REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažoji Luisa Rinau liks Lietuvoje tik tol, kol jos tėvai galutinai aptars, kaip nedarant žalos mergaitės psichikai pasirengti jos išvykimui į Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA

Trejų L.Rinau Vokietijoje gyvenančiam tėvui Michaeliui Rinau turi būti grąžinta pagal Vokietijos ir Lietuvos teismų, Europos Bendrijų Teisingumo Teismo sprendimus. Į Klaipėdą atvykęs vokietis ir jo buvusi žmona Inga Rinau vakar gerą pusdienį antstolio kontoroje tarėsi dėl mergaitės perdavimo sąlygų. Konkreti data, kada ji bus atskirta nuo motinos ir išvežta iš Lietuvos, nustatyta nebuvo.

REKLAMA

Pasirūpins ne blogiau?

Iš antstolio Aleksandro Selezniovo kontoros buvę sutuoktiniai išėjo nusiteikę skirtingai. Michaelis sunkiai tvardė džiaugsmą, o Inga nė kiek neslėpė esanti labai nusiminusi.

M.Rinau patenkintas derybų rezultatais, ypač tuo, kad pavyko įkalbėti Luisos motiną leisti pasiruošti mergaitės išvykimui į Vokietiją. „Inga pažadėjo iki sprendimo vykdymo sudaryti man visas sąlygas bendrauti su dukra, - kalbėjo jis. - Į Vokietiją važiuosime tik tada, kai Luisa bus tam visiškai pasirengusi. Svarbiausia, kad tam nebūtų trukdoma, o tai galėtų traumuoti mergaitę. Manau sugebėsiu pasirūpinti dukterimi ne blogiau nei jos mama. Trečiadienį mes trise apie penkias valandas praleidome Vilniuje. Nešiojau Luisą ant pečių, lesinome antis, mudu su dukra bučiavomės. Tai tik parodo, kad mergaitė iš tiesų mane myli“

REKLAMA
REKLAMA

Vyras pakartojo, kad grįžęs į Vokietiją jis pasirengęs sudaryti visas sąlygas Luisai bendrauti su mama. M.Rinau tikino norintis, kad su dukra į Vokietiją vyktų ir Inga, kurią esą remtų ir padėtų susirasti darbą. „Jeigu ji nesutiks, man bus labai gaila“, - atviravo vokietis.

Išvažiuoti nesutinka

Tuo metu I.Rinau vos tramdė ašaras. „Esu nusivylusi šio susitikimo rezultatais, - kalbėjo ji. - Labiausiai dėl to, jog nepavyko susitarti su mergaitės tėvu, kad jis atsisakytų savo ketinimo vežtis mergaitę į Vokietiją. Jis sako, kad per dvejus metus leidosi į kompromisus, tačiau pagrindinė jo sąlyga išlieka. Tačiau perduoti dukrą į kitą šalį nesudarytos komfortiškos sąlygos, juoba kad ji nekalba vokiškai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdietė tikino siūliusi buvusiam sutuoktiniui nuolat atvežti Luisą į Vokietiją, tačiau M.Rinau su tuo nesutiko. Anot I.Rinau, naujasis jo kompromisas - siūlymas Ingai taip pat vykti į Vokietiją - esą tik rodo, kad jis nepasiruošęs vienas rūpintis Luisa. „Važiuoti tikrai nesiruošiu, juk Michaelis gyvena su kita moterimi, o aš turiu dar vieną vaiką, kuris nenori važiuoti į svetimą šalį“, - aiškino ji. I.Rinau teigė vykdysianti teismų sprendimus, tačiau to nedarys tol, kol nebus tikra, kad išvažiavimas neigiamai nepaveiks Luisos psichikos. Nė vienas tėvų vakar negalėjo pasakyti, kada bus baigtos derinti dukros perdavimo sąlygos.

REKLAMA

Kur vakar buvo mažoji Luisa, jos mama nenorėjo atskleisti. M.Rinau neribotam laikui lieka Klaipėdoje. Vokiečiui pažadėta, kad viešnagės metu jis galės netrukdomai bendrauti su dukra.

Nuo meilės iki neapykantos

Už Vokietijos piliečio M.Rinau klaipėdietė Inga ištekėjo 2003 metų liepą. Ji kartu su sūnumi iš pirmosios santuokos įsikūrė pas vyrą Bergfeldės miestelyje šalia Berlyno. Tada moteris buvo 33 metų. 2005-ųjų sausį gimė Michaelio ir Ingos duktė Luisa. Praėjus keliems mėnesiams po vestuvių šeimoje prasidėjo nesutarimai, kurių priežastis dažniausiai buvo pinigai.

REKLAMA

2005 metų kovą vokietis žmoną paliko. Tų pačių metų vasarą Inga pranešė vyrui, kad ketina su vaikais grįžti gyventi į Lietuvą. Jai pavyko gauti M.Rinau leidimą dviem savaitėms išvežti jų dukrą Luisą. Tačiau grįžusi į Klaipėdą Inga dėl sūnaus iš pirmosios santuokos ligos nusprendė čia pasilikti. Rugpjūtį Inga parašė Michaeliui laišką, kuriame paaiškino nusprendusi negrįžti į Vokietiją, ir pasiūlė jam atvažiuoti į Lietuvą pasimatyti su dukra. Michaelis neatvažiavo, bet kreipėsi į teismą.

2006-ųjų rugpjūtį Vokietijos Oranienburgo apylinkės teismas nusprendė globos teises laikinai suteikti tik mergaitės tėvui, o bendrą su mergaitės motina globą panaikinti. Teismas savo sprendimą motyvavo atsižvelgęs „į vaiko motinos elgesį, atrodantį kaip itin sunkų vaiko interesų pažeidimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašios nuomonės laikėsi ir mūsų šalies teismai. Anot Apeliacinio teismo nutarties, mergaitės laikymas Lietuvoje be tėvo sutikimo ir pasibaigus nustatytam terminui yra neteisėtas. Aukščiausiasis Teismas taip pat patvirtino, kad Luisa turi būti grąžinta į Vokietiją. Nepaisant to, klaipėdietė I.Rinau toliau kovojo dėl teisės auginti dukrą. Tačiau nei aktyvi Lietuvos visuomenės pozicija, nei dalies politikų deklaruota parama, nei įvairios palaikymo akcijos jai nepadėjo.



Buvę sutuoktiniai ("LŽ" nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų