REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalį vyksiantis Tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF) lietuviško kino programą šiais metais skiria maestro Vytautui Kernagiui atminti. Programoje, pavadintoje "Šimtas pavasarių", žiūrovai turės galimybę išvysti filmus, kuriuose V.Kernagis vaidino ir tuos, kuriuose skamba jo muzika ir dainos.

REKLAMA
REKLAMA

Artisto atminimui skirtoje programoje žiūrovai išvys šešis sovietmečiu sukurtus filmus, prie kurių savo artistišką pirštą, o gal tiksliau –  liežuvį, prikišo maestro. Žinoma, kino ekrane galima bus pasimėgauti garsiaisiais filmais – Algirdo Aramino "Maža išpažintis" bei Arūno Žebriūno miuziklu „Velnio nuotaka“, kuriame Girdvainį įdainavo Vytautas Kernagis (beje, tuo metu net nežinojęs, kad jį vaidins Regimantas Adomaitis).

REKLAMA

„Norime priminti žiūrovams, kad Vytautas Kernagis mus džiugino ne tik scenoje, ne tik koncertuose. Jis yra prisidėjęs ir prie daugelio lietuviškų filmų – vaidyba, muzika, įgarsinimu,” - sakė TKKF direktorė Ilona Jurkonytė. – “Filmai, kuriuos parodysime, sukurti prieš tris – keturis dešimtmečius. Tai bus puiki proga prisiminti lietuviško filmo įvairovę ir taip pat pasimėgauti šio įvairiapusio menininko talentu.“

REKLAMA
REKLAMA

Šią specialiąją programą Kauno žiūrovams pristatys kino kritikė Izolda Keidošiūtė, gerai pažinojusi šviesaus atminimo maestro. "Šauniai ir drąsiai prasidėjusi Vytauto Kernagio kinematografinė karjera, deja, labai greitai nutrūko,” – sakė I.Keidošiūtė. – “Nenorėjo mūsų kinematografininkai turėti savo Zbignevo Cibulskio... Kinui nereikėjo Vytauto Kernagio ir jo tolimo nuo įprastų standartų talento. Gaila, bet kinui jis paliko tik savo balsą, dainas ir  gelbėtoją Beną, kuris plaukė į Nidą...”

Pirmąjį V.Kernagio vaidmenį kine primins 1968-aisiais A.Aramino sukurta juosta "Kai aš mažas buvau". Vytauto Žalakevičiaus tragikomedijai "Atsiprašau" (1982) maestro sukūrė muziką ir įrašė dainas savo mėgtų poetų S.Gedos, M.Martinaičio, A.Vienažindžio eilėmis. S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą penkiasdešimtmečiui 1983-aisiais sukurtame Roberto Verbos filme "Lituanikos sparnai" skamba Vytauto Kernagio dainos. 1977-ųjų metų R.Verbos ir Laimos Pangonytės filme apie studentų dainų šventę "Sveika, jaunyste" žiūrovai išvys artistą Vytautą Kernagį, įkūnijantį legendinį personažą Palangos Juzę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats V.Kernagis tvirtino, kad jo santykiai su kino menu – labai specifiniai: „Mano dainos skamba ne viename filme, tačiau aš nesu kino kompozitorius; mano balsu kalba ne vienas herojus, tačiau aš pats nevaidinau.; žiūrovai ne kartą yra matę mane ekrane, tačiau nesu kino aktorius. Ir populiarumą man atnešė ne šis populiariausias iš visų menų. Aš visą laiką esu kažkur šalia kino, bet ne kine...“ (žrn. „Kinas“, 1983, Nr. 10)

Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks spalio 9-20 dienomis Kauno Forum Cinemas, Kauno valstybinio dramos teatro bei Vilniaus „Skalvijos“ kino centro salėse. Visą festivalio programą netrukus bus galima sužinoti interneto svetainėje www.kinofestivalis.lt bei dienraščiuose „Kauno diena“ ir „Vilniaus diena“. Bilietus į seansus Forum Cinemas salėse galima įsigyti šio kino teatro kasose, į seansus Kauno valstybiniame dramos teatre – „Tiketa“ prekybos vietose ir internetu, o į Vilniaus „Skalvijos“ seansus – šiame kino centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų