REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šimtai grybautojų ir tūkstančiai smalsuolių savaitgalį klegėjo Varėnoje. Grybų šįkart surinkta perpus mažiau nei pernai. Užtat politikų čia „užderėjo“ kaip niekada gausiai - juk artėja rinkimai, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Jau tryliktą kartą paskutinį rugsėjo šeštadienį grybų sostine tituluojama Varėna sulaukė daugybės svečių iš visos Lietuvos ir užsienio. Daugeliui jų Grybų šventė - ne tik pramoga, bet ir galimybė susitikti su giminėms bei draugais.

REKLAMA

Laukimas neprailgo

Šventė prasidėjo septintą valandą ryto Žiūrų kaime - vyko šeštasis tarptautinis grybavimo čempionatas. Vyriausiajam teisėjui - Varėnos vicemerui Alvydui Valeišai nuspaudus startinio pistoleto gaiduką, Puvočių miškuose pasklido beveik pustrečio šimto grybautojų, susiskirsčiusių į 60 komandų.

Kadangi grybų nebuvo daug, čempionato dalyviams teko gerokai pasistengti ir atidžiai apžiūrėti kiekvieną miško samanų lopinėlį. Priešingu atveju grėsė ne itin garbingai grįžti tuščiu krepšiu.

REKLAMA
REKLAMA

Kol azartiškiausieji pustrečios valandos grybavo, palaikymo komandas linksmino Žiūrų kaimo moterų ir Varėnos vaikų šokių „Serbentos“ ansambliai. Visi buvo vaišinami ant laužo virta grybiene ir tradiciniais dzūkiškais valgiais - namine duona, grikine boba. Sužvarbusieji šildėsi gurkšnodami namine degtine pastiprintą žolelių arbatą.

Dešimtys politikų

Seimo nariai ir pretenduojantys jais tapti politikai nepraleido progos prieš pat rinkimus apsilankyti tokioje didelėje šventėje ir bent netiesiogiai pareklamuoti save ar atstovaujamą partiją. Šįkart seimūnų ir įvairaus rango valdininkų būrys buvo itin gausus. Į Varėną atvažiavo ne tik nuolatiniai tradicinės šventės dalyviai, bet ir tie, kurie apie ją buvo girdėję tik iš žiniasklaidos reportažų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma garsiausių politikų nesivargino anksti keltis ir važiuoti į Žiūrus. Čia jų pasirodė vos keli: žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė, parlamentarai Aldona Staponkienė, Gediminas Jakavonis ir Kęstutis Daukšys su žmona (abu dalyvavo čempionate). Užtat dvi partijos į mišką pasiuntė savo komandas.

Įspūdingas politikų desantas pasirodė per oficialų renginio atidarymą, čia vaikštinėjo Vilija Blinkevičiūtė, Artūras Paulauskas, Artūras Skardžius, Vidmantas Žiemelis, Algis Kašėta, Algimantas Matulevičius ir dešimtis kitų daugiau ar mažiau žinomų politikų.

REKLAMA

Pasveikinę šventės dalyvius ir pagyrę dzūkus už jų vaišingumą bei nuoširdumą, garbieji svečiai pasklido po vadinamuosius Varėnos seniūnijų ir Alytaus apskrities rajonų kiemelius. Vieni tik ragavo tradicinių dzūkų valgių ir domėjosi senoviniais amatais, kiti patys bandė meistrauti ar šeimininkauti. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė V.Blinkevičiūtė kartu su šventės globėju Varėnos meru V.Mikalausku nusprendė prisiminti, kaip močiutės mušdavo sviestą.

Nors šventės rengėjai ne kartą pabrėžė, kad pramogos nebūtų painiojamos su politika, nesusipratimų neišvengta. Varėnos-Eišiškių apygardos rinkimų komisijos nariai, pamatę, kad Seimo narys A.Matulevičius dalyviams dovanoja savo knygas „Valstybės valdymo užkulisiai“, paragino nutraukti šią akciją. Kadangi parlamentaras taip ir pasielgė, pažeidimų protokolas nebuvo surašytas.

REKLAMA

Laimėjo „Krembliai“

Per šį čempionatą grybautojai surinko kiek daugiau nei pustrečio šimto kilogramo grybų - perpus mažiau nei pernai. Trečią kartą aukso medaliai ir Varėnos mero taurė atiteko „Kremblių“ komandai iš Paluknio (Trakų raj.), surinkusiai beveik penkis kilogramus grybų - baravykų, voveraičių ir žaliuokių. Antrąją vietą, pririnkusi 3,72 kilogramo grybų, pelnė Varėnos autobusų parko komanda, trečia liko Darbo partijos komanda, turėjusi pustrečio kilogramo grybų.

Specialus prizas - gaublys ir kompasas - įteiktas labiausiai nusigrybavusiai komandai - svečiams iš Latvijos. Jų komanda finišavo valanda vėliau, nes vienas narys pasiklydo. Greičiausios komandos laurai atiteko kaimynams iš Baltarusijos. Ši komanda grybaudama užtruko vos pusvalandį, nes skubėjo į šventės atidarymą.

„Dzūkelio“ aukcione dalyvavo septyni tautodailininkai. Už maskviečio skulptoriaus Nikolajaus Getmano išdrožtą skulptūrą „Miško pasaka“ gauti 1600 litų buvo padovanoti Karpiškių žvėrynėlio savininkui Broniui Jurgelevičiui.

Rita Krušinskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų