REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkimų kampanijos įkarštyje rodomas vaidybinis filmas „Pilotas“ sukėlė tikrą ažiotažą. Rinkimų prievaizdai aiškinasi, ar tai nėra agitacijos pažeidimas. Tuo metu tiek filmo kūrėjai, tiek nieko bendra su juo neturintys kino žinovai tikina, kad tokie įtarimai absurdiški.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar nagrinėjo skundą dėl galimo rinkimų agitacijos pažeidimo, kai praėjusį antradienį Panevėžio kino teatre „Garsas“ buvo rodytas pagal žurnalisto Vytauto Matulevičiaus scenarijų sukurtas vaidybinis filmas „Pilotas“. Peržiūroje dalyvavęs VRK narys Gintaras Kalinauskas iškart suskubo pranešti įžvelgęs minėtą pažeidimą. Tačiau vakar rinkimų prievaizdai nepriėmė galutinio sprendimo, tik nutarė išsiųsti laiškus V.Matulevičiui ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui Rolandui Paksui, kad šie nurodytų filmo finansavimo šaltinius ir kainą. Priminsime, kad R.Paksas - filmo pagrindinio herojaus prototipas. Jis dalyvavo pristatant „Pilotą“ Panevėžyje. Tačiau R.Paksas nekandidatuoja į Seimą.



Cenzorius - teismas

REKLAMA

„Įsivaizduokime - vyksta renginys, kuriame dalyvauja politinės partijos lyderis. Galbūt jis ir nekandidatuoja į Seimo narius, tačiau jo vardas įrašytas reklaminiuose lankstinukuose. Remdamiesi įstatymu ir matydami reklaminę medžiagą galime konstatuoti, kad tai - politinė reklama“, - vakar LŽ sakė G.Kalinauskas.

Paklaustas, ar Lietuvoje jau kuriama cenzoriaus institucija, jis pripažino, kad be teismo sprendimo joks „politinis filmas ar politinė reklama“ negali būti uždrausta. „Jums be reikalo kyla tokių abejonių. VRK tik sako, kad tai yra politinė reklama ir jai turi būti taikomi įstatymai. Tačiau galutinis cenzorius yra teismas - objektyvus ir nešališkas“, - pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Politikos užkulisiai

Tačiau filmo kūrėjai neigia jo sąsajas su politika ir rinkimais, nors pagrindiniai filmo personažai - nesunkiai atpažįstami realios politikos veikėjai.

Filmo režisierius Saulius Vosylius juokaudamas LŽ teigė, kad „Pilotą“ būtų buvę geriau rodyti po metų - prieš prezidento rinkimus. „Gal būtų dar įdomiau? Rinkimai vienokie, rinkimai kitokie - nėra tokio laiko, kad kas nors nevyktų. Maniau, kad šis filmas labai tiktų artėjančiam tarptautiniam kino festivaliui, kuris skirtas aviacijai“, - sakė jis. S.Vosylius pripažino, kad filmas - politinis, tačiau tokie esą kuriami visose pasaulio šalyse. „Man mažiausiai buvo įdomi pagrindinio filmo veikėjo istorija, labiau norėjosi parodyti šiandienos politikos užkulisius“, - tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažeidimų nepastebėjo

Nevėžio rinkimų apygardos komisijos nariai, dalyvavę minėtame kino seanse, LŽ teigė, kad įstatymai pažeisti nebuvo, rinkimų agitacija nevyko. Jų teigimu, per susitikimą nepasakyta nė vieno žodžio už ar prieš kurią nors Lietuvos politinę partiją. Nevėžio rinkimų apygardos pirmininkas Valdemaras Misevičius pasakojo, kad į filmo peržiūrą „Garso“ kino teatre buvo nusiųsti teisininkai. „Pats ten nebuvau. Tačiau mūsų teisininkai, atmetę emocinį šio reikalo foną, neturėjo jokių pastabų, kad buvo vykdoma rinkimų agitacija“, - tvirtino jis. V.Misevičiui antrino ir jo pavaduotojas komisijoje Mindaugas Čipinys. „Rinkimų agitacijos nebuvo. Nepasakyta nė žodžio už ar prieš kurią nors partiją ar jos numerį rinkimų sąraše. Mūsų apygardoje savo kandidatūras iškėlusių asmenų kino teatre taip pat nebuvo. Nežinau, sprendimą dabar priims VRK“, - sakė jis.



Sankcijos - kvaila

REKLAMA

Lietuvos kultūros kongreso vadovas Krescencijus Stoškus LŽ teigė nesąs kompetentingas gilintis į teisines subtilybes. „Nesu tikras, ar toks filmas patenka į draudžiamos politinės reklamos sarašą. Nežinau, ar kokie nors draudimai apskritai reikalingi. Žinoma, kūrėjai naudojasi galimybe sukurti politinių įvykių vaizdą, tačiau teisiniu požiūriu jų nepavyksta apkaltinti. Taikyti sankcijas - nieko kvailesnio negalima sugalvoti. Kūrėjai labai gudriai išlaviravo. Nusižengimo nematau. Gal ir gerai, kad kaitinama atosfera“, - sakė K.Stoškus.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininką laikinai pavaduojanti programų koordinatorė Rūta Mėlinskaitė teigė, kad kylanti diskusija turi mažai ką bendro su menu. „Filmą galima kurti apie bet ką, ir apie politinį veikėją. Tačiau dėl jo kilęs ažiotažas - politiniai žaidimai. Cenzūra šiuo metu vargu ar egzistuoja. Norėtųsi aiškaus atsakymo, kodėl jis gali būti uždraustas dėl tam tikrų politinių priežasčių ir vertinamas kaip agitacija“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų