REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusikalstamos veikos požymių turintis alkoholinių gėrimų gamintojos „Alita“ privatizavimo tyrimas nejuda iš vietos. Neteisėtą vieno dalyvio pašalinimą iš konkurso tiriantys prokurorai siuntinėja teisinės pagalbos prašymus į Šveicariją ir Italiją, bet aiškių atsakymų nesulaukia, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą prokurorai pradėjo dar 2006-ųjų lapkritį. Netrukus buvo paprašyta šveicarų ir italų teisėsaugininkų pagalbos apklausti liudytojus, tačiau rezultatų tai kol kas nedavė.

REKLAMA

„Iš pradžių negavome atsakymų. Siuntėme papildomus prašymus - dalį atsakymų gavome, dalies - ne. Siunčiame priminimus“, - LŽ sakė tyrimą kuruojantis Vilniaus apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo skyriaus prokuroras Dainius Vilimas.

Jis neprognozavo, kada bus galima tęsti tyrimą. „Šveicarija juk ne Lietuva, ji net ne Europos Sąjungos narė“, - pabrėžė D.Vilimas.

Priminsime, kad šis prokuroras tyrė ir viešbučio „Draugystė“ privatizavimo bylą. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas 2006-ųjų žiemą, nes nerasta įrodymų, kad tuometis prezidentas Algirdas Brazauskas būtų „padėjęs“ įsigyti šį pastatą dabartinei savo žmonai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Kriminalistikos ir baudžiamojo proceso katedros vedėjas Remigijus Merkevičius aiškina, kad dvejus metus trunkantis ikiteisminis tyrimas ekonominėse bylose - normalus reiškinys.

„Jeigu byloje yra teisinės pagalbos arba ekstradicijos prašymų, toks procesas gali būti ilgesnis. Tai pateisinama“, - sakė jis LŽ. Anot docento, 4-5 metai - ekonominių bylų vidurkis.

2003 metais įvykęs „Alitos“ privatizavimas sujudino įvairias valstybės institucijas, ketverius metus nedavė ramybės politikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad privatizavimo konkurso nugalėtoju iš pradžių buvo pripažintas italų verslininkas Luigiterzo Bosca, nes pasiūlė didžiausią kainą - apie 90 mln. litų. Tačiau pasirodžius policijos pažymai, kad verslininkas gali būti susijęs su nusikaltėliais, tuometis premjeras A.Brazauskas konkursą sustabdė.

Netrukus bendrovę už kiek daugiau nei 58 mln. litų nusipirko iš pradžių ketvirtojoje vietoje buvęs „Alitos“ direktorių konsorciumas. Stebėdamos šiuos įvykius, į bendrovės akcijų pardavimą įsikišo Seimo Antikorupcijos komisija ir Generalinė prokuratūra. Ši paskelbė, kad „Alita“ privatizuota neteisėtai. Vėliau L.Bosca iš Lietuvos valstybės prisiteisė 1,7 mln. litų už neteisėtą pašalinimą iš šio konkurso.

REKLAMA

Byla netruko pasinaudoti ir politikai. Rolandui Paksui būnant prezidentu, Albertas Sereika iš Valstybės saugumo departamento (VSD) paėmė dokumentus, susijusius su „Alitos“ privatizavimo aplinkybėmis. Tada R.Paksas teigė regėjęs dvi tokio paties šifro ir datos VSD pažymas. Tik vienoje jų buvo minimos aukštų pareigūnų pavardės, kitoje - ne.

Dar vėliau Seimo laikinoji tyrimo komisija nustatė, kad parduodant „Alitą“ buvo padaryta 36 mln. litų žalos valstybei ir dėl to esą kalta tuo metu dirbusi Vyriausybė bei Valstybės turto fondas. Pernai vasarą Darbo partija inicijavo interpeliaciją keturiems praėjusios ir šios Vyriausybės ministrams, kurie suraitė savo parašus po šiuo privatizavimo sandoriu. Tačiau interpeliacija nepavyko.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų