REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atliekų tvarkymo bendrovė „Žalvaris“ per tris mėnesius nuo galvaninių elementų (baterijų) ir akumuliatorių projekto pradžios, jau surinko per tris tonas galvaninių elementų. Bendrovė visoje Lietuvoje išstatys daugiau kaip 650 baterijoms skirtų specialių konteinerių. Ketvirtadienį prasideda ir su minėtų atliekų tvarkymu susijusios visuomenės šviečiamosios akcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų liepos mėn. UAB „Žalvaris“ laimėjo LR Aplinkos ministerijos atvirąjį konkursą. Galvaninių elementų (baterijų) ir akumuliatorių, naudojamų buitiniuose prietaisuose, atliekų surinkimą ir perdirbimo projektą  finansuoja Aplinkos ministerija iš Gaminių ar pakuotės atliekų tvarkymo programos lėšų. Bendrovė įsipareigojo per metus sutvarkyti 25 tonas galvaninių elementų atliekų, kurios bus surinktos iš komunalinių atliekų srauto. Lietuvoje nesant baterijų perdirbimo pajėgumų, atliekos perdirbti bus vežamos į Lenkijos įmonę.

REKLAMA

Gyventojai senas baterijas skatinami mesti į specialius, prekybos centruose IKI, „Senukai“, „Statoil“ degalinėse, kai kuriose savivaldybėse, Aplinkos ministerijoje, mokyklose, vaikų darželiuose ir kitur, pastatytus konteinerius. UAB „Žalvaris“ taip pat ketina įsigyti 90 naujų 20 litrų talpos konteinerių, kurie bus pastatyti tik vaikų darželiuose. Iš viso planuojama išstatyti daugiau kaip 650 konteinerių.

Baterijoms surinkti skirti konteineriai yra dviejų rūšių: 15 litrų ir 20 litrų. Visi jie labai kokybiškai pagaminti – atitinka aukštus ekologinius Europos Sąjungos reikalavimus. Į šią įrangą bendrovė „Žalvaris“ investavo apie 120 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Ne mažesnį nei baterijų surinkimui ir perdirbimui dėmesį planuojama skirti visuomenės švietimui ir informacijos platinimui, kurį finansuoja Aplinkos ministerija. Visuomenės informavimo projektas labiausiai orientuotas į jaunuosius visuomenės narius. Daugiausiai baterijų surinkusiems vaikų darželiams 2009 m. pavasarį bus dovanojami spektakliai. Taip pat bus išleistos spalvinimo knygutės, kurių pagrindinis tikslas – pavojingų atliekų surinkimo svarbos akcentavimas.

Baterijų konteineriai bus išstatyti ir viešose erdvėse. Pirmieji partneriai, pareiškę savo iniciatyvą – „Skalvijos“ kino centras, kuriame baterijas specialių seansų metu galima iškeisti į kino bilietus. Taip pat naudotus galvaninius elementus ir akumuliatorius galės atiduoti ir ketvirtadienį į Druskininkuose prasidedantį diskusijų forumą „Atliekų tvarkymas 2008“ susirinksiantys dalyviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų