (taškų), kurių gausa tik pablogina galutinę nuotraukos kokybę (ankstesni mūsų testai tą jau buvo patvirtinę). Eilinį kartą norisi priminti, kad kokybiškai A4 dydžio nuotraukai padaryti pakanka ir 3 mln. taškų fotoaparato.

REKLAMA
REKLAMA

Fotoaparatų lyginimo kriterijai

•    Paprastumas – bendri įspūdžiai apie fotoaparato suprantamumą, naudojimo intuityvumą, įdiegtą pagalbos sistemą bei pridedamą vartotojo instrukciją. Tiesa, kai kurie palyginime dalyvavę aparatai buvo paimti tiesiai iš tiekėjų, todėl ne visi turėjo tinkamai paruoštus lietuviškus vartotojo vadovus.

•    Dizainas ir ergonomika – trumpai apie fotoaparato išvaizdą, dizainą, naudojimo patogumą bei valdymo subtilybes.

•    Fotoaparato darbo sparta – pastebėjimai apie fotoaparato fokusavimo, fotografavimo spartą bei operatyvumą atliekant kitas užduotis.

•    Optika ir nuotraukų kokybė – keliais sakiniais apie gaunamų nuotraukų kokybę.

•    Papildomos savybės ir funkcijos – įspūdžiai apie bandymus filmuoti fotoaparatu bei kitų naudingų funkcijų paminėjimas.

•    Apibendrinimas – prieš tai išvardytų fotoaparato vertinimų santrauka ir dalinės rekomendacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nenorite skaityti viso teksto, galite dirstelti tik į apibendrintas dominančių fotoaparatų santraukas ir straipsnio pabaigoje „pagarsintus“ testo nugalėtojus.

NIKON COOLPIX S210

Kaina: 450 Lt

8 mln. taškų

3x optinis artinimas

2,5” 230 tūkst. taškų ekranas


Paprastumas

Nors tai gana subjektyvu, naudotis fotoaparatu nėra visiškai paprasta ir intuityvu. Pirmą kartą įjungę fotoaparatą, fotografuoti sugebėsite, tačiau įdomesnių režimų ir funkcijų teks paieškoti vartotojo vadove. Pastaroji nuteikia labai maloniai – visos fotoaparato galimybės paaiškintos pakankamai lakoniškai ir gana aiškiai, su iliustracijomis.

REKLAMA

Dizainas ir ergonomika

Fotoaparatą galima priskirti itin kompaktiškų fotoaparatų klasei – jis išties labai plonas ir gana lengvas. Nors daugumą kitoje fotoaparato pusėje esančių mygtukų pakankamai paprasta valdyti nykščiu, fotografavimo mygtukas yra labai plonas ir spausti jį smiliumi ne itin patogu. Ergonomikos požiūriu S210 labiausiai tiktų turintiems mažesnę plaštaką. Užkliuvo ir LCD ekranas: jis labai greitai išsitepė (nepraėjo nei pusdienis) ir pastebimai sumažėjo atkuriamo vaizdo kontrastas (kitų fotoaparatų ekranai, net ir stipriai išsitepę, neturėjo įtakos peržiūrai).

REKLAMA

Fotoaparato darbo sparta

Fokusavimo sparta nebloga – esant geram apšvietimui fotoaparatas fokusuoja apie sekundę, esant kiek prastesniam apšvietimui – apie 2 sekundes. „Makro“ režimas taip pat nesudaro keblumų, fokusavimas trunka iki sekundės. Tiesa, dirbdamas kadrų sekos režimu, „Nikon“ pasirodė gana vidutiniškai – pasiekė maždaug kadro per sekundę fotografavimo spartą, o įjungus blykstę (ypač su raudonų akių efekto šalinimo funkcija) tapo įmanoma padaryti vieną kadrą per maždaug 4–5 sekundes. Tad geriausias pasiūlymas būtų pamiršti šią funkciją, jei norite fotografuoti didesnę spartą. Apskritai darbas su fotoaparatu buvo gana sklandus – meniu, nuotraukų peržiūra vyko pakankamai sparčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Optika ir nuotraukų kokybė

S210 nuotraukų kokybė vidutiniška. Skaitmeniniai triukšmai tampa matomi esant 200 ISO, jautriui pasiekus 400 vertę triukšmus pastebi net ir neįgudusi akis, o daugiau nei 800 ISO visai nepatariama rinktis dėl išties prastų rezultatų. Tiesa, pagirtina tai, kad aparatas pats dažniau parenka mažesnį jautrį, kuriam esant nuotraukos būna itin detalios (tai rodo gerą fotoaparato objektyvo optinę kokybę).



Papildomos savybės ir funkcijos


Kad būtų lengviau fotografuoti pradedantiesiems vartotojams, į fotoaparatą įdiegtas vaizdo motyvų režimas, automatiškai parenkantis nuostatas pagal vartotojo nurodytas fotografavimo aplinkybes. Filmavimo galimybės neblogos: galima pasirinkti pageidaujamą raišką, kokybę, taip pat artinti ar tolinti filmavimo metu (tai gali ne visi fotoaparatai). Tiesa, į fotoaparatą integruota vidinė 52 MB atmintinė, kuri galėtų laikinai praversti, jei pamirštumėt atminties kortelę ar visiškai užpildytumėt turimą.

REKLAMA

Apibendrinimas

S210 galima vadinti paprastu, bet neišsiskiriančiu fotoaparatu savo klasėje. Jis būtų puikus palydovas tiems, kuriems svarbiausia – fotoaparato kompaktiškumas.

OLYMPUS FE-340

Kaina: 600 Lt

8 mln. taškų

5x optinis artinimas

2,7” 230 tūkst. taškų ekranas



Paprastumas

Fotoaparatas džiugina vartotoją gana paprasta sąsaja, todėl daugelį įprastų fotografavimo veiksmų galima atlikti net nežvilgtelėjus į vartotojo vadovą, kuris apimtimi tikriausiai išgąsdintų ne vieną pradedantįjį. Tiesa, vadovas labai išsamus, yra daug paaiškinimų ir iliustracijų, kurie besimokančiam fotografuoti neabejotinai pravers. Džiugu tai, kad FE-340 suprojektuotas taip, kad daug informacijos galima rasti pačiame fotoaparate – paspaudus specialų mygtuką galima sužinoti informaciją apie bet kurią pasirinktį (tradiciškai galima rinktis ir lietuvių kalbą). Labai praktiškas ir virtualus žinynas pradedantiesiems, kuris skirtas išsiaiškinti jūsų poreikius ir padėti išsirinkti geriausią fotografavimo režimą pagal nurodytas aplinkybes. Apibendrinant galima teigti, jog tai pats „paslaugiausias“ fotoaparatas šioje apžvalgoje.

REKLAMA

Dizainas ir ergonomika

FE-340 priklauso itin kompaktiškų fotoaparatų klasei, nors ir yra didesnis nei, tarkime, „Nikon S210“. Valdyti jį nesunku – nykščiu galima pasiekti daugelį mygtukų, o smilius „patogiai įsitaiso“ ant užrakto mygtuko. Vienintelis priekaištas – dėl fotografavimo ir nuotraukų peržiūros režimų mygtukų, kurie tokie ploni ir taip keistai išdėstyti, kad juos sunku įspausti net su nagu. Ekranas didelis ir ryškus (galima naudotis net ryškioje saulės šviesoje), meniu ir fotografavimo parametrai išdėstyti gana patogiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fotoaparato darbo sparta

Fotoaparato fokusavimo ir fotografavimo sparta kinta priklausomai nuo apšvietimo sąlygų: esant geram apšvietimui fokusavimas stebėtinai spartus, o štai prieblandoje vaizdas fokusuojamas labai lėtai. Darbas su blykste pastebimai pailgina fotografavimo trukmę, be to, blykstė palyginti greitai išsekina fotoaparato akumuliatorių. Nuotraukų peržiūra ir naršymas po meniu galėtų būti šiek tiek spartesnis, tačiau prie to gana greitai priprantama.

Optika ir nuotraukų kokybė

FE-340 nelepina gera nuotraukų kokybe – skaitmeninius triukšmus galima išvysti jau esant 200 ISO, padidinus jautrį iki 400 vaizdas (ypač šešėliuose) tampa labai prastas (menkiau apšviesti žmonės atrodo tarsi raupsuoti), na, o kai ISO 800, fotoaparatas taip stengiasi panaikinti skaitmeninius triukšmus, kad savaime „praryja“ labai daug smulkių nuotraukos detalių (žmonių veidai primena lėlių veidus).

REKLAMA

Papildomos savybės ir funkcijos

Filmavimas fotoaparatu vyko sklandžiai, kaip ir nufilmuotos medžiagos peržiūra. Filmuojant ir fotografuojant fotoaparate galima pasirinkti skaitmeninio vaizdo stabilizavimo funkciją, tačiau ji nėra tokia  efektyvi kaip optinis stabilizavimas. Be to, fotoaparatas turi ir nemažai papildomų funkcijų: nedidelę nuotraukų tvarkyklę (galima ištaisyti raudonų akių efektą, keisti nuotraukos šviesumą ir kt.), panoramos režimą (galima sujungti keletą kadrų). Pati linksmiausia aparato funkcija – veido išraiškos taisa: tiesiog pasirenkate padarytą nuotrauką ir fotoaparatas automatiškai ištaiso nuotraukoje esančio veido šypseną ar susiraukimą (tiesa, rezultatai kartais atrodo groteskiškai).

REKLAMA

Apibendrinimas

FE-340 puikus fotoaparatas, orientuotas į pradedančiuosius fotografus. Tokiems tikrai patiks aparato „paslaugumas“, paprastumas ir sąsajos lokalizacija. Na, o papildomų funkcijų gausa ir sparta tik dar labiau išplečia potencialių pirkėjų būrį.



PENTAX OPTIO E50


Kaina: 400 Lt (su 2 GB kortele)

8,1 mln. taškų

3x optinis artinimas

2,4” 110 tūkst. taškų ekranas





Paprastumas


E50 „paslaugumu“ vartotojui ir paprastumu nėmaž neišsiskiria. Yra galimybė pasirinkti „žaliąjį režimą“, neapkraunantį mažiau patyrusio vartotojo sudėtingomis nuostatomis ir duomenimis, nemažai meniu punktų iliustruoti paveikslėliais. Šiek tiek palaukus, prie pasirinkto meniu punkto pasirodo trumpas jo aprašymas –  taip pat visai maloni smulkmena.



Dizainas ir ergonomika


Fotoaparatą galima būtų priskirti kompaktinių klasei – jis nėra nei itin plonas, nei itin mažas, nors turėtų tilpti į kiek erdvesnę kišenę. Visgi jo dydis yra nemenkas privalumas – fotoaparatą labai patogu laikyti rankoje, didelius (santykinai) mygtukus lengva pasiekti ir spausti nykščiu. Tai, ko gero, vienas ergonomiškiausių šio testo fotoaparatų.



Fotoaparato darbo sparta


Deja, sparta šis „PENTAX“ modelis nepasižymi. Vaizdas ekrane pastebimai atsilieka nuo matomo vaizdo, aparatas fokusuoja labai lėtai net esant geram apšvietimui (kartais net iki 3 sekundžių). Pasitaiko net ir tokių atvejų, kai ilgai fokusavęs aparatas visgi padaro nuotrauką, nors vaizdas ir nebūna sufokusuotas. Kadrų sekos režimas taip pat neįtikėtinai lėtas – vietoj kelių kadrų per sekundę „PENTAX“ sugeba fotografuoti 1 kadro per 2 sekundes greičiu (geriausias pasiektas rezultatas). Meniu naršymo sparta vidutiniška – šiek tiek jaučiamas vėlinimas spaudinėjant mygtukus, tačiau galima prie to priprasti.

REKLAMA
REKLAMA

Optika ir nuotraukų kokybė

Šiuo fotoaparatu darytos nuotraukos atrodo prasčiausiai: esant geram apšvietimui vaizdas šiek tiek „išplautas“ (testuota buvo išties ilgai ir tai tikrai ne fotografavimo klaidos), maksimalus galimas jautris – 400 ISO (tiesa, labai ryškiai matomi skaitmeniniai triukšmai). Gerai bent jau tai, kad aparatas nesiima aktyvaus skaitmeninių triukšmų valymo, todėl nuotraukų detalumas mažėjant jautriui išlieka daugmaž pastovus.

Papildomos savybės ir funkcijos

Papildomos funkcijos panašios į varžovų: E50 turi vidinę nuotraukų tvarkyklę (tiesa, labai paprastą), nuotraukų peržiūros režimu leidžia naudoti kalendorių (patogu peržiūrėti konkrečios dienos nuotraukas), yra „atminties“ režimas – prieš išjungiant aparatą įsimenamos vartotojo pasirinktų fotografavimų parametrų reikšmės (jų nereikia nustatinėti iš naujo įjungus fotoaparatą). Iš filmavimo nuostatų galima pasirinkti skiriamąją gebą (deja, negalima pasirinkti vaizdo glaudinimo lygio), o pats filmavimas vyksta sklandžiai.

Apibendrinimas

Deja, E50 neįstengia konkuruoti su kitais fotoaparatais. Dėl prastos nuotraukų kokybės, itin lėto fotografavimo ir neįspūdingų papildomų funkcijų fotoaparatas užima vieną paskutiniųjų vietų šiame teste. Tiesa, jis gerokai pigesnis už daugelį testo dalyvių, be to, į komplektą įeina 2 GB SD kortelė.



FUJIFILM FINEPIX J50


Kaina: 570 Lt (su 1 GB kortele)

8,2 mln. taškų

5x optinis artinimas

2,7” 230 tūkst. taškų ekranas

REKLAMA

Paprastumas

Iš pirmo žvilgsnio J50 labiau tinkamas šiek tiek pažengusiems vartotojams – meniu lakoniškas, nėra besaikio piktogramų ir paveikslėlių naudojimo funkcijoms pavaizduoti. Na, o panaršius ilgiau galima atrasti ir naujokams skirtų naudingų savybių – gana daug kur subtiliai paslėpti meniu paaiškinimai, įdiegtas ir visiškai automatinis fotografavimo režimas.



Dizainas ir ergonomika


Ergonomikos ir dizaino požiūriu tiesiog nėra prie ko prikibti – korpusas optimalaus dydžio, turi didelį ir aiškų ekraną, mygtukai lengvai pasiekiami ir spaudžiami. Trumpai tariant, gamintojai išties pasistengė sukurti patogų fotoaparatą.

Fotoaparato darbo sparta

Fotoaparatas pakankamai spartus. Ekrane vaizdas atkuriamas beveik be vėlinimo, fokusavimas trunka apie sekundę, be delsimo galima naršyti ir meniu. Tiesa, niekaip nepavyko pakeisti ką tik nufotografuoto kadro rodymo laiko – kaskart nuotrauka ekrane buvo rodoma maždaug pusantros sekundės (tai labai sulėtina fotografavimą) ir neilgai trukus tai ėmė erzinti. Kadrų sekos režimu fotoaparatas fotografuoja maždaug 1 kadro per sekundę sparta – tai gana įprasta tokio lygio aparatams.

REKLAMA

Optika ir nuotraukų kokybė

„Fujifilm“ pastaraisiais metais išgarsėjo kaip firma, gaminanti kompaktinius fotoaparatus, gebančius išgauti puikią nuotraukų kokybę net ir esant didesniam jautriui. Deja, šie pokyčiai būdingi tik šiek tiek aukštesnės klasės fotoaparatams, tad J50 nuotraukų kokybė esant didesniam jautriui visai nežavi – pasirinkus 400 ISO, skaitmeniniai triukšmai kuo puikiausiai matomi, o vaizdą gadina dar ir nežinia iš kur atsiradęs grūdėtumas, pastebimas pasirinkus beveik bet kurią jautrio vertę. Atrodytų, kad „Fujifilm“ į šį fotoaparatą įdiegė nepakankamai gerą nuotraukų apdorojimo procesorių. Tiesa, kaip ir „Olympus FE-340“, šis fotoaparatas pasižymi didžiausio optinio vaizdo priartinimo galimybe (palyginti su kitais varžovais).



Papildomos savybės ir funkcijos


Pakankamai geras (nors ir nebe naujas) gamintojų sprendimas – fotoaparate leisti naudoti tiek SD, tiek XD tipo atminties korteles. Peržiūrint nuotraukas siūloma ir kalendoriaus funkcija (galima peržiūrėti konkrečios dienos nuotraukas), nors tai įgyvendinta ne taip patogiai, kaip kituose testo fotoaparatuose. Filmavimo funkcionalumu J50 nepasižymi, galimas tik vienintelis filmavimo variantas – maža skiriamoji (320x240), 30 kadrų per sekundę sparta, gana prasta vaizdo kokybė. Iš pradžių atrodęs naudingas, spartusis ekrano pašviesinimas pasirodė esąs visiškai bevertis – ekranas pašviesinamas programiniu būdu, dėl to stipriai suprastėja matomo vaizdo kokybė (sunku įsivaizduoti, kam išvis reikalinga tokia programinė funkcija).

REKLAMA

Apibendrinimas

J50 galima vadinti idealiu šio lyginamojo testo vidutinioku: fotoaparatas nėra nei labai spartus, nei perdėm lėtas, jis taip pat nepasižymi išskirtiniu funkcionalumu ar įspūdinga nuotraukų kokybe. Trumpai tariant, tai nėra blogas fotoaparatas, bet už tokią kainą galima rasti ir geresnį variantą.



CASIO EX-Z80


Kaina: 550 Lt

8,1 mln. taškų

3x optinis artinimas

2,6” 115 tūkst. taškų ekranas

Paprastumas

EX-Z80 nėra toks paprastas ir patogus naujokams kaip kiti teste dalyvavę fotoaparatai. Meniu daugiau orientuotas į pažengusį vartotoją (ar bent jau tokį, kuris prieš naudodamasis pasiskaito instrukciją). Paprastai suvokiamų paveikslėlių ar įdiegto funkcijų paaiškinimo nėra. Yra ir visiškai automatinio fotografavimo režimas, tačiau jis nėra labai išskirtas ir pastebimas. Norintiems tik paspausti mygtuką, turėtų patikti pagal situaciją suderintų režimų gausa (saulėlydis, vaikai, fejerverkai ir kt.), tačiau jų tiek daug, kad jie gali imti gluminti vertinančius paprastumą.

Dizainas ir ergonomika

Kadangi aparatas priklauso itin kompaktiškų fotoaparatų klasei (itin plonas ir mažas), neišvengiamai teko sumažinti jo mygtukus. Stebėtina, tačiau net būdami itin maži ir sugrūsti, mygtukai lengvai pasiekiami ir patogiai spaudžiami. Šiek tiek priekaištauti galima būtų dėl kryptinių mygtukų, kurie geriau pritaikyti mažiems arba ploniems pirštams. Ergonomikos požiūriu aparatas patogus – jį lengva paimti, nuotraukas patogu peržiūrinėti dideliame ekrane. Tiesa, esant stipresniam apšvietimui vaizdas ekrane atrodo „sulietas“, todėl sunku greitai nustatyti, ar nufotografuotas kadras buvo tiksliai sufokusuotas. Deja, šioje vietoje gamintojai, matyt, nusprendė pataupyti ir į fotoaparatą įdėjo nors ir didelį, bet mažos skiriamosios gebos ekraną.

REKLAMA

Fotoaparato darbo sparta

EX-Z80 – bene sparčiausiai veikiantis iš visų apžvelgtų fotoaparatų. Gerą įspūdį paliko spartus vaizdo tolinimas/artinimas, maža fotoaparato parengties trukmė ir neįprastai greita nuotraukų peržiūra. Ekrane atkuriamo vaizdo vėlinimas vos juntamas. Dar įspūdingesnė fokusavimo sparta: EX-Z80 tamsoje fokusuoja sparčiau nei dauguma jo varžovų esant geram apšvietimui. Fotografavimo sparta taip pat  nekelia abejonių: įjungus kadrų sekos režimą ir nuotraukų skiriamąją gebą sumažinus iki 2 mln. taškų, fotoaparatas gali fotografuoti maždaug 4–5 kadrų per sekundę sparta. Tiesa, skiriamajai gebai didėjant fotografavimo sparta atitinkamai mažėja, tačiau nepaisant to rezultatas labai geras tokios klasės aparatui. Dar viena įdomi savybė – kadrų sekos su blykste režimas (galimybė padaryti kelių kadrų seką naudojant blykstę). To nemoka net ir nemažai aukštesnės klasės fotoaparatų.

Optika ir nuotraukų kokybė

Nuotraukos nedžiugina taip, kaip fotoaparato sparta. Skaitmeniniai triukšmai ima gerai matytis jautriui pasiekus 400 ISO, pastebimas mažas nuotraukų detalumas, o vaizdas, kaip ir „Fujifilm J50“, atrodo per stipriai apdorotas ne itin kokybiško fotoaparato procesoriaus.



Papildomos savybės ir funkcijos


Kaip ir kai kuriuose kituose fotoaparatuose, yra nuotraukų peržiūra kalendoriaus pavidalu (beje, išties patogi), taip pat aparatas gali įsiminti daug parametrų ir išsaugoti juos iki kito įjungimo ir fotografavimo. Tradiciškai įdiegta galimybė automatiškai užfiksuoti kadrą vos tik fotografuojami žmonės ima šypsotis. Filmavimo režimu galima pasirinkti tiek filmavimo raišką, tiek glaudinimo lygį, yra ir speciali „Youtube“ filmavimo funkcija, skirta automatiškai paruošti nufilmuotus vaizdus įkėlimui į „Youtube“. Be to, integruota ir nedidelė  vaizdo įrašų tvarkyklė filmukams trumpinti, karpyti ar sujungti.

REKLAMA

Apibendrinimas

EX-Z80 neabejotinai pats sparčiausias šio testo fotoaparatas. Jis nėra toks „paslaugus“ kaip kai kurie varžovai, tačiau kompaktiškumas, gera ergonomika ir jau ne kartą minėta sparta galėtų sudominti net ir pažengusius fotografus, norinčius turėti nebrangų atsarginį fotoaparatą.



PRAKTICA LUXMEDIA 8403


Kaina: 400 Lt

8 mln. taškų

3x optinis artinimas

3” ekranas



Paprastumas

Vargu ar šį „Praktica“ modelį galima būtų vadinti labai patogiu fotoaparatu. Nors jis turi automatinio fotografavimo režimą, pastarasis ganėtinai keblus. Vadinamoji „šypsenos“ funkcija tiesiog paslepia daugelį ekrane rodomų fotografavimo parametrų, bet nesuteikia daugiau aiškumo ar papildomos automatikos, palyginti su įprastu fotografavimu kitais režimais. Aparato meniu valdymas nei labai patogus, nei intuityvus (visiška priešingybė „Olympus“ fotoaparatų ideologijai). Prie „Praktica 8403“ pridedama 6 lapų „sparčiojo naudojimosi“ instrukcija, kurios turėtų pakakti bent šiek tiek su fotografija susijusiems vartotojams, o išsamų vartotojo vadovą galima rasti pridėtame kompaktiniame diske.



Dizainas ir ergonomika


Ergonomikos požiūriu fotoaparatas „suręstas“ neblogai – jokių didesnių trūkumų nepastebėta. Mygtukus spausti patogu, ekranas didelis ir ryškus. Nors tai subjektyvu, „Praktica 8403“ galima vadinti ir vienu stilingiausių šios apžvalgos fotoaparatų.

REKLAMA

Fotoaparato darbo sparta

Tiek fokusavimo, tiek fotografavimo sparta nėra didelė. Esant geram apšvietimui, objektui sufokusuoti prireikia maždaug 1–2 sekundžių ir bent dvigubai prieblandoje. Kadrų sekos režimu fotoaparatas vos „išspaudžia“ kadrą per sekundę (dažniausiai sparta būna dar mažesnė) esant standartinei aparato skiriamajai gebai (8 mln. taškų). Ekranas taip pat neblizga: vaizdo vėlinimas juntamas net fotografuojant gerai apšviestoje aplinkoje.

Optika ir nuotraukų kokybė

Turint omeny gamintojo padėtį rinkoje, „Praktica 8403“ galima laikyti neblogu varžovu kitų gamintojų  fotoaparatams: nuotraukų detalumas neblogas, o skaitmeniniai triukšmai gerai valdomi net ir esant 400 ISO (tiesa, šešėliuose ar mažiau apšviestose vietose triukšmai ima gadinti nuotraukų kokybę ir esant 200 ISO).

Papildomos savybės ir funkcijos

Funkcionalumas panašus į kitų varžovų. Garso komentarai prie nuotraukų, panoramos, veido/šypsenos  fokusavimo  režimas. Kiek naudingesnės savybės – integruota raudonų akių efekto šalinimo programa ir  rankinių fotografavimo parametrų (diafragmos ir išlaikymo) pasirinkimo galimybė. Tiesa, pastaroji tokia ribota, kad net galima būtų suabejoti režimo tikslingumu. Filmavimo režimas skurdokas, galima keisti tik skiriamąją gebą (glaudinimo lygio pasirinkimas nenumatytas).

Apibendrinimas

Savo savybėmis „Praktica 8403“ nesiskiria nuo vidutinio šios klasės fotoaparato, tačiau pirkėjus gali sužavėti patrauklesne kaina, dideliu ekranu ir išskirtiniu dizainu – tai bene stipriausioji fotoaparato pusė.



CANON POWERSHOT A470


Kaina: 350 Lt

7,1 mln. taškų

3,4x optinis artinimas

2,5” 115 tūkst. taškų ekranas



Paprastumas

„Canon“ fotoaparatų ideologiją turbūt geriausiai apibūdintų žodis „minimalizmas“. Meniu nėra užgriozdintas nuostatomis, jos patogiai išdėstytos ir greitai pasiekiamos. Galbūt tik mažiau įgudę vartotojai pasiges daugiau paaiškinimų ar vaizdinių. Kaip ir visuose fotoaparatuose, į pastarąjį įdiegtas visiškai automatinio fotografavimo režimas, tiesa, niekuo neišsiskiriantis, o tik pasižymintis mažesniu pasirenkamų nuostatų skaičiumi.

Dizainas ir ergonomika

Ergonomikos požiūriu A470 sukelia dvejopą įspūdį: nors mygtukai ir meniu patogūs, fotoaparato dizainas kiek neįprastas – korpusas storas, aptakus ir beveik cilindro formos. Tokį geriau nešiotis specialiame fotoaparato dėkle, nei bandyti įgrūsti kad ir į talpesnę kišenę. Beje, aparatą galima įsigyti 5 skirtingų spalvų korpusais, šiuolaikiniam vartotojui tai gana svarbi detalė.

Fotoaparato darbo sparta

Fotoaparato sparta vidutinė. Labiausiai dėmesį patraukė itin lėtas ir nepaprastai triukšmingas vaizdo tolinimas ir artinimas. Likę parametrai niekuo neišsiskiriantys: kadrų sekos režimu aparatas fotografuoja maždaug 1 kadro per sekundę sparta, ekrano vaizdo vėlinimas gana nedidelis.

Optika ir nuotraukų kokybė

„Canon“, kaip ir „PENTAX“, pasirinko neagresyvų skaitmeninių triukšmų šalinimo būdą, leidžiantį atkurti  pakankamai detalų vaizdą. Fotoaparatas daro kuo puikiausias nuotraukas esant ISO 200, neblogi rezultatai gaunami ir esant 400 ISO, na, o pasirinkus kritinę vertę (1600 ISO) vaizdą išties stipriai užgožia skaitmeniniai triukšmai, tačiau nuotraukos detalumas išlieka santykinai didelis.

Papildomos savybės ir funkcijos

Jomis aparatas nelepina. Reikšmingiausios papildomos funkcijos – „super makro“ režimas, įgalinantis fotografuoti objektus iš labai arti (kone ant objektyvo esančius), ir paprasta intervalinio fotografavimo funkcija (galimybė padaryti keletą kadrų kas kelias sekundes). Taip pat yra veidų fokusavimo režimas bei iš anksto nustatytų parametrų rinkiniai pagal pasirinktas fotografavimo sąlygas (tiesa, palyginti su kitais fotoaparatais, rinkinių nėra daug). Deja, didesne raiška (640x480) fotoaparatas filmuoti tesugeba tik 20 kadrų per sekundę sparta (dėl to įrašas nebus itin sklandus), kiti varžovai leido rinktis ir 30 kadrų per sekundę filmavimo spartą.



Apibendrinimas


Minimalistinis A470 – gana viliojantis pasirinkimas. Už itin patrauklią kainą užtikrinama pakankamai gera nuotraukų kokybė, vidutinė sparta ir galimybė pasirinkti korpuso spalvą. Šis „Canon“ modelis galėtų sudominti ir tėvelius, norinčius fotografija susidomėjusioms atžaloms padovanoti nebrangų fotoaparatą.



SONY CYBER-SHOT DSC-W110


Kaina: 540 Lt

7,2 mln. taškų

4x optinis artinimas

2,5” 115 tūkst. taškų ekranas

Paprastumas

DSC-W110 truputį kitoks. Naršant po aparatą pasirodė, kad sąsają „Sony“ kūrė visiškai neatsižvelgdama  į konkurentus, todėl iš pradžių buvo sunkoka prie jo priprasti (nors tai tėra laiko klausimas). Deja, kai kurie naudingi meniu punktai pakankamai giliai paslėpti, todėl sąsajos savitumą laikyčiau nežymiu trūkumu. Džiugu, kad aparatas šiek tiek padeda vartotojui – dažniausiai automatiškai atsiranda pagrindinių meniu punktų paaiškinimai. Fotoaparato instrukcija nedidelė, o prie aparato pridedame kompaktiniame diske yra įdomi vizuali mokomoji programa, paaiškinanti, kaip daryti kokybiškus kadrus. Aparate taip pat yra 2 automatiniai fotografavimo režimai: vienas įprastas automatinis, o kitas identiškas, tik paslepiantis didesnę dalį ekrane esančių parametrų.

Dizainas ir ergonomika

Aparatą patogu laikyti, tačiau bendrą įspūdį šiek tiek gadina labai maži mygtukai. Tai trukdo, kai reikia greitai perjungti režimą ar įjungti papildomą funkciją. Fotoaparato ekranas didelis, aiškus ir pateikia nemažai informacijos. Nepavyko rasti, kaip parinkti tik centrinio fokusavimo tašką ar išjungti fokusavimo taškų rodymą – pastarieji tiesiogine šio žodžio prasme užgožia fotografuojamus objektus.

Fotoaparato darbo sparta

Bendra fotoaparato sparta šiek tiek didesnė už vidutinę šioje klasėje: fokusavimas trunka mažiau nei sekundę, įprasta fotografavimo sparta taip pat gana nebloga, o kadrų sekos režimu fotografuoti galima kiek didesne nei 1 kadro per sekundę sparta. Ekrano vaizdo vėlinimas pastebimas tik esant prastesniam apšvietimui, vaizdo tolinimo ir artinimo sparta nenuvylė.

Optika ir nuotraukų kokybė

W110 fotografuojamo vaizdo kokybę galima vertinti dviprasmiškai: nors aparatu galima gauti kuo puikiausius rezultatus, kai jautris – 400 ISO arba mažesnis, jį padidinus iki 800, labai stipriai mąžta  nuotraukų detalumas. Procesoriui šalinant triukšmus, akivaizdžiai prarandamos smulkios vaizdo detalės.



Papildomos savybės ir funkcijos


Keista, kad net pavarčius fotoaparato instrukciją nepavyko rasti nieko įdomaus, išskyrus fokusavimą atsižvelgiant į kadre esančių žmonių šypsenas. Galbūt šiek tiek dėmesio vertas išplėtotas nuotraukų peržiūros režimas prijungus aparatą prie televizoriaus.

Apibendrinimas

DSC-W110 galima priskirti prie fotoaparatų „vidutiniokų“. Jis nepasižymi nei išskirtine sparta, nei papildomų funkcijų gausa. Nuotraukų kokybė ir fotoaparato ergonomika taip pat paliko gana dviprasmišką įspūdį.

CANON POWERSHOT A590 IS

Kaina: 500 Lt

8 mln. taškų

4x optinis artinimas

2,5” 115 tūkst. taškų ekranas

Paprastumas

Kaip ir „Canon A470“, pasižymi minimalizmu. Beveik jokių meniu paaiškinimų (tai nėra itin naudinga pradedantiesiems), bet sąsaja pakankamai intuityvi, o daugumą funkcijų galima rasti labai greitai. Prie aparato buvo pridėta tik sutrumpinta lietuviška instrukcija (quick guide), kurios visiškai pakanka norint greitai išmokti naudotis fotoaparatu (išsamus vadovas kompaktiniame diske). Kaip ir kai kurių varžovų fotoaparatuose, rasite 2 naujokams skirtus režimus: visiškai automatinio fotografavimo ir tokį patį režimą, tik paslepiantį beveik visą informaciją apie fotografavimo parametrus.



Dizainas ir ergonomika


Ergonomikos požiūriu aparatas pagamintas išties neblogai: mygtukai dideli ir patogūs, paimti fotoaparatą į ranką – tikras malonumas. Tiesa, korpusas kiek „gremėzdiškas“ – be dėklo išsiversti bus sunku.



Fotoaparato darbo sparta


Daug panašumo į „Canon A470“ – toks pat lėtas vaizdo priartinimas ir atitolinimas, juntamas nemažas vaizdo vėlinimas ekrane (tiesa, esant prastam apšvietimui vėlinimas kur kas mažesnis nei varžovų). Kadrų sekos režimu aparatas dirba kur kas sparčiau – esant geram apšvietimui galima pasiekti iki 2 ar 2,5 kadro per sekundę fotografavimo spartą. Šiek tiek spartesnė ir nuotraukų peržiūra (ypač vaizdo didinimas/mažinimas).

Optika ir nuotraukų kokybė

Pagirtina, kad į ne itin brangų fotoaparatą „Canon“ įdėjo objektyvą su optine vaizdo stabilizavimo sistema, kuri yra kur kas efektyvesnė nei kiti stabilizacijos būdai. Tiesa, įspūdinga nuotraukų kokybe A590 IS nepasižymi: triukšmus galima pastebėti jau esant 200 ISO, o didinant jautrį jų įtaka pastebimai didėja.

Papildomos savybės ir funkcijos

Papildomų funkcijų gausa aparatas nepasižymi, tačiau turi įdiegtą jau gana daug kur matytą vidinę nuotraukų tvarkyklę (tiesa, gebančią tik panaikinti raudonų akių efektą ir sumažinti nuotraukas) ir balso komentarų funkciją. Yra rečiau pasitaikanti galimybė rūšiuoti nuotraukas pagal kategorijas, na, o filmavimas identiškas A470 – geresne kokybe įmanoma filmuoti tik 20 kadrų per sekundę sparta. Tiesa, fotoaparatas turi papildomą galimybę pasirinkti ne tik jautrį, bet ir kitus fotografavimo parametrus (diafragmą ir išlaikymą).

Apibendrinimas

A590 IS yra šiek tiek patobulinta A470 modifikacija, kuriai būdinga integruota optinė vaizdo stabilizavimo sistema ir truputį didesnė fotografavimo sparta. Visgi dėl ne itin įspūdingos nuotraukų kokybės ir per daug minimalistinės sąsajos sunku jį rekomenduoti paprastumo trokštantiems pradedantiesiems fotografams. Galbūt toks aparatas praverstų besimokantiems fotografijos, tačiau negalintiems skirti daug lėšų fotografijos įrangai.

OLYMPUS µ 1030 SW

Kaina: 1250 Lt

10,1 mln. taškų

3,6x optinis artinimas

2,7” 230 tūkst. taškų ekranas



Paprastumas

Kaip ir FE-340, šis modelis pasižymi puikia vartotojo sąsaja: įdiegta visapusiška pagalbos sistema, išplėtotas, bet lengvai suprantamas meniu ir galimybė pasirinkti lietuvių kalbą. Daug informacijos rasite pačiame fotoaparate, tad 80 psl. instrukcijos daugeliui neprireiks.

Dizainas ir ergonomika

1030 SW galima laikyti atspariausiu fotoaparatu rinkoje. Juo galima fotografuoti po vandeniu, o atsidūrus ekstremaliose situacijose nereikia per daug sukti galvos dėl fotoaparato patvarumo – korpusas gali atlaikyti iki 100 kg gniuždymo jėgą bei kritimą iš 2 m aukščio. Atrodytų, kad toks mechaninis atsparumas turėtų stipriai sumažinti fotoaparato ergonomiką, tačiau yra priešingai – naudotis 1030 SW patogu ir paprasta. Mygtukai, nors ir maži, yra patogūs ir tikslūs, be to, nėra sugrūsti vienoje vietoje. Ekranas didelis, aiškus ir ryškus. Fotografuoti išties smagu.



Fotoaparato darbo sparta


Sparta vidutinė. Labiausiai nuvylė itin lėtas ir triukšmingas vaizdo tolinimas ir artinimas. Likę parametrai niekuo neišsiskiria: kadrų sekos režimu aparatas fotografuoja maždaug 1 kadro per sekundę sparta, ekrane atkuriamo vaizdo vėlinimas gana nedidelis.

Optika ir nuotraukų kokybė

Nors 1030 SW derėtų priskirti aukštesnės klasės fotoaparatams, gali būti, jog jo vaizdo jutiklis panašus į tą, kuris integruotas į FE-340. Skaitmeniniai triukšmai ryškiai matomi jautrį padidinus iki 400 ISO, o vaizdas labai suprastėja jautriui pasiekus 800 ISO (tiesa, nuotraukų detalumas didinant jautrį beveik nekinta).

Papildomos savybės ir funkcijos

Fotoaparatas pakankamai unikalus, pagrindinė jo paskirtis – fotografavimas ekstremaliomis sąlygomis. Šalia blykstės turi papildomai įmontuotą LED (šviesos diodo) „prožektoriuką“, skirtą makrofotografavimui. Juo naudotis patogiau nei blykste, nes toks šviesos šaltinis skleidžia pastovią šviesą ir fotografui lengviau kadruoti ir stebėti apšvietimą. Yra ir „super makro“ režimas, bet mūsų požiūriu jis nėra toks įspūdingas kaip „Canon A470“. Filmavimo parametrų nėra daug – galima pasirinkti tik filmavimo raišką.

Apibendrinimas

1030 SW geras ir patogus kompaktinis fotoaparatas. Dėl ypatingo mechaninio atsparumo ir vandeniui nepralaidaus korpuso juo galima fotografuoti ekstremaliose situacijose. Minėtos savybės neabejotinai praverstų kelionėse.



PENTAX OPTIO W30


Kaina: 800 Lt

7,1 mln. taškų

3x optinis artinimas

2,5” 115 tūkst. taškų ekranas

Paprastumas

W30 labai panašus į E50: yra „žaliasis režimas“ nepatyrusiems vartotojams, meniu iliustruotas tais pačiais paveikslėliais. Kadangi šis fotoaparatas yra aukštesnės klasės nei E50, meniu praturtintas papildomomis nuostatomis, tačiau jų nėra daug, tad jos neturėtų gluminti net ir naujokų. Prie aparato pridėta instrukcija atrodo išties grėsmingai – net 200 puslapių.

Dizainas ir ergonomika

Kadangi šis fotoaparatas yra atsparus vandeniui, jo konstrukcija šiek tiek skiriasi nuo įprastų aparatų: ekranas, mygtukai ir visos angos yra papildomai apsaugotos nuo vandens. Deja, dėl šių patobulinimų spausti mygtukus labai sunku. Derėtų paminėti, kad dėl gana ištempto korpuso kur kas patogiau fotoaparatą laikyti ne viena, o abiem rankomis (taip patogu fotografuoti ir po vandeniu).

Fotoaparato darbo sparta

W30 šiek tiek spartesnis už E50, tačiau tik vidutiniškos spartos lyginant su kitais varžovais. Fokusavimo sparta nėra įspūdinga, pasitaikydavo atvejų, kai fotoaparatas fokusuodavo net iki 6 sekundžių. Tiesa, kuomet aparatas pradeda fokusuoti, neveikia joks mygtukas – tai ypač erzina prireikus atlikti kitą veiksmą (pavyzdžiui, įjungti nuotraukų peržiūros režimą). Kadrų sekos režimu aparatas sugeba užfiksuoti maždaug 1 kadrą per sekundę. Nuotraukų peržiūros sparta gana vidutiniška, šiuo režimu  tolinimo/artinimo procesas vyksta lėtokai (tiesa, situaciją pataiso specifinė sparčiojo artinimo funkcija). Meniu naršymo operatyvumas pakankamas, ekrane vėlinimas beveik nejuntamas.

Optika ir nuotraukų kokybė

Kad W30 yra šiek tiek aukštesnės klasės nei E50, galima įsitikinti žiūrint juo darytas nuotraukas: jos pakankamai detalios, skaitmeniniai triukšmai tik šiek tiek pastebimi esant ISO 400 ir, galima sakyti, nėra kritiškai dideli net jautriui pasiekus 800 ISO.

Papildomos savybės ir funkcijos

Vienas iš pagrindinių šio fotoaparatų privalumų – papildomų funkcijų gausa. Visų pirma, aparatas sėkmingai gali fotografuoti po vandeniu, pakankamai gerai išvystytas filmavimo režimas (galimybė pasirinkti ne tik skiriamąją gebą, bet ir vaizdo glaudinimo kokybę), filmavimo metu galima greitai daryti momentines nuotraukas. Gana įdomios ir rečiau fotoaparatuose randamos funkcijos – žadintuvas ir vidinis ištrintų nuotraukų atkūrimas (patogu, jei netyčia ištrynėte nuotrauką ir norėtumėte ją iškart atkurti). Visai naudinga intervalinio fotografavimo funkcija, kuomet aparatas automatiškai fotografuoja tam tikrais pasirenkamais laiko tarpais. Įdomi ir garso komentarų funkcija, leidžianti kiekvienai nuotraukai priskirti po garso įrašą. Aparato mikrofonas labai jautrus, todėl įrašuose aiškiai ir garsiai girdimi triukšmai, kylantys  aparato laikymo metu. Kaip ir E50, W30 turi „atminties“ funkciją, leidžiančią išsaugoti pasirinktus fotografavimo parametrus, kad jų nereikėtų iš naujo nustatinėti kitą kartą įjungus fotoaparatą.

Apibendrinimas

Nors W30 ir priklauso aukštesnės klasės fotoaparatams, daug gerų žodžių apie jį pasakyti būtų sunku. Žinoma, fotoaparato nuotraukų kokybė ir papildomų funkcijų gausa gali greitai sužavėti daugelį, bet prieš perkant būtinai reikėtų apžiūrėti ar nekliūva neįprasta fotoaparato ergonomika ir ar tenkina fotografavimo sparta. Tai nėra labai blogas povandeninis fotoaparatas, tačiau savo savybėmis jis nusileidžia analogiškos paskirties, bet dar atsparesniam, patogesniam ir kur kas „paslaugesniam“ „Olympus 1030 SW“. Tiesa, eiliniam mėgėjui bus labai sunku ignoruoti kainų skirtumą, kurį teks pakloti už minėtus „Olympus“ pranašumus.

Nugalėtojai ir paskutinės pastabos

Atrodytų, pigūs fotoaparatai turėtų pasižymėti labai panašiomis galimybėmis, tačiau jų gamintojai vis dar sugeba nustebinti vartotojus ir išleisti į rinką pakankamai skirtingų ir konkurencingų modelių. Bene geriausiai iš visų fotoaparatų pasirodė abu „Olympus“ modeliai, kuriuos galima drąsiai rekomenduoti pradedantiesiems fotografams, na, o taupiems „profesionalams“ geriausia alternatyva būtų spartusis „Casio EX-Z80“. Palyginimo metu taip pat buvo pastebėta, kad beveik visi fotoaparatai ties 400 ISO jautrio reikšme pasiekia „priimtinų“ nuotraukų ribą – ją peržengus vaizdas netenka detalumo arba prastėja nuo skaitmeninių triukšmų. Keista, kad kai kurių fotoaparatų meniu siūlo riktis ir 3200 ISO nuostatą, tačiau tai tik eilinis žmonių mulkinimas – tokios nuotraukos primena skaitmeninį košmarą ir yra bevertės. Ne mažiau stebina ir gamintojų požiūris į atminties korteles: jie iki šiol mano, kad prie fotoaparato pridėta 32 MB atminties kortelė gali būti naudinga vartotojui. Turint omeny, kad į ją dažniausiai telpa tik keliolika nuotraukų, o nauja 512 MB kortelė (šiuo atveju SD tipo) kainuoja tik 10–20 Lt, tokią gamintojų politiką galima suprasti tik kaip nepagarbą gamtai (į komplektą įeinančias korteles vartotojai dažniausiai išmeta).

Mikas Binkis

Žurnalas „Foto“, 2008 Nr. 5.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų