REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos dramos teatras šiuo metu bene daugiausiai gastroliuojantis -  ne tik Lietuvoje, bet gal ir visoje Europoje. Paslaptis čia nedidelė:  kadangi Dramos teatro pastatas uždarytas ilgai rekonstrukcijai, visi iki vieno spektakliai  rodomi svečiuose – net pačioje Klaipėdoje. Ištisinės gastrolės. Aktoriai pusiau juokais, pusiau rimtai kėsinasi pirkti cirko palapinę – klasikinį šapito. Vis šioks toks stogas...

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 14 – 18 dienomis Klaipėdos dramos teatras svečiuosis Vilniuje, Valstybiniame jaunimo teatre bei Nacionaliniame dramos teatre. Vilniečiams bus pristatomi trys spektakliai.

REKLAMA

Pirmasis jų – premjerinis, garsaus prancūzų kino režisieriaus, dramaturgo ir scenaristo Franciso Veberio komedija „Vakarienė su idiotu“. Su Francisu Veberiu daugelis jau pažįstami iš kiek kitų sferų – jis yra Lietuvoje žinomų ir pamėgtų filmų „Žaisliukas“, „Aukštas blondinas juodu batu“, „Tėtušiai“, „Užsičiaupk“ režisierius, daugumai savo filmų rašęs ir scenarijus. „Vakarienė su idiotu“ taip pat turi ir savo kino versiją, žinomą anglišku pavadinimu „The Dinner of Idiots“ (1998). Mėgstami Franciso Veberio aktoriai – Jeanas Reno, Gerardas Depardieu ir, žinoma, legendinis komikas Pierre Richardas. Klaipėdietiškoje versijoje pagrindinį vaidmenį vaidina Vytautas Anužis, spektaklį režisavo Rolandas Atkočiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Dramos „Viskas apie moteris“, sulaukusios milžiniško pasisekimo, autorius Miro Gavranas neapsikentė ir parašė antrąją seriją –  dramą „Viskas apie vyrus“, kurią Klaipėdos dramos teatrui režisavo Arvydas Lebeliūnas. Spektaklis, drįsčiau teigti, subalansuotas specialiai damoms – bet tinka ir jų ištikimiems palydovams vyrams. Regis, vyrų pasaulis niekuo nenusileidžia moteriškajam: toks pats intriguojantis, dramatiškas, o neretai ir tragikomiškas... Svarbi pastaba: spektaklis tik suaugusiems!

Trečiuoju scenoje pasirodys prancūzų komedijos metras Ericas Emmanuelis Schmittas ir jo sąmoju bei elegancija žaižaruojanti pjesė „Paleistuvis“ – beje, jos kino versiją (angl. pav. The Libertine; 1990) žiūrovams tikriausiai irgi teko matyti. Pjesės dialogai primena aukščiausio lygio fechtuotojų susirėmimą – čia nuolat žyra paradoksų ir žaismės kibirkštys. Pagrindinis pjesės herojus – XVIIIa. prancūzų enciklopedistas, laisvamanis filosofas Denis Diderot, baiginėjantis rašyti enciklopediją ir netikėtai susidūręs su problema: kaip surasti tikslų enciklopedinį apibrėžimą žodžiui „moralė“? Senam libertinui tai sunkiai išsprendžiamas uždavinys... Definiciją surasti jam netikėtai padeda ponia Terbuš, žavinga aferistė ir sena Diderot bičiulė... Spektaklio režisierius – komedijos žanro meistras Povilas Gaidys.

Belieka sukonkretinti laiką ir vietą: Valstybiniame jaunimo teatre spalio 14-ąją bus rodoma F. Veberio „Vakarienė su idiotu“  (vaidina Vytautas Anužis, Vaidas Jočys, Rimantas Pelakauskas,

Eglė Jackaitė, Monika VaičiulytėViačeslavas Mickevičius, Arnoldas Eisimantas), o spalio 15-ąją Miro Gavrano „Viskas apie vyrus“ (vaidina Edvardas Brazys, Rimantas Pelakauskas, Igoris Reklaitis, Kazimieras Žvinklys). Vėliau veiksmas persikels į Nacionalinį dramos teatrą – spalio 17-ąją čia matysime M. Gavrano „Viskas apie vyrus“, o 18-ąją – Erico Emmanuelio Schmitto „Paleistuvį“. Visų spektaklių pradžia – 18 val. Laukiame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų