REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artimiausiais metais Lietuvos savivaldybės galės gauti milijoninę Europos Sąjungos (ES) paramą. Tačiau jau dabar nuogąstaujama, kad mažesnėse savivaldybėse bus per mažai specialistų, gebančių organizuoti šių lėšų panaudojimą.

Vien Marijampolės apskrities savivaldybės iki 2013 metų turėtų sulaukti daugiau kaip 200 mln. litų ES paramos. Už šiuos pinigus jos galės tvarkyti įvairius viešos paskirties pastatus, rekreacines ir apleistas miestų zonas, plėsti turizmą, infrastruktūrą, remti vietos bendruomenių iniciatyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni pirmųjų apie galimą žmogiškųjų išteklių trūkumą prabilo nedidelės Kalvarijos savivaldybės vadovai. Mero pavaduotojas Vincas Plikaitis LŽ prisipažino, kad gebančių rengti projektus ir rūpintis jų įgyvendinimu specialistų labai trūksta. Kalvarijos savivaldybės administracijoje yra tik dvi karjerą pradedančios jaunos darbuotojos. „Buvo aukštesnės kvalifikacijos specialistų, bet jie išėjo dirbti kitur. Neseniai baigėme įgyvendinti keletą projektų ir šiuo metu rengiame kitus. Tikimės, kad tuos, kuriems bus skirta pinigų, kaip nors pavyks įveikti“, - guodėsi mero pavaduotojas.

REKLAMA

Artėjančio sunkmečio, kai reikės administruoti ES programų lėšas, neslepia ir Šakių rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus specialistai. Mat per artimiausius penkerius metus Šakių rajonas iš ES fondų tikisi gauti per 70 mln. litų paramos pagal tris dešimtis projektų. Vidutiniškai vienas darbuotojas vienu metu gali administruoti du tris projektus. Šiuo metu projektais besirūpinančiame skyriuje dirba vos trys specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

“Kol kas verčiamės savo jėgomis, bet prireikus teks samdyti daugiau žmonių arba ieškoti konsultantų“, - LŽ sakė Šakių rajono meras Juozas Bertašius. Jis pripažino, kad rengti ir įgyvendinti projektus gebančių specialistų stygių junta beveik visos vadinamosios kaimiškosios savivaldybės. Kai kuriuos šakiečių parengtus projektus yra numatę be jokio užmokesčio administruoti paramos gavėjų vadovai.

Marijampolės apskrities viršininko administracijos Regioninės plėtros departamento direktorės Daivos Strolienės teigimu, ES fondų paramos administravimas - pačių savivaldybių reikalas. Jos turi pasirūpinti ir specialistais, galinčiais tai daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Savivaldybės pačios turėtų spręsti, kokius projektus jos gebės įgyvendinti. Tai priklauso ne tik nuo to, kiek jos galės skirti lėšų projektams bendrai finansuoti, bet ir nuo specialistų kompetencijos. Kol kas negalime teigti, kad kurioje nors savivaldybėje stokojama įgūdžių rengiant projektus ir ruošiantis juos administruoti. Šio finansinio laikotarpio projektų rengimas dar tik prasideda, jų įgyvendinimas - dar tolesnis etapas. Tikimės, kad savivaldybės realiai įvertins savo galimybes“, - vylėsi D.Strolienė.

Kazys Kazakevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų