REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką tik buvo uždarytos rinkimų urnos ir oficialiai baigti šiandien 8 valandą ryto Lietuvos laiku Baltarusijoje prasidėję parlamento rinkimai, kuriuos it po padidinamuoju stiklu sekė ir tarptautinė bendruomenė. Dabar skaičiuojami rinkėjų balsai ir nekantriai laukiama rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Aleksandras Lukašenka, apsilankęs vienoje rinkiminėje apygardoje ir atidavęs savo balsą, pareiškė, kad Vakarų valstybėms bus labai sunku nepripažinti šių parlamento rinkimų: „Nemanau, kad dar yra kur nors tokia šalis, kurioje taip atvirai vyktų rinkimai. Juos seka daugybė tarptautinių stebėtojų“.

REKLAMA

Tam, kad rinkimui būtų laikomi įvykusiais, reikėjo, kad savo balsą atiduotų bent pusę Baltarusijos piliečių, turinčių teisę balsuoti. Oficialiomis žiniomis, rinkimų apygardose apsilankė daugiau nei 60 procentų baltarusių, tad rinkimai yra laikomi įvykusiais.

Į žemuosius Baltarusijos parlamento rūmus - Atstovų rūmus – bus išrinkta 110 deputatų, o į jų vietas kol kas pretenduoja 263 kandidatai, tarp kurių tik 70 opozicijos atstovų - iš Jungtinių demokratinių jėgų aljanso. Visi kiti - A. Lukašenkai lojalūs kandidatai. Tiesa, mažai tikėtina, kad opozicijos kandidatams bus leista patekti į parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos opozicijos atstovai paskelbė, kad šie rinkimai yra neskaidrūs ir nedemokratiški, todėl ragina tarptautinę bendruomenę jų nepripažinti. Opozicija taip pat organizuoja protesto akciją Minske, kuri turėtų prasidėti 20 valandą - iškart po rinkimų urnų uždarymo.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka siekia, kad šie rinkimai būtų pripažinti sąžiningais ir dėl to į šalį pakvietė daugiau nei 400 stebėtojų iš užsienio. Tačiau jis iš karto pagrasino, kad tokiu atveju, jei rinkimai bus pripažinti nedemokratiškais, tai jis nutrauks visas derybas su Vakarais. Be to, paskutiniuoju Europos diktatoriumi laikomas A. Lukašenka jau žarstosi kaltinimais, kad opozicija siekia Baltarusijoje pakartoti Ukrainos „Oranžinės revoliucijos“ scenarijų. Tačiau diktatorius patikino neleisiąs jokių neramumų, o teisėsauga esą užtikrins „discipliną, taiką ir stabilumą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomiausia tai, kad prižiūrėti rinkimus buvo patikėta tik 47 opozicijos partijų nariams, o tai sudaro vos 0,07 procento visų rinkimų tvarką ir sąžiningumą siekiančių užtikrinti žmonių.

Rinkimų urnos papuoštos nacionaline simbolika, o stenduose nurodyta, kaip teisingai užpildyti rinkimų biuletenius, kad šie būtų įskaityti. Rinkimuose turi dalyvauti ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Priminsime, kad Europos Sąjunga ragino diktatūrinį Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą, kad šis per rinkimus leistų į parlamentą pakliūti bent 20 opozicijos kandidatų.

Apie tai Lenkijos dienraštį „Gazeta Wyborcza“ informavo vienas Vakarų diplomatas, kuris pridūrė, jog ES palengvins savo sankcijas Baltarusijai tik tokiu atveju, jei reikalavimas bus išpildytas. Briuselis jau ne kartą teigė, kad panaikins sankcijas Minskui tik tokiu atveju, jei rinkimus stebėsiantys Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos atstovais pripažins juos buvus demokratiškais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų