REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Briuselio pinigai, skirti skurdžiausiam Europos regionui, keliauja turtingiausiam futbolo klubui. Pasak vieno europarlamentaro, tai Guinnesso rekordų knygos verta beprotybė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalabrija laikoma vienu skurdžiausių Europos regionų, tačiau jos valdžia nusprendė skirti 1,8 mln. eurų iš Europos Sąjungos (ES) fondų nacionalinei futbolo komandai paremti ir vadina tai turizmo skatinimu.

REKLAMA

Europos Komisijos atstovas patvirtino, jog tai tiesa. „Kalabrija siūlo remti nacionalinę Italijos futbolo komandą prieš artėjantį pasaulio futbolo čempionatą. Tačiau Europos Komisija paprašė Kalabrijos tam tikrų paaiškinimų apie šią ypatingą investiciją“, - sakė Komisijos atstovas Dennis Abbottas.

1,8 mln. eurų, skirtų komandai remti 2008-2010 metais, būtų paimti iš 6 mln. eurų biudžeto, kurį Kalabrijos valdžia skiria turizmui propaguoti. Pusė tų pinigų - iš ES regioninės paramos fondų.



Galima, jei neuždrausta

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija paprašė, kad Kalabrijos vyriausybė suteiktų daugiau informacijos iki rugsėjo 29 dienos, tačiau pabrėžė, jog dar vienas regiono valdžios pasiūlymas - skirti 500 tūkst. eurų „AC Milan“ klube žaidžiančio futbolininko Gennaro „Rino“ Gattuso labdaros fondui yra „aiškiai netinkamas“.

„AC Milan“ yra vienas turtingiausių futbolo klubų ir priklauso Italijos milijardieriui, premjerui Silvio Berlusconi. Jame žaidžiantis Gattuso yra kilęs iš Kalabrijos ir remia savo krašto jaunimą finansuodamas sporto salių ir būsto statybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kaip būtų, Kalabrijai gali išdegti su tuo futbolo rėmimu, mat ES taisyklėse nieko apie tai nepasakyta.

„Iki šiol mums niekas nepasakė, kad tai neleistina. Tai būdas propaguoti turizmą ir Kalabrijos potencialą. Galbūt paaiškės, jog tai labai gera mintis, ir tie pinigai bus išleisti ypač naudingai“, - sakė D.Abbottas, bet pridūrė, jog galutinį sprendimą vis tiek priims Auditorių teismas.

„Neskubėkime daryti išvados, kad Kalabrijai bus parodyta raudona kortelė. Auditoriai gali nuspręsti, jog regionas „gerai sužaidė“, - sakė D.Abbottas.

REKLAMA

Rūpinimasis įvaizdžiu

Kalabrijos regioninės valdžios prezidentas Agazio Loiero gynė idėją kaip labai gerą kuriant pozityvų Kalabrijos įvaizdį. Jis sakė, kad tik dalis pinigų atiteks tiesiogiai Italijos nacionalinei komandai, o kiti bus išleisti su futbolo pasaulio čempionatu susijusiai reklamai.

Pernai Kalabrija jau buvo sulaukusi prieštaringų vertinimų, kai panaudojo apie pusantro milijono eurų ES pinigų reklamos kampanijai, skirtai stereotipams apie regioną laužyti. Viename plakate buvo pavaizduoti paaugliai skustomis galvomis, o šalia užrašas: „Nusikaltėlių pasaulis? Taip, mes kalabriečiai.“

REKLAMA

Kilo pasipiktinimas

Klausimas, ką Kalabrijos valdžia daro su Europos pinigais, užkliuvo Italijos europarlamentarui, liberalui Beniamino Donnici, buvusiam turizmo ministrui Kalabrijos vyriausybėje. Jis paprašė Europos Komisijos ištirti, kodėl finansavimas, skirtas padėti vargšams, nukreiptas vienai sėkmingiausių ir turtingiausių pasaulyje futbolo federacijų.

„Tai beprotybė, verta būti įtraukta į Guinnesso rekordų knygą, - sakė Europos Parlamento narys. - Kodėl šie pinigai leidžiami futbolo komandai čempionei, o ne Kalabrijai?“

Kalabrija yra ne tik skurdus regionas, joje įsikūrusi ir viena galingiausių bei nuožmiausių organizuoto nusikalstamumo grupių „N‘drangheta“, kaltinama ir tuo, kad į savo rankas perima ES paramos fondų lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų